Szalalkális krémes – retró sütemény a javából
Szalalkális krémes igazi retró sütemény a javából. Szalalkálit már ritkán használunk sütéshez, de ezt a receptet érdemes kipróbálni.
Szalalkális krémes receptje
Nagymamám, nem sok krémes süteményt készített, de ez az egyik, amit nagyon szerettünk, ha vasárnapra elkészített. – írta Ujvári-Kordics Veronika a recept mellé.
Előszőr is nézzük, mi az a szalalkáli. Tészták lazítására használják sütéskor, szalalkáli, szalagáré, szalagória illetve szalatka néven is találkozhatunk vele. A sütőpor helyettesítésére is használható. Az ammónium-bikarbonát, NH4HCO3 (más néven ammónium-hidrogén-karbonát vagy E503ii) az ammónia bikarbonát sója. Szobahőmérsékleten fehér, kristályos port alkot, melynek enyhe ammónia-szaga van. Élelmiszerek esetében savanyúságot szabályozó anyagként, E503ii néven alkalmazzák.
Hozzávalók – 8 főre
A tésztához:
- 2 db egész tojás,
- 60 dkg liszt,
- 10 dkg zsír,
- 20 g szalalkáli,
- 3 dl tej,
- 5 dkg cukor,
- csipet só.
A krémhez:
- 1 l tej,
- 1 dl főzött fekete kávé,
- 50 g keserű kakaópor,
- 6 púpozott evőkanál liszt,
- 30 dkg cukor,
- 25 dkg margarin,
- ízlés szerint rumaroma.
A szóráshoz:
- ízlés szerint porcukor
Elkészítés
- A krém elkészítésével kezdem.
- A cukorból karamellt készítek.
- Majd hozzáadom a tejet és összeforralom.
- Hozzáadom a kávét, a kakaót a lisztet és a rumaromát és állandó keverés mellett sűrűre főzöm.
- A tűzről levéve langyosra hűtöm és belekeverem a margarint.
- A tészta hozzávalóit összegyúrom.
- 6 egyenlő részre osztom a tésztát.
- Egyenként kinyújtom.
- A sütőlemez hátulján egyenként 180 C-on aranyszínűre sütöm.
- A megsült lapokat megkenem a krémmel, amit elosztok 5 felé a hatodik lap megy a tetejére, amit már nem vonok be krémmel.
- Szeletelés után porcukorral meghintem.
Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Ujvári-Kordics Veronikának!
Köszönöm a receptet.ki fogom próbàlni
Nagyon szívesen.
Sok sikert és jó étvágyat hozzá! Jucó