Daramorzsa, ahogy mi készítjük

Nem rég megosztottam az igazi osztrák császármorzsa receptjét, aminek igen nagy sikere volt. Akkor írtam, hogy mindig a búzadarás változatot készítettük, amit gyerekkorunkban császármorzsának hívtunk, de az valójában daramorzsa. Most elhoztam ennek a receptjét.

daramorzsa

Emlékszem, hogy már gyerekkoromban is volt Anyukámnak egy Horváth Ilona szakácskönyve. Természetes volt, hogy amikor ifjú felnőttként elhagytam a szülői házat, hogy a magam útját járjam, beszereztem én is egy szakácskönyvet, mi mást, mit egy Horváth Ilonát.

A mai napig azt forgatom, a daramorzsa hozzávalóit is abból szoktam kinézni. Már fejből tudom, hogy a 321-es oldalon található. Igazából a hozzávalókat is csak a biztonság kedvéért ellenőrzöm, mert nem mindegy a szárazanyag és a tej aránya.

Most gondoltam egy nagyot, megnézem, ebben a könyvben hogy szól a császármorzsa receptje. És mit találtam? A tartalomjegyzékben a császármorzsa címszónál ennyi áll: császármorzsa, lásd daramorzsa. Akkor ezek szerint a kettő egy és ugyanaz, méltán hívtuk mi a daramorzsát is császármorzsának. Most, hogy már ezt is tisztáztam, jöhet a sokszorosan kipróbált recept.

Daramorzsa hozzávalói – 4 személyre

  • 1/4 liter liszt vagy egy bögre liszt,
  • 1/4 liter búzadara vagy egy bögre búzadara,
  • 1/2 liter tej vagy 2 bögre tej,
  • 5 dkg kristálycukor vagy evőkanál cukor,
  • vanília aroma vagy vaníliás cukor,
  • 4 egész tojás,
  • 1/2 citrom reszelt héja,
  • csipet só,
  • 10 dkg mazsola,
  • 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, esetleg vaj.

Daramorzsa elkészítése

  • a darát a liszttel és a tejjel habverővel simára keverjük,
  • hozzáadjuk a sót, a cukrot, a citromhéjat és a mazsolát,
  • 2-3 órát, de akár fél napot is állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon,
  • a tojások fehérjét kemény habbá verjük,
  • először a tojások sárgáját keverjük a masszához,
  • majd beledolgozzuk a fehérjéket is,
  • a zsiradékot felforrósítjuk és ráöntjük a masszát,
  • élénk tűzön hagyjuk, hogy az aljára rózsaszínű kéreg süljön,
  • a szakácskönyv azt írja, hogy ilyenkor betesszük a forró sütőbe és ott folytatjuk a sütést, közben néhányszor lapáttal megforgatjuk, ismételten összetörjük, hogy nagy rögöket kapjunk,
  • mi sosem szoktuk a sütőbe rakni, hanem fent sütjük, gyakori keveréssel elkezdjük darabolni, és a végén kisebb-nagyobb darabokból álló, helyenként kérges morzsa lesz.

Csak porcukorral is tálalhatjuk, de de szerintem finomabb egy házi baracklekvárral, egy befőttel vagy nyáron friss gyümölcsökből készített öntettel.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhat + 10 =