Nagyi féle zserbó sok töltelékkel – bevált recept
Nagyanyáink ünnepeinek elmaradhatatlan süteménye volt a zserbószelet. Szinte minden falusi udvarban ott díszelgett a dió és a sárga barackfa, amik jobb években megtermelték a zserbó két legfontosabb alapanyagát. Elronthatatlan és megunhatatlan receptet hoztam, ilyen a zserbó sok töltelékkel.
Talán épp ezzel az elronthatatlan és csupa töltelék süteménnyel csavarta el hajdanán a nagyapám fejét a nagymama. A tészta szinte nem is érződik, csak azért van, hogy összetartsa a rengeteg tölteléket. A régi karácsonyokon szinte kötelezően készült nálunk.
Az adag közepes méretű tepsihez való.
Zserbó sok töltelékkel hozzávalói
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
Töltelékhez
- 35 dkg darált dió
- 25 dkg cukor
- 1/2 üveg sárgabaracklekvár
- 1 citrom reszelt héja
Házi zserbó elkészítése
- Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk.
- A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk.
- Beletesszük az élesztőt, a tojások sárgáját és a csipet sót.
- Alaposan összedolgozzuk.
- Három részre osztjuk.
- Mindegyik részt tepsi méretű lappá nyújtjuk.
- Egy lapot a zsírral kikent és meglisztezett tepsibe teszünk.
- Lekvárral megkenjük a tésztát (szerintem a zamatos, nem túl kemény házi sárgabarack lekvár a legfinomabb hozzá!).
- A lekvárra rárakjuk a cukorral és citromhéjjal összekevert darált dió felét.
- Újabb lap, majd lekvár és dió réteg következik.
- Ráhelyezzük a harmadik tésztalapot, kissé lenyomkodjuk, és pár helyen villával megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson.
- 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
- A kihűlt süti tetejére csokimázat teszünk.
Csoki máz
3 kanál kakaót 3 kanál cukorra és 3 kanál vízzel rövid ideig főzzük, majd 5 dkg vajat keverünk bele. Ha kissé kihűlt, a hideg tésztára rakjuk.
Jó étvágyat!
További nagyanyó sütemények
Retro sütemények – gyermekkori karácsonyi sütik