Daramorzsa, ahogy mi készítjük
Nem rég megosztottam az igazi osztrák császármorzsa receptjét, aminek igen nagy sikere volt. Akkor írtam, hogy mindig a búzadarás változatot készítettük, amit gyerekkorunkban császármorzsának hívtunk, de az valójában daramorzsa. Most elhoztam ennek a receptjét.
Emlékszem, hogy már gyerekkoromban is volt Anyukámnak egy Horváth Ilona szakácskönyve. Természetes volt, hogy amikor ifjú felnőttként elhagytam a szülői házat, hogy a magam útját járjam, beszereztem én is egy szakácskönyvet, mi mást, mit egy Horváth Ilonát.
A mai napig azt forgatom, a daramorzsa hozzávalóit is abból szoktam kinézni. Már fejből tudom, hogy a 321-es oldalon található. Igazából a hozzávalókat is csak a biztonság kedvéért ellenőrzöm, mert nem mindegy a szárazanyag és a tej aránya.
Most gondoltam egy nagyot, megnézem, ebben a könyvben hogy szól a császármorzsa receptje. És mit találtam? A tartalomjegyzékben a császármorzsa címszónál ennyi áll: császármorzsa, lásd daramorzsa. Akkor ezek szerint a kettő egy és ugyanaz, méltán hívtuk mi a daramorzsát is császármorzsának. Most, hogy már ezt is tisztáztam, jöhet a sokszorosan kipróbált recept.
Daramorzsa hozzávalói – 4 személyre
- 1/4 liter liszt vagy egy bögre liszt,
- 1/4 liter búzadara vagy egy bögre búzadara,
- 1/2 liter tej vagy 2 bögre tej,
- 5 dkg kristálycukor vagy evőkanál cukor,
- vanília aroma vagy vaníliás cukor,
- 4 egész tojás,
- 1/2 citrom reszelt héja,
- csipet só,
- 10 dkg mazsola,
- 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, esetleg vaj.
Daramorzsa elkészítése
- a darát a liszttel és a tejjel habverővel simára keverjük,
- hozzáadjuk a sót, a cukrot, a citromhéjat és a mazsolát,
- 2-3 órát, de akár fél napot is állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon,
- a tojások fehérjét kemény habbá verjük,
- először a tojások sárgáját keverjük a masszához,
- majd beledolgozzuk a fehérjéket is,
- a zsiradékot felforrósítjuk és ráöntjük a masszát,
- élénk tűzön hagyjuk, hogy az aljára rózsaszínű kéreg süljön,
- a szakácskönyv azt írja, hogy ilyenkor betesszük a forró sütőbe és ott folytatjuk a sütést, közben néhányszor lapáttal megforgatjuk, ismételten összetörjük, hogy nagy rögöket kapjunk,
- mi sosem szoktuk a sütőbe rakni, hanem fent sütjük, gyakori keveréssel elkezdjük darabolni, és a végén kisebb-nagyobb darabokból álló, helyenként kérges morzsa lesz.
Csak porcukorral is tálalhatjuk, de de szerintem finomabb egy házi baracklekvárral, egy befőttel vagy nyáron friss gyümölcsökből készített öntettel.
Jó étvágyat!