Nagyi féle zserbó sok töltelékkel – bevált recept

Nagyanyáink ünnepeinek elmaradhatatlan süteménye volt a zserbószelet. Szinte minden falusi udvarban ott díszelgett a dió és a sárga barackfa, amik jobb években megtermelték a zserbó két legfontosabb alapanyagát. Elronthatatlan és megunhatatlan receptet hoztam, ilyen a zserbó sok töltelékkel.

házi zserbó sok töltelékkel

Talán épp ezzel az elronthatatlan és csupa töltelék süteménnyel csavarta el hajdanán a nagyapám fejét a nagymama. A tészta szinte nem is érződik, csak azért van, hogy összetartsa a rengeteg tölteléket.

Az adag közepes méretű tepsihez való.

Zserbó sok töltelékkel hozzávalói

Tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só

Töltelékhez

Házi zserbó elkészítése

  • Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk.
  • A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk.
  • Beletesszük az élesztőt, a tojások sárgáját és a csipet sót.
  • Alaposan összedolgozzuk.
  • Három részre osztjuk.
  • Mindegyik részt tepsi méretű lappá nyújtjuk.
  • Egy lapot a zsírral kikent és meglisztezett tepsibe teszünk.
  • Lekvárral megkenjük a tésztát (szerintem a zamatos, nem túl kemény házi sárgabarack lekvár a legfinomabb hozzá!).
  • A lekvárra rárakjuk a cukorral és citromhéjjal összekevert darált dió felét.
  • Újabb lap, majd lekvár és dió réteg következik.
  • Ráhelyezzük a harmadik tésztalapot, kissé lenyomkodjuk, és pár helyen villával megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson.
  • 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
  • A kihűlt süti tetejére csokimázat teszünk.

Csoki máz

3 kanál kakaót 3 kanál cukorra és 3 kanál vízzel rövid ideig főzzük, majd 5 dkg vajat keverünk bele. Ha kissé kihűlt, a hideg tésztára rakjuk.

Jó étvágyat!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 3.3K
  • 102
  •  
  •  
  • 3.3K
  •  
  • 102
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 7 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás