Fahéjas brióska – mini briós receptje

A fahéjas brióska vagy mini briós a nagy klasszikus, a hagyományos cukros briós újra gondolt változata. Tetejére nem csupán kristálycukor kerül, hanem fahéjjal is meg van bolondítva.

egy tányér fahéjas brióska

Brióska – mini briós receptje

Hozzávalók

Tésztához

  • 250 g liszt,
  • 1-1,5 dl. tej,
  • 15 g élesztő,
  • 1 tojás sárgája,
  • 50 g porcukor,
  • 1 fél mokkáskanál só,
  • 1 kupica rum, vagy pálinka,
  • 50 g vaj.

Tetejére

  • 1 felvert tojás,
  • kristálycukorral elkevert őrölt fahéj .

Elkészítése

  • 1 dl tejet meglangyosítunk,
  • beleteszünk 1 csapott evőkanál cukrot,
  • belemorzsoljuk az élesztőt,
  • két evőkanál liszttel simára keverjük, megvárjuk, amíg habos állagot eléri,
  • közben belemérjük a kelesztőtálba a lisztet, a cukrot, a sót,
  • hozzáöntjük a maradék tejben elkevert tojássárgáját,
  • hozzátesszük a rumot és a felfuttatott élesztőt is,
  • összekeverjük az anyagokat,
  • majd a dagasztás során az olvasztott, de nem meleg vajat is két részletben hozzáadjuk,
  • 15- 20 percig dagasztjuk, mindaddig, amíg sima és fényes nem lesz,
  • gombóccá formázva, vékonyan belisztezzük,
  • rátesszük a tál tetejét és langyos helyen 1 órát kelesztjük,
  • a megkelt tésztát átgyúrjuk, két felé osztjuk,
  • 8-8 darabra vágjuk,
  • mindegyikből hosszú, vékony rudakat sodrunk,
  • majd csiga alakúra feltekerjük,
  • az utolsó két centit kissé meglapítjuk és aláhajtjuk,
  • zsírozott tepsibe rakjuk, kissé lazán, mert megnőnek sütés közben,
  • felvert tojással megkenjük a tetejét, majd megszórjuk a fahéjas cukorral,
  • 20-25 percig kelesztjük a tepsiben,
  • majd meleg sütőbe téve 170 fokon 35 – 40 perc alatt megsütjük,
  • az alját villával felemelem kissé, ha már az is világos barna, biztos megsült,
  • a tepsiben hagyom kihűlni, csak aztán teszem tányérra.

Sok sikert a kipróbáláshoz, szerintem könnyen elkészíthető.

Nagyon köszönjük a receptet Visky Katikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük