Káposztával töltött paprika télire – recept
A káposztával töltött paprika készítése egyszerű. Leginkább az szokott gondot okozni, hogy a paprika megpuhul vagy beszürkül. Olvasónk elmondja, hogy készül nála a ropogós és színét megtartó finom savanyúság.
Káposztával töltött paprika hozzávalói
- 2 kg fehér káposzta,
- 70 dkg vöröskáposzta,
- 50 dkg vöröshagyma,
- 2 evőkanál só,
- 2 kg körüli paprika (érdemes fehér és piros paprikát vegyesen használni)
- egész bors,
- egész fűszerkömény,
- babérlevél.
Savanyúságléhez:
- 2,5 liter víz,
- 3,5 dl 20 %-os ecet,
- 15- 35 dkg kristálycukor,
- 4 evőkanál só,
- 2 teáskanál szalicil vagy nátrium benzoát.
Elkészítése
- a savanyúságlé hozzávalóit az ecet kivételével összekeverjük, cukrot ízlés szerint tegyünk hozzá, közben kóstolgassuk,
- forraljuk fel,
- végül tegyük hozzá az ecetet is,
- hagyjuk teljesen kihűlni,
- a paprikákat megmossuk, a tetejüket levágjuk és kiszedjük a belsejüket,
- a káposztákat megmossuk és legyaluljuk,
- a hagymát hozzáaprítjuk,
- 2 evőkanál sóval megszórjuk,
- félórát állni hagyjuk,
- majd kifacsarjuk,
- a paprikákat megtöltjük a káposztával,
- a már megtöltött paprikákat berakjuk az üvegekbe,
- a tetejére rakunk a fűszerekből,
- majd felöntjük a lével,
- másnapig lezáratlanul hagyjuk,
- másnap kipótoljuk a savanyúságlevet,
- mindegyikre teszünk egy késhegynyi tartósítószert,
- lezárjuk az üvegeket.
Tipp: a savanyúság levet mindenképp hagyjuk kihűlni, és hidegen öntsük rá, mert így lesz majd ropogós és szép színes a paprika.
Nagyon köszönöm a receptet Szőtsné Editnek!