Nagyi féle zserbó sok töltelékkel – bevált recept
Nagyanyáink ünnepeinek elmaradhatatlan süteménye volt a zserbószelet. Szinte minden falusi udvarban ott díszelgett az árnyat adó diófa és a fenséges gyümölcsöket termő sárgabarackfa, amelyek jobb években megtermelték a zserbó két legfontosabb alapanyagát. Elronthatatlan és megunhatatlan zserbó receptet hoztam, ilyen a zserbó sok töltelékkel.
Zserbó sok töltelékkel receptje
Talán épp ezzel az elronthatatlan és csupa töltelék süteménnyel csavarta el hajdanán a nagyapám fejét a nagymama. A tészta szinte nem is érződik, csak azért van, hogy összetartsa a rengeteg tölteléket. A régi karácsonyokon szinte kötelezően készült nálunk.
Az adag közepes méretű tepsihez való.
Hozzávalók – közepes mértű tepsihez
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
Töltelékhez
- 35 dkg darált dió
- 25 dkg cukor
- 1/2 üveg sárgabaracklekvár
- 1 citrom reszelt héja
Házi zserbó elkészítése
- Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk.
- A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk.
- Beletesszük az élesztőt, a tojások sárgáját és a csipet sót.
- Alaposan összedolgozzuk.
- Három részre osztjuk.
- Mindegyik részt tepsi méretű lappá nyújtjuk.
- Egy lapot a zsírral kikent és meglisztezett tepsibe teszünk.
- Lekvárral megkenjük a tésztát (szerintem a zamatos, nem túl kemény házi sárgabarack lekvár a legfinomabb hozzá!).
- A lekvárra rárakjuk a cukorral és citromhéjjal összekevert darált dió felét.
- Újabb lap, majd lekvár és dió réteg következik.
- Ráhelyezzük a harmadik tésztalapot, kissé lenyomkodjuk, és pár helyen villával megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson.
- 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
- A kihűlt süti tetejére csokimázat teszünk.
Csoki máz a zserbó tetejére
Hozzávalók
3 kanál kakaó,
3 kanál cukor,
3 kanál víz,
5 dkg vaj.
Csokimáz elkészítése
A kakaót, a cukrot és a vizet egy lábosba tesszük és rövid ideig főzzük. Majd a vajat is hozzákeverjük. Ha kissé kihűlt, a hideg tésztára kenjük a csokimázat.
Jó étvágyat!
További nagyanyó sütemények
A retro sütemények mindig eszembe jutnak, ha a karácsonyi menüsort tervezem. Számba is vettem a régi nagy vendégeskedések elmaradhatatlan süteményeit. Persze, hogy nem maradt ki a bejgli, a zserbó, a mézes krémes és még sorolhatnám. De inkább mutatom a jól bevált recepttekkel együtt, ahogy még a nagyi is készítette.
A békebeli sajtos ropogós tallér, vagy más néven sajtos tallér a gyerekkori karácsonyaink sós süteménye volt. Kicsit macerás elkészíteni, de imádtuk és testvéremmel szívesen besegítettünk a sütésbe. Nem tudom honnan ered a név, de gyerekkoromban mindig „kohász ropogósnak” hívtuk.
Szalalkális krémes igazi retró sütemény a javából. Szalalkálit már ritkán használunk sütéshez, de ezt a receptet érdemes kipróbálni.