Két sajtos, joghurtos pogácsa

A pogácsát nem lehet megunni. Rengeteg változatban, különböző összetevőkkel készülhet. Sok pogácsa receptet megosztottam már én is. Olvasómnak köszönhetően most a két sajtos, joghurtos pogácsa receptjét hoztam el, amelynek igazán különleges ízt ad a tésztába kerülő füstölt sajt.

két sajtos pogácsa joghurttal

Két sajtos, joghurtos pogácsa receptje

Hozzávalók – kb. 60-70 darabhoz

  • 90 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj (esetleg margarin)
  • 4 dkg friss élesztő
  • 375 g natúr joghurt
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 csapott evőkanál só (vagy ízlés szerint, illetve függ a sajt ízétől is)
  • 1 tojássárgája
  • kb. 1,5 dl langyos tej

A rétegzéshez

7,5 dkg reszelt trappista sajt
7,5 dkg füstölt sajt

A tetejére

  • 5 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 tojás

Két sajtos, joghurtos pogácsa elkészítés

  • A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk – ez kb. 10 perc.
  • Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a joghurtot, végül a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. (Enyhén ragacsos legyen a tészta, ne nagyon! Az állagán pici liszt vagy tej hozzáadásával korrigáljunk.)
  • Letakarva 30 percig pihentetjük.
  • Pihentetés után lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 60×40 cm-es téglalap alakúra és egyenletesen megszórjuk a reszelt trappista és füstölt sajt keverékével.
  • Feltekerjük a hosszabbik oldalánál úgy, mint a bejglit, majd az egyik szélét megfogjuk, ráhajtjuk a tészta közepéig, majd a másik oldalát erre rá.
  • Kicsit lenyomkodjuk, letakarjuk fóliával vagy egy tiszta konyharuhával és 30 percig pihentetjük.
  • Utána kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, berácsozzuk a tetejét és pogácsa szaggatóval (vagy ennek híján egy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. (A fennmaradó tésztaszéleket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.)
  • Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk – egymástól picit távolabb, mert sütés közben kelni fognak még.
  • Tetejüket lekenjük a felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 18 percig sütjük.
  • Hagyományos sütőben 200 fokon. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Nagyon köszönöm a receptet Kovács Valériának!

Legjobb pogácsa receptek

Ha azt mondom: sajtos, túrós, tepertős, zsíros, medvehagymás, burgonyás és megkérdezem, hogy vajon milyen ételről beszélek, szinte mindenki azonnal rávágja, hogy pogácsa. Hát persze, hogy az egyik legkedveltebb sós, sült tésztáról beszélek és el is hoztam a legjobb pogácsa receptek szubjektív válogatását. Szerintem mindenki megtalálja benne a kedvencét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük