Stollen, azaz karácsonyi mézesrúd receptje

A stollen, hosszabb nevén christstollen magyarul karácsonyi mézesrúd egy hagyományos német karácsonyi péksütemény. A mazsolával, narancs- és citromhéjjal, karácsonyi fűszerekkel ízesített sütemény hazánkban is kedvelt.

stollen, karácsonyi mézesrúd

Mutattam már itt a csoportban a dánok marcipános kalácsát, a svédek fahéjas csigáját, és az angolok teakenyerét is. Most a németek mézesrúdján, a stollen receptjén a sor.

A kézzel készült Christstollen (szó szerinti fordítása: Krisztuskalács) a legrégebbi hagyományos német karácsonyi sütemény. Nevét formájáról kapta: kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít.

Hivatalosan először 1329-ben a Saale-menti Naumburgban említették mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. Akkoriban a stollen még csak egy kelt tésztából készült szegényes étel volt az adventi böjt idejére. Ezt az alapanyagot dúsították fel fűszerekkel és gyümölcsökkel.

Stollen, karácsonyi mézesrúd

Hozzávalók

  • 3 evőkanál méz,
  • 3 evőkanál lekvár,
  • 2 egész tojás plusz egy sárgája,
  • 15 dkg cukor,
  • 15 dkg zsír,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • fahéj,
  • tört szegfűszeg,
  • mazsola,
  • kis darabokra vágott dió,
  • narancshéj,
  • kb 35 dkg liszt.

Elkészítése

  • a mézet, a lekvárt, a cukrot, zsiradékot meglangyosítjuk,
  • beletesszük a tojásokat, és a szódabikarbónát, habosra keverjük csak könnyedén (csak langyos legyen, kb 3o fokos),
  • hozzáadjuk a fűszereket, diót, narancshéjat, stb,
  • végén belekeverjük a lisztet, se lágy, se kemény ne legyen,
  • hűtőbe tesszük egy fél órára, összegyúrjuk,
  • ha kell lisztezzük,
  • 3 rudat sodrunk,
  • tepsibe egymástól távol lerakjuk,
  •  előmelegitett sütöbe tesszük be, közepes hőmérsékleten kb. 25-30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük,
  • ha megsült, a tojásfehérjéből 2o dkg porcukorral sima habot verünk és a rudakat bevonjuk vele.

stollen, karácsonyi mézes

Hetekig eláll, így jóval az ünnepek előtt elkészíthető. Érdemes legalább egy héttel karácsony előtt megsütni és felvágatlanul hagyni, hogy puhuljon. Önmagában is fogyszthatjuk, de legjobb hozzá a baracklekvár.

Nagyon köszönjük a receptet Hajas Irénkének!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük