Medvehagymás fűszervaj bazsalikommal

Medvehagymás fűszervaj készült bazsalikommal olvasónknál, kihasználva a rövid medvehagyma szezont. Szuper ötlet, érdemes elkészíteni ezt a receptet is!

Medvehagymás fűszervaj

“Ötletadó…” – kezdte Illésné Nagy Mária az ajánlót. Aztán részletesen folytatta.
“A medvehagyma szezonja idején, – ami rövid, 4 – 6 hét csupán – sokféle finomságot készíthetünk ebből az igen kellemes ízű, gyönyörű zöld színű, tavaszt idéző fűszernövényből.
Nagyon jó ötletet találtam a tartósítására, későbbi felhasználására. Fűszervajat készítettem, ami akár 3 hónapig eltartható a hűtőben. Húsokhoz, halakhoz, köretek ízesítéséhez (pl. burgonyapürébe, tésztákhoz, levesekbe, stb..) kiváló, de akár hajtogatott pogácsába, kifli tésztájába is belekerülhet, és a felhasználásának még rengeteg módja, formája létezik…..
Csak kreatív fantázia szükségeltetik hozzá, no meg medvehagyma 😉
2 csokorral gazdagodva tértem haza és az egyikből ezt a finom fűszervajat készítettem.
Jó szívvel ajánlom, mert nagyon – nagyon finom… 😋

Medvehagymás fűszervaj bazsalikommal

Hozzávalók

  • 1 nagy csokor medvehagyma, kb. 30 levélből álló,
  • 2 – 3 tő friss bazsalikomlevél (nálam a nyáron termett, lefagyasztott, aprított levelek),
  • 1/2 teáskanál só,
  • 15 dkg vaj (puha).

Elkészítése

A megmosott medvehagymaleveleket papírkéztörlőn leszárítjuk. Éles késsel a csomóba fogott leveleket vékonyan felszeleteljük. A friss bazsalikomleveleket kisebb darabokra vágjuk.
A vajhoz adjuk a felvágott leveleket (nem sok!)
sózzuk és alaposan elkeverjük. Folpack közepére egy csíkban felhalmozzuk és feltekerjük, tetszőleges vastagságú rudat formálunk belőle. Mélyhűtőbe tesszük.
Ha szeretnénk felhasználni, készítés után legalább 1 órán át fagyasszuk.
Ezután már szépen szeletelhető.

Mennyei 1 – 1 karika fűszervaj a húsokhoz, a grillezett húsokhoz, zöldségekhez pedig szinte “elengedhetetlen” ízfokozó! 😀

Szerezzétek be, készítsétek el Ti is!
Most van a szezonja, érdemes bespájzolni belőle 😉

+ tipp: aki szereti, a frissen elkészített fűszervajat kenyérre is kenheti, bazsalikom nélkül is készíthető.
Fagyasztáskor célszerű több réteg nylon zacskóba is csomagolni, hogy ne járja át a hűtőt az “illata”.

forrás: Alexa Christi (Nem vagyok mesterszakács) oldalán találtam az ötletet, köszönöm!”

Nagyon köszönjük Illésné Nagy Máriának a receptet!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 143
  • 11
  •  
  •  
  • 143
  •  
  • 11
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − hat =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás