Puha és foszlós briós receptje

Megboldogult kollégista koromban kedvenc reggelim volt a briós. Csak egy pohár kakaó kellett mellé és jól elvoltam vele ebédig. Tudom, hegy nem túl egészséges, de néha még manapság is elcsábulok. Odáig még nem jutottam, hogy süssek is, de ami késik… Most kifogás sem lesz, hisz itt a blogon mindig könnyen rátalálhatok leírásra. Íme a foszlós briós receptje!

foszlós briós receptje

Puha és foszlós briós receptje

Hozzávalók

  • 60 dkg finomliszt,
  • 1 teáskanál só,
  • 3-4 evőkanál cukor,
  • 1 tojás,
  • 1 tojás sárgája,
  • 3 evőkanál olaj,
  • kb. 3 dl langyos tej,
  • 3 dkg élesztő,
  • 16 dkg vaj a kenéshez,
  • 1 tojás a kenéshez,
  • nagyszemű kristálycukor a megszóráshoz.

Foszlós briós elkészítése

  • kevés langyos, cukros tejben elkeverem az élesztőt és két evőkanál lisztet,
  • a tetejét is megszórom liszttel,
  • 15-20 percig hagyom állni, hogy megemelkedjen és a teteje megrepedezzen,
  • a vaj kivételével a többi hozzávalót összekeverem,
  • hozzáadom az élesztős kovászt,
  • hólyagos tésztát dagasztok belőle (lehet kézzel vagy géppel is)
  • kissé lágy, jól nyújtható és nem ragadós tésztát kell kapnom,
  • kelesztőtálban a duplájára kelesztem,
  • miután megkelt, lisztezett deszkára borítom,
  • 8-10 egyenlő részre vágom, osztom a tésztát,
  • egyesével mindegyik részt kinyújtom és megkenem vajjal,
  • feltekerem és félreteszem, míg a többi elkészül,
  • egyesével megsodorom őket, hogy kb. 35 cm hosszúságúak legyenek,
  • mint a csigát feltekerem,
  • a legvégét az ujjammal ellapítom és aláhajtom,
  • sütőpapírral bélelt tepsire rakom, egymástól távol, hogy legyen helyük megnőni,
  • újra kelesztem, míg a duplájára nőnek,
  • olvasztott vajjal kenem a tetejüket,
  • közepes hőmérsékletű sütőben 10 percig sütöm,
  • majd kiveszem és a tetejét megkenem felvert tojással és megszórom a kristálycukorral,
  • további kb. 10-15 perc alatt készre sütöm.

Nagyon köszönjük a szuper receptet Wolf Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük