Krumplis smarni – sváb smarni receptje

A krumplis smarni receptje szerintem nemcsak nekem lesz új. Miután megmutattam az eredeti bécsi császármorzsa, majd a daramorzsa recepjét, olvasónk megosztotta a sváb smarni recepjét, ami krumpliból készül és nagyon finom.

krumplis smarni

Káka Alexandra sorai a recepthez: “3 étel és egy megnevezés… Van a darás, a lisztes, és a krumplis. Gyerekkori autentikus, sváb recept teljesen más, és tényleg retro ízhatású. Ha valakit a svábos krumplis retro nagymama változat érdekel, akkor leírom a receptet. 3 évnyi nyomozásba került, hogy a 40 évvel ezelőtti ízt produkálni tudjam. Köze sincs ízben ezekhez a osztrák császármorzsa vagy darából készülő smarninak nevezett ételekhez, de a családomban ez volt a smarni. Elvileg a sváb smarni valójában is krumplival készült, de mára szinte teljesen kihalt a recept, interneten is csak egy retro receptes oldalon és német irasokban találtam nyomát.”

Krumplis smarni hozzávalói és elkészítése

“Új krumpliból nem az igazi. 1 kg krumplit megmosunk, sós vízben héjában puhára főzzük. Nem kell ételízesítő, semmi izé, csak só!

Meghámozzuk, klasszikus karos krumplinyomón átnyomjuk kis kukacokká. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. Fontos, mert ha melegen dolgozol, más állag és más íz lesz a végére.

1 kg krumplira 4 tojás, 10 evőkanál finomliszt, némi só (ízlés szerinti mennyiségben) szükséges. Összegyúrjuk. Egy nagyon nyúlós, nagyon kezelhetetlen massza lesz az egész. Házi disznózsírt veszünk elő (az a bolti fehérített zsírnak nevezett izé nem jó, hanem a jó kis házi tepertős ízű).

1-2 csapott evőkanál zsírt megolvasztunk majd két marék masszát a serpenyőbe rakunk és elkezdjük szárítani, pirongatni, sütni. Közben két fa spatulával tépkedjük kisebb darabokra.

Eleinte nagyon nehéz vele bánni, de ahogy sül, úgy lesz egyre kérgesebb, pirultabb és apró morzsásabb. Amikor zsenge borsó vagy annál kisebb méretű és helyenként már pirulgatott, akkor kész.

Ki szinte már égetve, ki pedig enyhén pirulva szereti. Ha közben nagyon elfogyna alóla a zsír, lehet pótolni. Nagyjából 25-35 perc alatt sül meg egy adag, így 2-3 serpenyőbe egyszerre sütöm, mert 2-3 kg krumpliból dolgozok. Egyszerűen nem tudok annyit csinálni, hogy ne tűnjön el szinte azonnal.

Íze: köze sincs a császármozsához, ez nem édes, ez egy krumplis, zsírban sült tésztaserűség, érdekesen autentikus ízvilággal. Családban tejjel leöntve szeretik főként, a legjobb a házi tejet sikerül hozzá szerezni, de baracklekvárral is finom. Nagyon laktató, és eléggé megnyomja a gyomrot, ha valaki túleszi magát.

Elkészítése: eléggé macerás a tűzhelynél állás része, és a tépkedés, de amikor ráérez az ember az adagok mennyiségére és a hőfokra, akkor gyorsabban megy már.”

Naygon köszönjük a receptet Káka Alexandrának!

  • 305
  •  
  • 1
  •  
  •  
  • 305
  •  
  • 1
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + 8 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás