Puncsszelet, a látványos és finom sütemény receptje

A puncsszelet a gyerekkoromat idézi. Akkor elképzelhetetlen volt úgy egy vasárnap, hogy ne legyen valami házilag készített sütemény. A zserbó, a mézes-krémes és az egyszerű kakaós szelet és sok más házi sütemény mellett a puncsszelet is igen gyakori vendég volt az asztalon.

puncsszelet 

Puncsszelet, a látványos és finom sütemény receptje

A mai puncsszelet receptje Bedi Istvánnétól származik.

Hozzávalók:

Egy piskótához:

  • 20 dkg liszt,
  • 5 dkg rétesliszt,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 25 dkg cukor,
  • 6 tojás,
  • 1 dl olaj,
  • 1 dl tej.

Töltelékhez:

  • 1 csésze kávé,
  • porcukor,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 evőkanál kakaópor,
  • 4 evőkanál baracklekvár,
  • 5 dkg áztatott mazsola,
  • fél dl rum.

Mázhoz:

  • 1 tojásfehérje,
  • 17 deka porcukor,
  • pár csepp piros ételfesték.

Elkészítése

  • A szokásos módon két piskótát sütöttem, 6-6 tojásból.
  • Amikor kihűlt, az egyiket ketté vágtam, a másikat pedig apróra téptem.
  • A töltelékhez a porcukrot a vajjal kikevertem, hozzáadtam a többi hozzávalót, hozzáöntöttem a mazsola áztató levét is és alaposan összedolgoztam, hogy közepesen lágy legyen.
  • Baracklekvárral lekentem a piskóta 2 belső oldalát, az egyikre rányomkodtam a masszát. 
  • A masszára ráborítottam a másik piskótát.
  • Egy deszkát raktam rá nehezékkel. Én 2 kilós liszt használtam, 1 órán át hagytam rajta a súlyt.
  • A mázhoz felvertem a tojásfehérjét 17 deka porcukorral, pár csepp piros ételfestékkel simára kevertem.
  • A mázból egy kicsit félretettem, a többit ráönttem a sütire.
  • Elsimítottam a mázt és fél órát száradni hagytam.
  • Végül a félretett mázzal megcsíkoztam.

A ⁠puncsszelet széléből pár kókuszgolyót is készítettem.

Nagyon köszönöm Bedi Istvánnénak a kitűnő receptet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Baron Gabriella szerint:

    Mindig 4 tojásos vizes piskótát sütök, ha kicsi a tojás, esetleg teszek bele még egyet. A piskóta egyetlen titka, hogy fehéredésig kell a sárgáját a cukorral és a vízzel keverni, géppel is legalább 10 perc. Hiába van felverve a fehérje keményre, ha a sárgája nem elég levegős, nem jön föl szépen. Papírral kibélelt tepsiben sütöm. Amikor a tésztát a tepsibe öntöm, a közepét egy kicsit kihúzom a szélek felé, soha nem púposodik fel a közepe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük