Sárgabarack lekvár cukor nélkül
A sárgabarack lekvár cukor nélkül – bevallom őszintén -, számomra kicsit elképzelhetetlennek tűnik. Az összes lekvár közül a sárgabarackból készült a kedvencem, de az nálunk mindig cukorral, még hozzá jó sok cukorral készül. Sinka Erika cukor nélküli receptje viszont elgondolkodtató.
Sárgabarack lekvár cukor nélkül sütőben készítve
Sinka Erika: „Ígértem, hogy az én lekvár receptemet is leírom, hát íme!
A sárgabarack lekvárt úgy készítem, hogy mosom, felezem, magozom, pár percet összefőzöm a fűszerekkel (mézeskalács fűszerkeverék, de ki-ki a saját maga szája íze szerint is fűszerezheti), pépesre turmixolom, megy a sütőbe!!!!!
Gáztepsibe való (olyan nagy!) sütőlapra terítem. Légkeveréses sütőm van, így ez nálam megoldható, de szerintem ha valakinek gázos sütője van úgy is működik, csak nagyon lassan kell sütni!
Így „sütöm” 1-2 órát, amíg a kellő „állagot” nem éri el! Ez a lépés ugyan kihagyható, attól függően, hogy ki mennyire szereti sűrűbben, vagy folyósabban.
Igazából itt lehet elérni, hogy milyen sűrű legyen, itt veszíti el a nedvességtartalmát, nem pedig a cukor „fogja össze és zselésíti”. Ezután üvegekbe töltöm és mehet a befőzőautomatába (80 fokon 20 perc).
Akinek nincs ilyen gépe, az egyszerűen csak úgy csinálja, ahogy nagymamáink, nedves dunsztban tegye el. Nagy lábas, újságpapírral kibélelve, üvegek bele, 3/4-ig lepje el a víz, kb. 30 percig gyöngyözően, forrjon a víz alatta kb. 20-30 percig.
Ez a lépés a csírátlanítás! Én a sárgabarackot és a szilvát így teszem el!”
Nagyon köszönöm Sinka Erikának a receptet és a fotót!