Stollen, azaz karácsonyi mézesrúd receptje

A stollen, hosszabb nevén christstollen magyarul karácsonyi mézesrúd egy hagyományos német karácsonyi péksütemény. A mazsolával, narancs- és citromhéjjal, karácsonyi fűszerekkel ízesített sütemény hazánkban is kedvelt.

stollen, karácsonyi mézesrúd

Mutattam már itt a csoportban a dánok marcipános kalácsát, a svédek fahéjas csigáját, és az angolok teakenyerét is. Most a németek mézesrúdján, a stollen receptjén a sor.

A kézzel készült Christstollen (szó szerinti fordítása: Krisztuskalács) a legrégebbi hagyományos német karácsonyi sütemény. Nevét formájáról kapta: kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít.

Hivatalosan először 1329-ben a Saale-menti Naumburgban említették mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. Akkoriban a stollen még csak egy kelt tésztából készült szegényes étel volt az adventi böjt idejére. Ezt az alapanyagot dúsították fel fűszerekkel és gyümölcsökkel.

Stollen, karácsonyi mézesrúd

Hozzávalók

  • 3 evőkanál méz,
  • 3 evőkanál lekvár,
  • 2 egész tojás plusz egy sárgája,
  • 15 dkg cukor,
  • 15 dkg zsír,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • fahéj,
  • tört szegfűszeg,
  • mazsola,
  • kis darabokra vágott dió,
  • narancshéj,
  • kb 35 dkg liszt.

Elkészítése

  • a mézet, a lekvárt, a cukrot, zsiradékot meglangyosítjuk,
  • beletesszük a tojásokat, és a szódabikarbónát, habosra keverjük csak könnyedén (csak langyos legyen, kb 3o fokos),
  • hozzáadjuk a fűszereket, diót, narancshéjat, stb,
  • végén belekeverjük a lisztet, se lágy, se kemény ne legyen,
  • hűtőbe tesszük egy fél órára, összegyúrjuk,
  • ha kell lisztezzük,
  • 3 rudat sodrunk,
  • tepsibe egymástól távol lerakjuk,
  • ha megsült, a tojásfehérjéből 2o dkg porcukorral sima habot verünk és a rudakat bevonjuk vele.

Hetekig eláll.  Önmagában is fogyszthatjuk, de legjobb hozzá a baracklekvár.

Nagyon köszönjük a receptet Hajas Irénkének!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 809
  • 17
  •  
  •  
  • 809
  •  
  • 17
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük