Egyszerű zöldségleves vajpuha grízgaluskával

Az egyszerű zöldségleves gyermekként nem tartozott a kedvenceim közé. Aztán ahogy múltak az évek, egyre jobban megszerettem, főleg, ha saját termesztésű zöldségből készíthetem. Hisz így biztos vagyok benne, hogy vegyszerek helyett az éltető napsugarakat falatozom és zamata is egészen más.

egyszerű zöldségleves

Egyszerű zöldségleves hozzávalói

  • 2 db csirkehús leves kocka,
  • 2 l víz,
  • idény zöldségek,
  • hagyma,
  • paprika,
  • paradicsom
  • só,

Grízgaluska hozzávalói

  • 1 tojás,
  • só,
  • kb. 1 evőkanálnyi olaj,
  • 3-4 evőkanál gríz (búzadara)

Én így szoktam csinálni: Egy tojást beleütsz egy kis tálba. Só, bors, kb. 1 evőkanálnyi olaj, majd óvatosan belekeversz annyi grízt (búzadara), hogy még krémszerű legyen. Talán 3-4 evőkanálnyit. És legalább 1 órára félreteszed a konyhapulton. Majd, forró sós vízbe szaggatod, evőkanállal. De csak pici kis csíkokat, mint a kisujjad fele, kell beleszaggatni a vízbe, mert hatalmasra dagad. Legalább 20 percig lassan főzni. Félbevágni egyet próbaképpen. Ha a közepe is szép puha, lukacsos, akkor leszűrni, jól lecsepegtetni.

Egyszerű zöldségleves elkészítése

  • 2 l vízben feloldok 2 db csirkehúsleves kockát,
  • a különböző zöldségeket sorrendben – a legtöbb főzést igénylőt előbb, majd a többit – beleteszem és puhára főzöm, gyöngyözve. (Sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller, karfiol, karalábé, pár szál friss zöldbab, lehet még kelbimbó, gomba, brokkoli stb. stb.),
  • egy cikk, paradicsommal, paprikával és hagymával ízesítem még, ezeket majd kidobom,
  • vajpuha gríznokedlivel szoktam tálalni,
  • Mikor kész apróra vágott petrezselymet szórok rá.

Gríznokedli elkészítése

  • Egy tojást beleütsz egy kis tálba,
  • Só, bors, kb. 1 evőkanálnyi olaj kerül bele,
  • majd óvatosan belekeversz annyi grízt (búzadarát), hogy még krémszerű legyen, kb. 3-4 evőkanálnyi,
  • legalább 1 órára félreteszed a konyhapulton,
  • majd evőkanállal, forró sós vízbe szaggatod,
  • csak pici kis csíkokat, mint a kisujjad fele, kell beleszaggatni a vízbe, mert hatalmasra dagad, l
  • legalább 20 percig lassan főzni,
  • félbevágni egyet próbaképpen, ha a közepe is szép puha, lukacsos, akkor leszűrni, jól lecsepegtetni.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Nagyon köszönöm a receptet Wolf Mártának!

+1 Tipp:

Rein Tünde: A zöldségeket lepirítom egy leheletnyi olajon, attól még finomabb lesz.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük