Daramorzsa, ahogy mi készítjük

Nem rég megosztottam az igazi osztrák császármorzsa receptjét, aminek igen nagy sikere volt. Akkor írtam, hogy mindig a búzadarás változatot készítettük, amit gyerekkorunkban császármorzsának hívtunk, de az valójában daramorzsa. Most elhoztam ennek a receptjét.

daramorzsa

Emlékszem, hogy már gyerekkoromban is volt Anyukámnak egy Horváth Ilona szakácskönyve. Természetes volt, hogy amikor ifjú felnőttként elhagytam a szülői házat, hogy a magam útját járjam, beszereztem én is egy szakácskönyvet, mi mást, mit egy Horváth Ilonát.

A mai napig azt forgatom, a daramorzsa hozzávalóit is abból szoktam kinézni. Már fejből tudom, hogy a 321-es oldalon található. Igazából a hozzávalókat is csak a biztonság kedvéért ellenőrzöm, mert nem mindegy a szárazanyag és a tej aránya.

Most gondoltam egy nagyot, megnézem, ebben a könyvben hogy szól a császármorzsa receptje. És mit találtam? A tartalomjegyzékben a császármorzsa címszónál ennyi áll: császármorzsa, lásd daramorzsa. Akkor ezek szerint a kettő egy és ugyanaz, méltán hívtuk mi a daramorzsát is császármorzsának. Most, hogy már ezt is tisztáztam, jöhet a sokszorosan kipróbált recept.

Daramorzsa hozzávalói – 4 személyre

  • 1/4 liter liszt vagy egy bögre liszt,
  • 1/4 liter búzadara vagy egy bögre búzadara,
  • 1/2 liter tej vagy 2 bögre tej,
  • 5 dkg kristálycukor vagy evőkanál cukor,
  • vanília aroma vagy vaníliás cukor,
  • 4 egész tojás,
  • 1/2 citrom reszelt héja,
  • csipet só,
  • 10 dkg mazsola,
  • 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, esetleg vaj.

Daramorzsa elkészítése

  • a darát a liszttel és a tejjel habverővel simára keverjük,
  • hozzáadjuk a sót, a cukrot, a citromhéjat és a mazsolát,
  • 2-3 órát, de akár fél napot is állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon,
  • a tojások fehérjét kemény habbá verjük,
  • először a tojások sárgáját keverjük a masszához,
  • majd beledolgozzuk a fehérjéket is,
  • a zsiradékot felforrósítjuk és ráöntjük a masszát,
  • élénk tűzön hagyjuk, hogy az aljára rózsaszínű kéreg süljön,
  • a szakácskönyv azt írja, hogy ilyenkor betesszük a forró sütőbe és ott folytatjuk a sütést, közben néhányszor lapáttal megforgatjuk, ismételten összetörjük, hogy nagy rögöket kapjunk,
  • mi sosem szoktuk a sütőbe rakni, hanem fent sütjük, gyakori keveréssel elkezdjük darabolni, és a végén kisebb-nagyobb darabokból álló, helyenként kérges morzsa lesz.

Csak porcukorral is tálalhatjuk, de de szerintem finomabb egy házi baracklekvárral, egy befőttel vagy nyáron friss gyümölcsökből készített öntettel.

Jó étvágyat!

Igazi osztrák császármorzsa

Te is megosztanád velünk a kedvenc receptjeidet? Szívesen adnál másoknak főzési tanácsokat? Vagy épp neked jönne jól néhány tanács? Gyere és csatlakozz a Kertemből tálalva – házias receptek Facebook csoportunkhoz!

https://www.facebook.com/groups/kertemboltalalva/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + egy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás