Békebeli sajtos ropogós tallér (kohászropogós)

A békebeli sajtos ropogós tallér, vagy más néven sajtos tallér a gyerekkori karácsonyaink sós süteménye volt. Kicsit macerás elkészíteni, de imádtuk és testvéremmel szívesen besegítettünk a sütésbe. Nem tudom honnan ered a név, de gyerekkoromban mindig „kohász ropogósnak” hívtuk.

sajtos ropogós

Legalább 20 éve nem sütöttünk már, pedig a régi sütő még mindig megvan anyukámnál. Talán még a régi receptet is megtalálnánk valahol. Turánné Szolnoki Valéria rendszeresen készíti, Ő osztotta meg a receptet is.

„Ma nem kell főznöm, sütöttem egy kis ropogtatni valót. Mindjárt dupla adagot, elég volt begyúrni.”

Békebeli sajtos ropogós/sajtos tallér hozzávalói

  • 70 dkg liszt,
  • 25 dkg margarin,
  • egy kis pohár tejföl,
  • 1 egész tojás,
  • 20 dkg reszelt sajt,
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
  • 1 púpos teás kanál só.

Sajtos tallér elkészítése

  • a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk,
  • kis golyókat készítünk a tésztából,
  • speciális sütőben tesszük, (én négyet sütöttem egyszerre, hogy gyorsabb legyen),
  • megsütjük az egyik oldalt,
  • majd megfordítjuk a sütőt és másik oldalt is megsütjük.

Nagyon köszönjük a receptet Turánné Szolnoki Valériának!

Jó étvágyat!

Update: Amikor a Facebookon megosztottam a receptet kaptam jópár hozzászólást. Sokan örömmel emlékeztek a régi időkre, de ezekből megtudtam azt is, honnan ered a kohászropogós elnevezés. A sajtos ropogós speciális sütőjét eredetileg kohászok készítették, ez az egyszerű magyarázata a finomság megnevezésének is.

További sós sütemény receptek

A legfinomabb ételek nem épp fogyókúrásak. A sajtos roló sem nevezhető annak, de néha azért csak megengedhetjük magunknak. A gyors és egyszerű, leveles tésztából készülő, krémmel töltött vendégvárónak biztos nem tudnak ellenállni a vendégek.

Egy vendégvárás vagy házibuli elmaradhatatlan fellépői az italok mellett a sós sütemények is. A sós aprósütemények jól megágyaznak az alkoholos italoknak. Egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, ugyanakkor nagyon hamar fogynak is. Fogadd szeretettel a legjobb sós sütemények receptjeit, amelyek vendégváráshoz is kitűnőek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

  1. Gulyás Józsefné szerint:

    Bocsika. Sajtos taller tésztáját kb fél cm nyújtom kicsi pogácsa szaggatóval szaggatom így mind egyforma lesz 4-5 db rakok a sütőbe

  2. Erika Ortl szerint:

    lehet bele tenni komenymagot is a tesztaba, igy izletesebb nekem. Valamikor lanykoromban a nagynenem sutotte ezeket, Edeset is. Vajon kaphatnek egy edes valtozat receptjet? elore is koszonom Juco.

    • Nagy Jucó szerint:

      Köszönöm Erika!
      A köménymag nagyon jó ötlet, én magam is szeretem azzal is.
      Sajnos nem ismerem az édes változat receptjét. Ettem már, de nekem egyáltalán nem ízlett.
      Minden jót kívánok! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük