Ropogós vödrös csemegeuborka eltevése
A házi vödrös uborka vagy hordós csemegeuborka hatalmas találmány. Az egyszerű receptű, hidegen készülő és nagyon finom dobálós savanyúság pár nap alatt elkészül. Igaz gyorsan fogy, de mivel nagy vödörrel készül egyszerre, sokáig tart. Ráadásul, ha fogyóban van, egyszerűen újra feltölthetjük és folyamatosan lehet ropogós csemegeuborkánk.
Több előnye is van a vödrös savanyuságoknak. Egyrészt nem kell üvegekkel bajlódni (venni tetővel együtt, fertőtleníteni) és pénzt kiadni erre. Másrészt pedig ahogy érik az uborka úgy mehet hozzá mindig az újabb adag. Nem kell tehát megvárni, hogy mindegyik uborka megnőjön és az eltevés sem olyan macarás, mintha üvegekbe raknánk.
Ugyanezzel a módszerrel készülhet a dobálós vegyes savanyúság is.
Vödrös uborka hozzávalói (10 literes fedeles edényhez)
- jó sok uborka, ahogy érik, egy 10 literes teli vödörhöz kb. 5 – 6 kg uborka szupséges,
- 3 liter víz,
- 50 dkg cukor,
- 15 dkg só (nem jódozott),
- 6,5 dl 20 %-os ecet,
- 1,5 mokkáskanál borkénpor,
- 3 mokkáskanál szalicil,
- 3 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 2 mokkáskanál mustármag,
- 2 mokkáskanál koriander,
- 2 mokkáskanál egész bors,
- 3 babérlevél,
- 1 csokor kapor,
- néhány szelet torma,
- 15-20 kisebb fej vöröshagyma
Hordós uborka elkészítése
- a hozzávalókat hidegen összekeverjük,
- a megmosott uborkát beletesszük,
- folyamatosan tehetjük bele az uborkát, amíg tele nem lesz,
- egy hétig nem kell lezárni az edény tetejét,
- közben néhányszor meg kell keverni,
- egy hét után zárjuk le légmentesen,
- ekkor már fogyasztható,
- és később is folyamatosan mehet bele újabb uborka.
Fontos, hogy mindig tiszta fa, vagy műanyag szedőt használjunk, fém kiszedőt sosem!
Köszönjük a receptet Ságiné Kovács Évának!
Ha tetszett a recept és egyéb zöldségféléd is van otthon, akkor javaslom próbáld ki a dobálós vegyes vágott savanyúságot is.
Dobálós savanyúság – nyári ízek vödörben is
Hány kiló uborka kell a 20 literes vödörbe
Egy 20 literes vödörhöz kb. 10-12 kg uborka kell.