Igazi osztrák császármorzsa receptje

Gyerekkoromban egyik kedvencem volt a császármorzsa, amit egyszerűen csak smarninak hívtunk. Mindig házi baracklekvárral vagy valamilyen házi befőttel ettük. Később, már felnőttként tudtam meg, hogy az valójában nem is császármorzsa volt, hanem daramorzsa, mert búzadarával készült. Az igazi bécsi császármorzsában pedig nincs búzadara, csak liszttel készül. Nézzük, milyen valójában az eredeti osztrák császármorzsa receptje és milyen legendák kapcsolódnak hozzá!

osztrák császármorzsa receptje

Császármorzsa (Kaiserschmarrn) legendái

Mint minden régi, nagy hagyományokkal rendelkező ételnek, a Kaiserschmarrnnak, azaz a császármorzsának is megvannak a maga legendái.

Ferenc József, a mindig dolgozó és egyszerű életvitelt folytató császaár nem kedvelte a túlzott pompát az étkezésben sem. Többek között a húsgombócleves volt a kedvence, és nagyon szerette a róla elnevezett morzsát is.

Az egyik legenda szerint ő maga próbálkozott éjszaka palacsinta készítéssel a palota konyháján, miután orvosai diétára fogták. De nem volt sok gyakorlata a konyhai műveletekben, így a palcsinta túl vastagra sikerült, és el is szakadozott. A találékony császár azért hintett rá egy kis porcukrot, megkóstolta – és megszületett a császármorzsa.

Egy másik változat szeruóint az édesség eredetileg Sisinek készült, ő viszont úgy vélte, túl sok kalória van benne. A császárnak viszont ízlett, és a Monarchiában mindenhol szép karriert futott be, nemcsak nálunk, de Szlovéniában, Horvátországban, Csehországban is.

A császármorzsát szokás még smarninak is hívni a németből átvett név alapján. Gyakran a búzadarával készülő édességet is császármorzsának hívják, de az igazi, eredeti osztrák császármorzsába nem kerül búzadara. Az eredeti osztrák császármorzsa valóban csak lisztből készül, tésztája könnyű, levegős, és pillanatok alatt megvan. A daramorzsára várni kell, amíg a daraszemek megduzzadnak.

De hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet, vagy még egy étel, ami szintén a smarni nevet viseli.

A krumplis smarni receptje szerintem nemcsak nekem lesz új. Miután megmutattam az eredeti bécsi császármorzsa, majd a daramorzsa recepjét, olvasónk megosztotta a sváb smarni recepjét, ami krumpliból készül és nagyon finom.

Igazi osztrák császármorzsa receptje

Porga Júlia készített a napokban császármorzsát, amit szívből ajánlj mindenkinek.

„Azt tanultam anno az édesanyámtól, hogy semmit nem dobunk ki. Főztem a baracklekvárokat és a szívem szakadt meg, amikor leszedtem a habját és ment a mosogatóba… na tegnap betettem a hűtőbe, majd lesz valami vele alapon. Hétvégén kemencés találkozón voltunk a párommal, ott készített egy emberke igazi, osztrák császármorzsát.

A forgatást még tanulnom kell, de nagyon fincsi lett a leszedett sárgabarackos habbal a tetején.

Hozzávalók (2 főre)

  • 2 tojás,
  • 1 dl tej,
  • 10 dkg liszt,
  • 1 mokkás kanál sütőpor
  • 1-2 evőkanálcukor vagy 1 evőkanál édesítő ízlés szerint,
  • olaj vagy vaj a sütéshez.

Igazi osztrák császármorzsa elkészítése

  • a tojások sárgáját elkeverjük a tejjel,
  • hozzákevertem a lisztet és a sütőport,
  • a tésztába nem kell cukor, de mivel én édesítőt használok, azt is beletettem,
  • cukorral csak a végén kell megszórni, ami megkaramellizálódik a tetején,
  • jól összekvertem,
  • a tojásfehérjéket csipet sóval habbá vertem,
  • óvatosan hozzáforgattam a tésztához,
  • forró vajas vagy olajos serpenyőbe öntöttem az egész tésztát,
  • 2-3 perc alatt az alját megsütöttem, majd megfordítottam (nekem ez nem sikerült, nem maradt egyben, de nem baj),
  • ekkor kell rászórni az 1-2 evőkanál cukrot,
  • tovább sütni, majd 1-2 perc elteltével lehet darabolni,
  • összeforgatni és készre sütni.

Nagyon köszönjük a receptet Porga Júliának!

Tippek:

  • Bármiylen változatot készítünk, a tészta gazdagítható mazsolával, lekvárral, gyümölcskompótokkal.
  • Ha sütőport is teszünk a smarni palacsinaszerű tésztájába, sokkal könnyebb, lazább lesz.
  • Legjobb olyan nyeles serpenyőben megkezdeni a sütést, amit később áthelyezhetünk a sütőbe is.
  • Amikor a feldarabolt smarnit még utoljára átpirítjuk, hintsük meg cukorral, és várjuk meg, amíg a cukor kissé karamellizálódik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük