Stollen, azaz karácsonyi mézesrúd receptje
A stollen, hosszabb nevén christstollen magyarul karácsonyi mézesrúd egy hagyományos német karácsonyi péksütemény. A mazsolával, narancs- és citromhéjjal, karácsonyi fűszerekkel ízesített sütemény hazánkban is kedvelt.
Mutattam már itt a csoportban a dánok marcipános kalácsát, a svédek fahéjas csigáját, és az angolok teakenyerét is. Most a németek mézesrúdján, a stollen receptjén a sor.
A kézzel készült Christstollen (szó szerinti fordítása: Krisztuskalács) a legrégebbi hagyományos német karácsonyi sütemény. Nevét formájáról kapta: kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít.
Hivatalosan először 1329-ben a Saale-menti Naumburgban említették mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. Akkoriban a stollen még csak egy kelt tésztából készült szegényes étel volt az adventi böjt idejére. Ezt az alapanyagot dúsították fel fűszerekkel és gyümölcsökkel.
Stollen, karácsonyi mézesrúd
Hozzávalók
- 3 evőkanál méz,
- 3 evőkanál lekvár,
- 2 egész tojás plusz egy sárgája,
- 15 dkg cukor,
- 15 dkg zsír,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- fahéj,
- tört szegfűszeg,
- mazsola,
- kis darabokra vágott dió,
- narancshéj,
- kb 35 dkg liszt.
Elkészítése
- a mézet, a lekvárt, a cukrot, zsiradékot meglangyosítjuk,
- beletesszük a tojásokat, és a szódabikarbónát, habosra keverjük csak könnyedén (csak langyos legyen, kb 3o fokos),
- hozzáadjuk a fűszereket, diót, narancshéjat, stb,
- végén belekeverjük a lisztet, se lágy, se kemény ne legyen,
- hűtőbe tesszük egy fél órára, összegyúrjuk,
- ha kell lisztezzük,
- 3 rudat sodrunk,
- tepsibe egymástól távol lerakjuk,
- ha megsült, a tojásfehérjéből 2o dkg porcukorral sima habot verünk és a rudakat bevonjuk vele.
Hetekig eláll. Önmagában is fogyszthatjuk, de legjobb hozzá a baracklekvár.
Nagyon köszönjük a receptet Hajas Irénkének!
808 16
808 16
Nézd meg ezeket is!
Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!