Medvehagymás vajaspogácsa

Nagyanyáink elfeledett, majd jópár éve újra felfedezett növénye, a medvehagyma igen egészséges és nem mellesleg igen ízletes. Leggyakrabban pogácsa készül belőle. Bagányné Irén olvasónk medvehagymás vajaspogácsa receptje igen csak meghozta a kedvem a kipróbálásra!

medvehagymás vajaspogácsa

Medvehagymás vajaspogácsa

A medvehagyma virágzás előtt gyűjtött levelei, virágai és hagymája is használható. Feldarabolva a medvehagyma levele fűszerként alkalmas salátákba. Jól illik a tojásos és túrós ételekbe. Feldolgozható pestónak, de olajat is ízesíthetünk vele. Levele megdinsztelve vagy megsütve finom zöldségként szolgál. Elviseli a magas főzési hőmérsékletet is, de nem jó sokáig főzni, mert íze keserű lesz. Mindig csak óvatosan alkalmazzuk, mert intenzív íze gyorsan eluralkodik bármilyen fogáson.

Hozzávalói:

  • 1 csokor medvehagyma,
  • 50 dkg liszt ,
  • 1 evőkanál liszt a kenéshez,
  • 20 dkg vaj a tésztába,
  • 10 dkg vaj a kenéshez,
  • 1 csapott evőkanál só,
  • 2 tojás sárgája a tésztába
  • 2 tojás sárgája a tetejére kenéshez,
  • 2 dl tejföl,
  • 5 dkg élesztő.

Medvehagymás vajaspogácsa elkészítése

  • Az 50 dkg lisztet 20 dkg vajjal és egy csapott kanál sóval elmorzsoljuk.
  • Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját és a 2 dl tejfölben elmorzsolt élesztőt
  • öszzsedolgozzuk, könnyen gyúrható tésztát kapunk.
  • 1/2 órát pihentetjük.
  • Gyúródeszkán kinyújtjuk, amennyire csak lehet.
  • A kinyújtott tésztát megkenjük 1 evőkanál liszttel kikevert 10 dkg vajjal.
  • Majd rászórjuk a megmosott, lecsepegtetett és felaprított medvehagymát .
  • Ezután a tésztát összehajtogatjuk, mint a hájas tésztát.
  • Negyed órát pihentetjük.
  • Kinyújtjuk kb. 3-4 cm-es vastagságúra.
  • Tojás sárgával megkenjük.
  • Késsel keresztirányban beirdaljuk és kiszaggatjuk .
  • 200°-os előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük .

Tipp: ebből a tésztából sima sajtos pogácsát is lehet hajtogatni. A reszelt sajtot a tojás sárgával megkent tészta tetejére tesszük.

Jó étvágyat!

Nagyon köszönjük a receptet Bagányné Irénnek!

További medvehagymás receptek, olvasnivalók

Gyógyhatásának és széleskörű gasztronómia felhasználhatóságának köszönhetően egyre többen indulnak el saját maguk beszerezni a fokhagyma illatú gyógy- és fűszernövényt. Gyűjtésére szigorú előírások vonatkoznak, amelyek megszegése pénzbírsággal jár.

A medvehagyma napjaink egyik slágernövénye. Lombhullató erdőkben, főként a bükkösökben a medvehagyma húsos, zöld levelei a tavasz első hírnökei közé tartoznak. Összetéveszthetetlen aromája fokhagymára és hagymára emlékeztet. Sokoldalúan felhasználhatjuk, többek között leves, pogácsa is készülhet belőle.

Medveshagyma szezonban kár lenne kihagyni a fűszeres gyógynövényt az étkezésünkből, így hát elhoztam a medvehagymás receptek legjobbjait. Az újra felfedezett, intenzív illatú gyógynövénynek a virágzás előtt gyűjtött levelei, virágai és hagymája is fogyasztható és sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle fűszervaj, leves vagy pogácsa is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük