Nagyi féle zserbó sok töltelékkel

Nagyanyáink ünnepeinek elmaradhatatlan süteménye volt a zserbószelet. Szinte minden falusi udvarban ott díszelgett a dió és a sárga barackfa, amik jobb években megtermelték a zserbó két legfontosabb alapanyagát. Elronthatatlan és megunhatatlan receptet hoztam. 

 

házi zserbó sok töltelékkel

 

Talán épp ezzel az elronthatatlan és csupa töltelék süteménnyel csavarta el hajdanán a nagyapám fejét a nagymama. A tészta szinte nem is érződik, csak azért van, hogy összetartsa a rengeteg tölteléket. 

Az adag közepes méretű tepsihez való.

Zserbó sok töltelékkel tésztájának hozzávalói: 

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só

 

Zserbószelet töltelékének hozzávalói:

  • 35 dkg darált dió 
  • 25 dkg cukor
  • 1/2 üveg sárgabaracklekvár
  • 1 citrom reszelt héja

 

 

Házi zserbó elkészítése:

  • Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk.
  • A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk.
  • Beletesszük az élesztőt, a tojások sárgáját és a csipet sót.
  • Alaposan összedolgozzuk.
  • Három részre osztjuk.
  • Mindegyik részt tepsi méretű lappá nyújtjuk.
  • Egy lapot a zsírral kikent és meglisztezett tepsibe teszünk.
  • Lekvárral megkenjük a tésztát (szerintem a zamatos, nem túl kemény házi sárgabarack lekvár a legfinomabb hozzá!).
  • A lekvárra rárakjuk a cukorral és citromhéjjal összekevert darált dió felét.
  • Újabb lap, majd lekvár és dió réteg következik.
  • Ráhelyezzük a harmadik tésztalapot, kissé lenyomkodjuk, és pár helyen villával megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson.
  • 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
  • A kihűlt süti tetejére csokimázat teszünk.

Csoki máz: 

3 kanál kakaót 3 kanál cukorra és 3 kanál vízzel rövid ideig főzzük, majd 5 dkg vajat keverünk bele. Ha kissé kihűlt, a hideg tésztára rakjuk.

 

 

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Brutálisan finom és egyszerű túrófánk

🌷 Mennyei meggyes sütemény egyszerűen

🌷 Ingyen letölthető receptkönyv

🌷 Napraforgó kalács fázisfotókkal

🌷 Medvehagymás vajaspogácsa

🌷 Brutálisan finom és egyszerű kapucíner szelet

🌷 20 perces amerika palacsinta

  • 336
  •  
  •  
  • 97
  •  
  •  
  • 336
  •  
  •  
  • 97
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

három × egy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás