Gundel palacsinta, amit Márai Sándor feleségének köszönhetünk

A hortobágyi palacsinta mellett a Gundel palacsinta a legismertebb magyar palacsinta. Nem csoda, hisz a diós töltelékkel, csokiöntettel és tejszínhabbal, készülő finomságnak lehetetlen ellenállni. A gyorsan elkészíthető desszert egyszerű receptjét és érdekes történetét is mutatom a Palacsinta világnapján.

Gundel palacsinta tányéron diótöltelékkel, csokiöntettel

Gundel palacsinta legendája és receptje

A közhiedelemmel ellentétben a Gundel palacsinta receptjét nem a nagy múltú és híres budapesti étterem szakácsainak köszönhetjük. Márai Sándor felesége, Matzner Lola találta ki. Lola Márai egyik darabjának, a Kalandnak a premierjére készítette a diókrémmel töltött palacsintát. A Gundelben tartott premiert követő bankettre Lola otthoni specialitását is levitte. A nagy sikerre való tekintettel a különleges palacsinta felkerült a vendéglő étlapjára. Egy ideig a Márai-palacsinta nevet viselte, később keresztelték át Gunde-palacsintára.

A gundel palacsintát elegánsabb helyeken alkohollal alaposan meglocsolva és azt meggyújtva tálalják a vendégek elé. Az eredeti, a Lola féle palacsintában volt ugyan rum, de azt nem gyújtották meg.

Hozzávalók – 14-16 darabhoz

Palacsintatésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 2 ek étolaj (+ a sütéshez)
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 4 dl tej
  • 1 dl szódavíz


Diótöltelékhez:

  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 db citrom (reszelt héja)
  • 25 dkg darált dió
  • 2 evőkanál mazsola
  • 1 evőkanál rum (gyerekek miatt el is maradhat)


Csokoládéöntethez:

  • 3 db tojássárgája
  • 2 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 ek kakaópor
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál rum (gyerekek miatt el is maradhat)


Tálaláshoz:

  • tejszínhab, el is maradhat, ha kicsit spórolnánk a kalóriákkal

Gundel palacsinta elkészítése

  • A palacsintatészta hozzávalóit csomómentesre keverjük, 30 percig pihentetjük,
  • étolajjal vékonyan kikent palacsintasütőben a szokásos módon palacsintát sütünk,
  • a töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral és a reszelt citromhéjjal,
  • levesszük a tűzről és belekeverjük a diót, a mazsolát és a rumot,
  • az öntethez simára keverjük a tojássárgáját és a lisztet 1 dl tejjel,
  • felforrósítjuk a maradék tejet, a kakaóport és a darabokra tört csokoládét,
  • vékony sugárban hozzáöntjük a tojást, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük,
  • ha kész, rummal ízesítjük,
  • megtöltjük a palacsintákat a diós töltelékkel,
  • félbe, majd negyedbe hajtjuk,
  • tálra helyezzük őket, úgy, hogy félig fedjék egymást,
  • a forró csokoládéöntettel és tejszínhabbal tálaljuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 + 19 =