Sárgabarack lekvár cukor nélkül

A sárgabarack lekvár cukor nélkül – bevallom őszintén -, számomra kicsit elképzelhetetlennek tűnik. Az összes lekvár közül a sárgabarackból készült a kedvencem, de az nálunk mindig cukorral, még hozzá jó sok cukorral készül. Sinka Erika cukor nélküli receptje viszont sem cukrot, sem édesítőszert nem tartalmaz. A sárgabarack ízét csupán illatos fűszerek egészítik ki és még a forró tűzhely mellett sem kell órákig kevergetni.

Sárgabarack lekvár cukor nélkül

Sárgabarack lekvár cukor nélkül sütőben készítve

Sinka Erika: „Ígértem, hogy az én lekvár receptemet is leírom, hát íme!

A sárgabarack lekvárt úgy készítem, hogy mosom, felezem, magozom, pár percet összefőzöm a fűszerekkel (mézeskalács fűszerkeverék, de ki-ki a saját maga szája íze szerint is fűszerezheti), pépesre turmixolom, megy a sütőbe!!!!!
Gáztepsibe való (olyan nagy!) sütőlapra terítem. Légkeveréses sütőm van, így ez nálam megoldható, de szerintem ha valakinek gázos sütője van úgy is működik, csak nagyon lassan kell sütni!

Így „sütöm” 1-2 órát, amíg a kellő „állagot” nem éri el! Ez a lépés ugyan kihagyható, attól függően, hogy ki mennyire szereti sűrűbben, vagy folyósabban.

Igazából itt lehet elérni, hogy milyen sűrű legyen, itt veszíti el a nedvességtartalmát, nem pedig a cukor „fogja össze és zselésíti”. Ezután üvegekbe töltöm és mehet a befőzőautomatába (80 fokon 20 perc).

Akinek nincs ilyen gépe, az egyszerűen csak úgy csinálja, ahogy nagymamáink, nedves dunsztban tegye el. Nagy lábas, újságpapírral kibélelve, üvegek bele, 3/4-ig lepje el a víz, kb. 30 percig gyöngyözően, forrjon a víz alatta kb. 20-30 percig.

Ez a lépés a csírátlanítás! Én a sárgabarackot és a szilvát így teszem el!”

Nagyon köszönöm Sinka Erikának a receptet és a fotót!

További receptek sárgabarackhoz

A sárgabarack lekvárnak nincs párja. Az olvasók segítségével mutatok néhány sárgabarack lekvár főzési módot. Találsz itt például cukor nélküli és chilis változatot is.

Sárgabarack lekvár készítése különböző módokon

Egyszerű dolgunk van, ha van egy jó alapreceptünk, amit kedvünkre variálhatunk, kiegészíthetünk. Mindig jó, ha van egy alap piskóta, egy kelt tészta, vagy kevert sütemény receptünk, amit aztán kedvünkre feltúrbózhatunk egy kis töltelékkel vagy gyümölccsel. A kefires sárgabarackos süti pont egy ilyen sokoldalúan használható alapreceptből készül. A tészta hozzávalói fixek, de bármilyen friss vagy fagyasztott gyümölccsel, illetve befőttel elkészíthetjük.

Vanília pudingos barackos csiga nagy családi kedvenc nálunk. Bár a kefíres sárgabarackos süti sem utolsó, szerintem ez egyik legfinomabb barackos pudingos sütemény. Ha kezdődik a sárgabarackérés, rögtön előkerül a régi recept. Egyszerűen nem tudjuk megunni. Alig tudjuk kivárni, hogy ehető hőfokúra hűljön. Ha esetleg marad másnapra – nálunk igen ritkán-, az sem gond, akkor is nagyon finom. Főleg, ha egy pár másodpercre mikróba tesszük és megmelegítjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük