Hortobágyi húsos palacsinta csirkehúsból

Hortobágyi húsos palacsintát étteremben ettem először előételként. Aztán már nem is kívántam a következő fogást, olyan tartalmas és laktató volt. Izgalmas ízvilágú étel, de valamiért a családban sosem készült ilyen. Talán mert túl macerás az elkészítése… Most itt a receptje és el is döntöttem, hogy egyszer neki is fogok az elkészítésének.

hortobágyi húsos palacsinta csirkehúsból

Illésné Nagy Mária receptje viszont most meghozta a kedvem hozzá.

“Magyar specialitás, amit eredetileg borjúhúsból készítettek legelőször 1958 – ban, a brüsszeli világkiállításon. Ha otthon készítjük, akár csirkéből is készülhet ez a remek fogás, előétel. Viszont van annyira laktató, hogy főfogásnak is beillik. Ez nem más, mint a Hortobágyi húsos palacsinta.

Lehet hogy nem minősül egyszerűnek, mert több fázisból áll az elkészítése, de higgyétek el, megéri a ráfordított munkát, utánozhatatlanul finom! 🙂

Amíg elkészül a hústöltelék, kikeverjük és megsütjük a palacsintákat. Minden csak szervezés kérdése.

Csirkehúsból készítettem, – nem maradékból – szándékosan emiatt főztem a hústöltelék alapját, a csirkepörköltet.

Hortobágyi húsos palacsinta csirkehúsból hozzávalói – 8 darabhoz

Hústöltelékhez, pörkölthöz

  • 80 dkg csirkemell,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 2 tv paprika,
  • 2 paradicsom,
  • só,
  • bors,
  • őrölt kömény,
  • 1 teáskanál őrölt csemege piros paprika,
  • 1 teáskanálnyi piros arany,
  • 2 evőkanál zsiradék

Sós palacsintához

  • 2 tojás,
  • kb. 25 dkg liszt,
  • só,
  • 4 dl tej,
  • 1 dl szénsavas víz (szódavíz),
  • olaj a sütéshez

Elkészítése

  • egy serpenyőbe zsiradékot teszünk,
  • a vöröshagymát apró kockákra vágjuk,
  • a tv paprikát, paradicsomot kisebb darabokra vágjuk,
  • a zsiradékba teszünk mindent,
  • sózzuk, borsozzuk fűszerekkel ízesítjük, sütni kezdjük,
  • a csirkemellfiléket kisebb kockákra vágjuk,
  • a lecsóalaphoz adjuk,
  • fehéredésig kevergetve sütjük,
  • majd annyi vizet öntünk alá, hogy ellepje a húst,
  • lefedjük és kb 40 – 45 percig pároljuk, addig amíg teljesen szétfő benne a zöldség és a hús is kezd szétesni. (Ha közben szükséges, adjunk hozzá még vizet, lényeg, hogy a végén ugyanannyi leve maradjon, mint az elején, amennyit hozzáadtunk),
  • amíg készül a pörkölt összekeverjük, simára keverjük a palacsintatésztát,
  • kb. 15 percig állni hagyjuk, majd a szokásos módon kisütjük, félretesszük,
  • ha készre párolódott a hús, egy szűrőkanállal kiemeljük a levéből, egy tálba kiszedjük,
  • a visszamaradt pörköltszaftos levet 3 dl tejföllel összekeverjük,
  • felforraljuk,
  • ebből a tejfölös szaftból 2 evőkanálnyit teszünk a kiszedett húshoz és alaposan összekeverjük,
  • a palacsinták közepére négyzet alakban ráhalmozzuk és elsimítjuk a tölteléket,
  • két szemben lévő oldalát ráhajtjuk, majd ellenkező oldaláról kezdve feltekerjük,
  • mindegyiket betöltjük, egy tálra egymás mellé helyezzük,
  • meglocsoljuk a tejfölös szafttal,
  • tejföllel díszítjük, metélő vagy sima petrezselyemzölddel csinosítjuk.

A legfinomab, ha az összeállítás után előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük és 15 percig hagyjuk átforrósodni!

Laktató, tartalmas, nagyon finom, ízletes fogás.
Főfogásként is tökéletes 🙂

Jó étvágyat kívánok! 😋

Tipp: csirkecombból, vagy vegyesen csirkemellből és combból is készülhet.”

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük