Békebeli sajtos ropogós (kohászropogós)

A békebeli sajtos ropogós, vagy más néven sajtos tallér a gyerekkori karácsonyaink sós süteménye volt. Kicsit macerás elkészíteni, de imádtuk és testvéremmel szívesen besegítettünk a sütésbe. Nem tudom honnan ered a név, de gyerekkoromban mindig “kohász ropogósnak” hívtuk.

sajtos ropogós

Legalább 20 éve nem sütöttünk már, pedig a régi sütő még mindig megvan anyukámnál. Talán még a régi receptet is megtalálnánk valahol. Turánné Szolnoki Valéria rendszeresen készíti, Ő osztotta meg a receptet is.

“Ma nem kell főznöm, sütöttem egy kis ropogtatni valót. Mindjárt dupla adagot, elég volt begyúrni.”

Békebeli sajtos ropogós/sajtos tallér hozzávalói

  • 70 dkg liszt,
  • 25 dkg margarin,
  • egy kis pohár tejföl,
  • 1 egész tojás,
  • 20 dkg reszelt sajt,
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
  • 1 púpos teás kanál só.

Sajtos tallér elkészítése

  • a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk,
  • kis golyókat készítünk a tésztából,
  • speciális sütőben tesszük, (én négyet sütöttem egyszerre, hogy gyorsabb legyen),
  • megsütjük az egyik oldalt,
  • majd megfordítjuk a sütőt és másik oldalt is megsütjük.

Nagyon köszönjük a receptet Turánné Szolnoki Valériának!

Jó étvágyat!

Update: Amikor a Facebookon megosztottam a receptet kaptam jópár hozzászólást. Sokan örömmel emlékeztek a régi időkre, de ezekből megtudtam azt is, honnan ered a kohászropogós elnevezés. A sajtos ropogós speciális sütőjét eredetileg kohászok készítették, ez az egyszerű magyarázata a finomság megnevezésének is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük