Somlói galuska – gazdagon, tökéletesen

A somlói galuska legendás magyar édesség. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki és Szőcs József Béla cukrászmester készítette el először. Az 1958-as brüsszeli világkiállításon díjat nyert sütemény nevét a fóti Somlyó nevű dombról kapta. Olvasónk árulta el, hogy készíti mindenki kedvencét.

somlói galuska

“Megosztom veletek a nálunk szokásos karácsonyi süti receptjét. Somlói galuska. (Elkészültekor és tálalva.) A dió és a baracklekvárhoz való sárgabarack biztosan sok kertben megterem. Kicsit macerás süti, de mindent megér, akkora sikert lehet vele elérni.” – ajánlja Wolf Márta olvasónk a finomságot.

Somlói galuska hozzávalói (10-12 személyre)

  • 3 db piskótalap (1 sima, 1 diós, 1 kakaós)
  • 4 dl tejszínből hab. (Vagy egyszerűbben, és, hogy egy nap alatt ne essen össze: két flakon jó minőségű nyomós tejszín.)

Az alapöntethez:

  • 20 dkg kristálycukor,
  • 2,5-3 dl víz,
  • 1 dl rum,
  • 1/4 rúd vanília,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 narancs reszelt héja

A vanília krémhez: (Újabban a készen vásárolható, hidegen kikeverhető krémes porból készítem. Kitűnő hozzá!)

  • 1/2 liter tej,
  • 4 tojás sárgája,
  • 7-8 dkg liszt,
  • 15 dg cukor,
  • ½ rúd vanília v. 2 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió,
  • házi! baracklekvár, ami kenhető állagú,
  • 1 evőkanálnyi kakaópor (nem instant, hanem a hagyományos, keserű),
  • esetleg mazsola, egy zacskónyi.

A csokoládéöntethez:

  • egy jó nagy tábla étcsoki, kb. 20 dkg-nyi,
  • 25 dkg kristálycukor,
  • 1,5 dl víz,
  • 1 dl rum

Somlói galuska előkészületek

  • A piskótákat készen is megvásárolhatjuk, de én meg szoktam sütni,
  • egy lapot 4 tojásból, hogy kb. legalább 2-3 cm vastagságú piskótalapjaim legyenek,
  • először a simát,
  • aztán a diósat (1-2 kanál darált diót keverek a tésztához),
  • és végül a kakaóst, így nem kell közben kimosni a tálat. A tepsit (lehetőleg teflon) pedig ki szoktam tenni pár percre a teraszra, hogy meghűljön. Így 1 óra alatt le lehet zavarni a lapok megsütését,
  • az alapöntet hozzávalóit összekeverjük, kis lábaskában összeforraljuk és kihűtjük,
  • a szokásos módon vanília krémet készítünk, egészen kihűtjük, sokszor megkeverve, hogy ne bőrösödjön be a teteje,
  • vagy egyszerűbben: 2 csomag vaníliás pudingkrémből, csökkentett mennyiségű tejjel, lényeg, hogy jó kemény legyen, nem szabad folyósnak lennie,
  • a csoki krémhez az apróra tördelt csokoládét a cukorral, vízzel és a rummal lassú tűzön forrásig hevítjük,
  • kihűtjük és mehet bele a porcelán kannába, (ezt az öntetet érdemes egy szép porcelán kávés kannába beleönteni, lehűteni és a hűtőben tartani, és amikor készítesz egy adagot, ebből jól és szépen lehet rá önteni. Az öntögetés előtt jó felkeverni, mert a hűtőben kicsit megsűrűsödik.),
  • ha minden előkészítettünk, jöhet az összeállítás,

Somlói galuska összeállítása

  • veszünk egy akkora sütis-tálat (tálcát) amire elfér egy piskótalap és célszerű olyan méret, ami a hűtő polcára is befér majd,
  • tálra tesszük az első piskótalapot, én villával meg szoktam szurkálni (úgy mint sütés előtt a pite tésztákat szoktuk),
  • meglocsoljuk az alapöntet harmadával: evőkanállal, óvatosan meregetjük rá a levet, hogy mindenhová jusson a belereszelt citrom és narancs-héjakból és mindenhol jól átitatódjon a lével,
  • az elkészített alaplé-mennyiséget a három piskótalapra egyenletesen kell elosztani,
  • ezután megkenjük a vanília krém felével, megszórjuk a darált dió és mazsola felével,
  • ráhelyezzük a második lapot, megszurkáljuk és újra alapöntet-krém-dió-mazsola következik,
  • ráhelyezzük a harmadik lapot, meglocsoljuk a maradék alapöntettel, bevonjuk a baracklekvárral (ezzel csak vékonyan kell megkenni, mintha egy lekváros kenyeret kenne az ember),
  • végül egy kis szitán (teaszűrőn) át meghintjük a kakaóval, hogy jó barna legyen, teljesen belepje,
  • egy éjszakára a hűtőbe tesszük,
  • tálaláskor kanállal “galuskákat” kanyarítunk ki belőle,
  • üveg- vagy porcelán tányérkára púpozzuk,
  • tejszínhabbal díszítjük,
  • meglocsoljuk a csokoládéöntettel és máris tálaljuk.

somlói galuska

“Nagyon finom. Érdemes elkészíteni. A lapokat előző nap meg szoktam sütni, másnap összeállítom, 1 éjjel áll a hűtőben. Tehát, előre el lehet készíteni, és mégis friss süti. Kevesebbet nem érdemes belőle csinálni, mert elég macerás és a részmunkálatokat akkor is meg kell csinálni. Olyan alkalmakra jó, ha sok a vendég. De garantáltan elfogy, legkésőbb másnapra. Remélem nálatok is beválik.”

Jó étvágyat!

Nagyon köszönjük Wolf Mártának a kitűnő receptet!

+1 Tipp

Takács Ildikótól: “Nagyon finom lehet, szívesen megkóstolnám.  Én a saját, egyszerűsített verziót csinálom. Mindent szeretek benne, de a fiúk miatt kimarad belőle a mazsola, a dió csak apróra vágva megy a tetejére. Babapiskóta rumos tejbe áztatva az alap, felváltva főzött csoki és vanília krém kerül rá. A mazsolát meggyszemek váltják ki, a tetejére ráöntök egy Oetker csokiöntetet, szórok rá apróra vágott diót. A tejszínt nem szeretik, úgyhogy csak mellé tálalom.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük