Cukrozott narancshéj készítése

A cukrozott narancshéj, azaz a kandírozott narancs nagyon finom édesség. Magában is fogyaszthatjuk, de felhasználhatjuk sütemények tésztájába, krémek, pudingok ízesítésére, gyümölcskenyérbe, díszítésre. Sőt az igazi ínyencek még csokival is bevonhatják.

Cukrozott narancshéj

„A Gaszto-ajándékok karácsonyra című bejegyzéshez kapcsolódva szeretnék ajánlani egy általam hosszú évek óta készített receptet (családi örökség), ami kitűnő ajándékötlet lehet.

Fogadjátok szeretettel!

Megmutatom, hogy szoktam készíteni a cukrozott narancshéjat. Már javában tart a narancsszezon, érdemes vastagabb héjú és bio narancsokra vadászni.” – szólt Illésné Nagy Mária ajánlása.

Cukrozott narancshéj elkészítése

A narancsok héját levágjuk, nem kell túl sok a fehér hártyából, de maradhat rajta vékonyan. Beáztatjuk vízbe legalább két napra, közben cseréljük rajta a vizet.

Lehet napokig gyűjteni, nem baj ha tovább ázik, lényeg hogy cseréljük a vizet. Tetszőlegesre feldaraboljuk, szeleteljük, csíkokra vágjuk, feltesszük főzni friss vízbe, közepesen puhára főzzük.

Leszűrjük, megmérjük, azonos mennyiségű kristálycukorral, vagy nádcukorral elkeverjük. Levet fog engedni, majd elolvad a cukor, kavargatjuk, kavargatjuk, főzzük.

Főzzük egy jó ideig, egészen addig, amíg elfő a leve, száradni kezd és kész.

Kiöntjük egy tálcára, eligazítjuk, hagyjuk legalább egy napig száradni.

Gyönyörű színű, nagyon finom édességet kapunk, amit felhasználhatunk sütemények tésztájába, krémek, pudingok ízesítésére, gyümölcskenyérbe, díszítésre, stb.

Cukrozott narancshéj tárolása

Műanyag vagy üveg edénybe tesszük, lezárjuk, kamra polcára helyezzük.

Ha sokat készítünk, le is fagyaszthatjuk, használatkor csak elővesszük, fagyott állapotban is fel lehet használni bármihez. Nálam mindig van a fagyasztóban, nem fogyhat ki a tartalék.

Jó munkát kívánok! 

Próbáljátok ki, nagyon megéri a fáradtságot, és saját készítésű!!! A bolti a nyomába se ér! 

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

+ Tipp: A kész cukrozott narancshéj darabok felét vagy akár egészét bevonhatjuk csokival is. Olvasztott csokiba mártva igazi kényeztető finomságot kapunk.

Jól jöhet ez a recept, ha például duplán narancsos tortát készítünk.

Ötletek a kandírozott narancshéj felhasználásához

Unod már a megszokott, hagyományos karácsonyi édességeket? A dán marcipános kalács igazi  újdonság lehet a karácsonyi édességek sorában és garantáltan hamar a család kedvence lesz.

A stollen, hosszabb nevén christstollen magyarul karácsonyi mézesrúd egy hagyományos német karácsonyi péksütemény. A mazsolával, narancs- és citromhéjjal, karácsonyi fűszerekkel ízesített sütemény hazánkban is kedvelt.

Angol teakenyér ünnepi gyümölcsös finomság, ami nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Nem egy egyszerű, hagyományos gyümölcskenyér, igazi angol süteményhez méltóan a gyümölcsök egy éjszakát fűszeres teában áznak. Egyszerű, gyors recept, amit érdemes kipróbálni.  

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük