Medvehagyma gyűjtése biztonságosan

Most, hogy az erdőkben előbújtak a medvehagymák és elindult a szezon, a medvehagyma  gyűjtése is aktuális kérdéssé vált. Gyógyhatásának és széleskörű gasztronómia felhasználhatóságának köszönhetően egyre többen indulnak el saját maguk beszerezni a fokhagyma illatú gyógy- és fűszernövényt. Gyűjtésére szigorú előírások vonatkoznak, amelyek megszegése pénzbírsággal jár. 

medvehagyma gyűjtése

Medvehagyma gyűjtése

A medvehagyma a nedves, árnyas, savanyú talajú erdőkben érzi jól magát. Márciustól előbújó levelei és apró fehér virágai látványos, jellegzetes fokhagyma illatú virágszőnyeget alkotnak. Magyarországon legnagyobb mennyiségben a Mecsek és a Zsilic  gyertyános, tölgyes, bükkös erdeiben bukkanhatunk rájuk.

Saját magunknak úgy gyűjthetünk biztonságosan medvehagymát, ha a szabályokat betartjuk és ismerve a medvehagyma jellemzőit, biztosan azt szedünk és nem keverjük össze a gyönygvirággal.

Szabályok

A gyógynövényként elismert hagymás növény nem természetvédelmi területen saját használatra maximum 2 kg/fő/nap mennyiségig szabadon gyűjthető. A gyűjtés szabályairól a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény rendelkezik. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, akkor az illetékes erdőgazdálkodótól engedélyt kell kérni. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni 20.000 Ft/hektár+áfa áron.

Külön törvényi előírás vonatkozik a védett természeti területen (pl. természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park) való gyűjtésre. Az ilyen területeken bármilyen kis mennyiség szedése csak a természetvédelmi hatóság (Baranya megyében a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség) engedélyével lehetséges.

Medvehagyma ismeret

A medvehagyma begyűjtésekor a szabálytalanságokért járó bírságon felül még egy veszély leselkedik a laikusokra. Felületes ismeretekkel rendelkezők gyakran összetévesztik az április közepén előbújó gyöngyvirággal, aminek levelei nem, hogy nem egészségesek, de egyenesen mérgezőek. A két növény közötti legmarkánsabb különbség a medvehagyma leveleinek átható foghagyma illata.

Hasonlóan a többi gyógynövényhez a medvehagymát is úgy kell szedni, hogy az állomány ne sérüljön:

  • csak a leveleket szedjük le, semmiképp ne tépjük ki a hagymákat, hiszen azok biztosítják, hogy jövő évre is megmaradjon a növény,
  • hagyjuk meg a növényen legalább a levelek felét, hogy virágozni és magot szórni tudjon, vagyis megmaradjon a növény és jövőre is élvezhessük egyedülálló ízét,
  • mindig győződjünk meg róla, hogy valóban medvehagyma-e, legjobb módszer a levelek megdörzsölése, ha nem érezzük a jellegzetes fokhagyma illatot, akkor ne szedjük le, mert nem medvehagyma,
  • tartsunk mértéket, egy-egy gyűjtőhelyen ne szedjük le az összes növényt,
  • tájékozódjunk előre, hogy melyik helyen gyűjthető szabadon a medvehagyma,
  • mindig csak maximum a törvény által megengedett mennyiségű növényt szedjünk le, ami jelenleg 2 kg/fő/nap.

Medvehagyma felhasználása

A többi hagymaféléhez hasonlóan a medvehagyma is tisztító és antibiotikus hatású.

A medvehagyma gasztronómiai felhasználási lehetőségeinek csak a képzelet szab határt. Fokhagymáéhoz hasonló íze miatt salátákba, levesekbe, főzelékekbe, szendvicsekhez, pogácsába ízesítőként használhatjuk.

Néhány kitűnő medvehegymás recept:

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük