Kedvenc tokány – egyszerű, gyors, laktató

Kevés egyszerűbb, ugyanakkor laktatóbb étel létezik, mint a tokány. Néhány alapanyag kell csak hozzá és kedvünkre variálhatjuk, fűszerezhetjük. A kedvenc tokány onnan kapta a nevét, hogy olvasónknál ezzel a pikáns fűszerezéssel imádja leginkább a család.

kedvenc tokány

Mi a tokány?

A tokány pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége (angolul transylvanian pörkölt, románul tocană). A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő („tokányra vágás”). Pörköltnél és ragunál általában kockára vágják („ragura vágva”). A tokány abban különbözik alapvetően a pörkölttől, hogy a húst megpárolják és nem pirítanak hozzá vöröshagymát. Paprika helyett borssal fűszerezik. Az igazi tokány lelke a bors és a majoránna. A tokány leve rövid, sűrű, nagyon tartalmas és a borstól barna színű. Elkészíthető, sertés, marha, vad és baromfihúsból is.

Kedvenc tokány receptje

“Ajánló…tipp…ötletadó….😋
Gyors, laktató finom fogás, ebédre, vacsorára.
Csirkéből, pulykából egyaránt készülhet, saját ízlésre variálható, fűszerezhető a hozzávalókkal.
Így készítettem…a kedvenc fűszereimmel, hozzávalókkal.” – ajánlotta a kedvenc tokány recepjét Illésné Nagy Mária.

Hozzávalók

  • 1 kg pulykamellbelső filé,
  • 15 dkg csíkozott bacon,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • só,
  • őrölt bors,
  • szeletelt savanyú uborka,
  • 1 evőkanál magos mustár,
  • mustár ízlés szerint,
  • 1 evőkanál méz,
  • 2 dl tejszín.

Elkészítése

  • Egy serpenyőben a bacont zsírjára sütjük,
  • hozzáadjuk a kockákra vágott hagymát, együtt sütjük.
  • a húst csíkokra vágjuk,
  • hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, sütjük,
  • az ecetes uborkát belekeverjük,
  • lefedve addig pároljuk amíg puhára nem sül,
  • a mustárokat, mézet közben beletesszük,
  • ha közben elfőné a levét, pótoljuk vízzel,
  • a tejszínt is hozzáadjuk, kevergetve összeforraljuk.

Sült burgonya volt a körete.

Sinka Erika: “Ezt én is szoktam készíteni, amikor már teljesen kifogyok az ötletekből és senki sem segít a kérdés megválaszolásában: Mit főzzek holnap?! 😂 Az alap szószhoz gombaszeleteket, zöldborsót is dobok, hogy még több legyen… a kevesebb húsból! 😂Rizzsel tálalom.

Nagyon köszönöm a receptet Illésné Nagy Máriának és a kiegészítő ötletet Sinka Erikának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 819
  • 12
  •  
  •  
  • 819
  •  
  • 12
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük