Szalalkális krémes – retró sütemény a javából

Szalalkális krémes igazi retró sütemény a javából. Szalalkálit már ritkán használunk sütéshez, de ezt a receptet érdemes kipróbálni.

Szalalkális krémes

Szalalkális krémes receptje

Nagymamám, nem sok krémes süteményt készített, de ez az egyik, amit nagyon szerettünk, ha vasárnapra elkészített. – írta Ujvári-Kordics Veronika a recept mellé.

Előszőr is nézzük, mi az a szalalkáli. Tészták lazítására használják sütéskor, szalalkáli, szalagáré, szalagória illetve szalatka néven is találkozhatunk vele. A sütőpor helyettesítésére is használható. Az ammónium-bikarbonát, NH4HCO3 (más néven ammónium-hidrogén-karbonát vagy E503ii) az ammónia bikarbonát sója. Szobahőmérsékleten fehér, kristályos port alkot, melynek enyhe ammónia-szaga van.  Élelmiszerek esetében savanyúságot szabályozó anyagként, E503ii néven alkalmazzák.

Hozzávalók – 8 főre

A tésztához:

  • 2 db egész tojás,
  • 60 dkg liszt,
  • 10 dkg zsír,
  • 20 g szalalkáli,
  • 3 dl tej,
  • 5 dkg cukor,
  • csipet só.

A krémhez:

  • 1 l tej,
  • 1 dl főzött fekete kávé,
  • 50 g keserű kakaópor,
  • 6 púpozott evőkanál liszt,
  • 30 dkg cukor,
  • 25 dkg margarin,
  • ízlés szerint rumaroma.

A szóráshoz:

  • ízlés szerint porcukor

Elkészítés

  • A krém elkészítésével kezdem.
  • A cukorból karamellt készítek.
  • Majd hozzáadom a tejet és összeforralom.
  • Hozzáadom a kávét, a kakaót a lisztet és a rumaromát és állandó keverés mellett sűrűre főzöm.
  • A tűzről levéve langyosra hűtöm és belekeverem a margarint.
  • A tészta hozzávalóit összegyúrom.
  • 6 egyenlő részre osztom a tésztát.
  • Egyenként kinyújtom.
  • A sütőlemez hátulján egyenként 180 C-on aranyszínűre sütöm.
  • A megsült lapokat megkenem a krémmel, amit elosztok 5 felé a hatodik lap megy a tetejére, amit már nem vonok be krémmel.
  • Szeletelés után porcukorral meghintem.

Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Kàrpàti Erzsébet szerint:

    Köszönöm a receptet.ki fogom próbàlni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük