Puha és foszlós briós receptje

Megboldogult kollégista koromban kedvenc reggelim volt a briós. Csak egy pohár kakaó kellett mellé és jól elvoltam vele ebédig. Tudom, hegy nem túl egészséges, de néha még manapság is elcsábulok. Odáig még nem jutottam, hogy süssek is, de ami késik… Most kifogás sem lesz, hisz itt a blogon mindig könnyen rátalálhatók. Íme a foszlós briós receptje!

foszlós briós receptje

Puha és foszlós briós receptje

Hozzávalók

  • 60 dkg finomliszt,
  • 1 teáskanál só,
  • 3-4 evőkanál cukor,
  • 1 tojás,
  • 1 tojás sárgája,
  • 3 evőkanál olaj,
  • kb. 3 dl langyos tej,
  • 3 dkg élesztő,
  • 16 dkg vaj a kenéshez,
  • 1 tojás a kenéshez,
  • nagyszemű kristálycukor a megszóráshoz.

Elkészítése

  • kevés langyos, cukros tejben elkeverem az élesztőt és két evőkanál lisztet,
  • a tetejét is megszórom liszttel,
  • 15-20 percig hagyom állni, hogy megemelkedjen és a teteje megrepedezzen,
  • a vaj kivételével a többi hozzávalót összekeverem,
  • hozzáadom az élesztős kovászt,
  • hólyagos tésztát dagasztatok belőle (lehet kézzel vagy géppel is)
  • kissé lágy, jól nyújtható és nem ragadós tésztát kell kapnom,
  • kelesztőtálban a duplájára kelesztem,
  • miután megkelt, lisztezett deszkára borítom,
  • 8-10 egyenlő részre vágom, osztom a tésztát,
  • egyesével mindegyik részt kinyújtom és megkenem vajjal,
  • feltekerem és félreteszem, míg a többi elkészül,
  • egyesével megsodorom őket, hogy kb. 35 cm hosszúságúak legyenek,
  • mint a csigát feltekerem,
  • a legvégét az ujjammal ellapítom és aláhajtom,
  • sütőpapírral bélelt tepsire rakom, egymástól távol, hogy legyen helyük megnőni,
  • újra kelesztem, míg a duplájára nőnek,
  • olvasztott vajjal kenem a tetejüket,
  • közepes hőmérsékletű sütőben 10 percig sütöm,
  • majd kiveszem és a tetejét megkenem felvert tojással és megszórom a kristálycukorral,
  • további kb. 10-15 perc alatt készre sütöm.

Nagyon köszönjük a szuper receptet Wolf Mártának!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − 8 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás