Így lesz tökéletes a piskóta – olvasói tanácsok

Csodás találmány a piskóta. Akár tortaformába sütjük, akár vékony lapra a feltekeréshez, számos süteményt készíthetünk belőle. Elég csupán a krémet megváltoztatni és már is egész más édességet kapunk. Wolf Márta elárulja, hogy készül a klasszikus, mindig magasra növő, tökéletes piskóta, amit még az anyukájától tanult.

tökéletes piskóta - meggyes piskóta

“Klasszikus piskóta tészta, ahogyan én készítem. Mutatok néhány képet, piskóta tésztával készült sütijeimből. Bátran vágjatok bele a piskótasütésbe. Egyszerű, finom sütemény. Nálunk alap süti volt gyerekkoromban.

Tökéletes piskóta klasszikus recept, ahogyan anyukámtól tanultam 

Piskóta, klasszikus recept, ahogyan anyukámtól tanultam …
Nálunk gyakran volt piskóta, tojás általában mindig volt otthon, meg eltett meggybefőtt is. A többi hozzávalóból pedig nem kellett nagy mennyiség.
Mottó: ahány tojás, annyi evőkanál cukor és annyi evőkanál rétes liszt. Csipet só és sütőpor. Ezek a hozzávalók.
4, 6 vagy 8 tojásból szoktam sütni, attól függően, hogy milyen süti lesz belőle és hány főre készítem.
A tepsi méretével is lehet variálni. Pl. a piskóta tekercshez mindig a gáztepsit használom, hogy kellő „vékonyságú” legyen a tészta.
A piskótatészta elkészítése: Előkészítünk egy kisebb (kb. 2 literes) és egy nagyobb (kb 4 literes) tálat. (Ilyenek általában a süteménykészítő műanyag tálak!)
A megmosott tojásokat egyenként szétválasztjuk. A tojás sárgákat a nagyobb tálba, a fehérjéket a kisebb tálba tesszük. A fehérjébe egy csipet sót teszünk és felhasználásig betesszük a hűtőbe.
A tojás sárgákhoz (egy normál méretű evőkanállal) annyi kanál kristálycukrot teszünk, ahány darab tojást használunk.
Elektromos habverővel, fehéredésig keverjük, majd ugyanezzel a kanállal belemérjük a réteslisztet is (annyi kanál, ahány db tojás).
Továbbkeverés előtt a liszt tetejére szórjuk a sütőport (kb. 10 -12 grammot, egy kisebb zacskót). Az elektromos keverővel simára keverjük.
Ha ízesíteni szeretnénk a piskótát, pl. natúr kakaóval, vagy darált dióval akkor azt most kell belekeverni. Kakaóból kb. 1 evőkanálnyit, darált dióból kb. 5 dkg-ot.
Ezután elővesszük a hűtőből a tojásfehérjét és kemény habbá verjük. (Ha megbillentjük a tálat és már nem csúszik el benne a massza, akkor biztosan jó, kemény a hab!
Most kb. 2-3 adagban az elkészített masszához adjuk a habot. Fakanállal, függőleges mozdulatokkal, alulról felfelé, óvatosan egyenletes állagúra keverjük.
A mennyisége nagyon megnő, tele lesz a tál! El is készültünk a tészta összeállításával.
Manapság már sütőpapírral bélelem a tepsiket. Akkora sütőpapírt készítsünk, hogy körbe-körbe kb. a tepsi falának a magasságáig érjen.
Ennél fogva majd ki tudjuk emelni a megsült és kihűlt tésztát és szépen le is tudjuk fejteni a megsült tésztáról.
A könnyű, habos tésztát óvatosan, egyenletesen szétosztva, kis halmodba a tepsibe kanalazzuk. Egy széles pengével vagy tortalapáttal simára igazítjuk a tetejét és végül kicsit ide-oda mozgatjuk a tepsit.
A sütőt előmelegítjük!!! Fontos!! A piskótát mindig forró sütőbe kell tenni. És ha már bent van, utána 10 percig nem szabad kinyitni a sütőajtót!!!
A sikeres piskótasütéshez ismerni kell a sütőnket! Az én ajánlatom a 170 fokra való előmelegítés, légkeveréses sütés, kb. 15 percig.
10 percnél érdemes tűpróbát csinálni. Hústűvel több helyen beleszúrunk a tésztába és ha nem marad rajta tészta-nyom, akkor átsült.

gesztenyetorta

Gesztenyetorta tejszínhabbal


Ebből a “tömbből” kanállal galuskákat kell szaggatni üvegtálkába, tejszínhabbal díszíteni és csokiöntettel meglocsolni.
Nálunk a beigli mellett ez a karácsonyi alap-süti. 
Háromféle piskótalapból készítem: sima, diós és kakaós lapból.

Nagyon köszönjük Wolf Mártának a kitűnő tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × egy =