Kapros kalács – sós kalács recept

Kapros kalács fotóját látva igencsak meglepődtem. Bevallom őszintén még sose halottam olyanról, hogy egy kalács tölteléke csupán kapor legyen. A kaprot gyakran párosítják a túróval, de hogy kapor legyen az egész töltelék az azért elég furcsának tűnt nekem. Az olvasóm, aki a kalácsot sütötte, azonban meggyőzött, hogy igenis finom és érdemes elkészíteni.

kapros kalács

Kapros kalács receptje

Orosz Tímeától származik a recept: „Első kapros kalács az idén, nem lehet eleget sütni belőle.

Hozzávalók

Tésztához:

  • 30 dkg liszt,
  • 120 ml tej,
  • 21 g friss élesztő (fél kocka),
  • 50 ml olaj,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1/2 teáskanál cukor,
  • 1 tojás (a kenéshez)

Töltelékhez:

  • 4 nagy csokor kapor,
  • 1 kanál disznózsír

Kapros kalács elkészítése

  • a kaprot egy kanál disznózsíron megfonnyasztottam, (ezen persze lehet változtatni ha valaki kevesebb vagy még több kaporral szeretné),
  • hagytam hűlni,
  • majd ketté osztottam
  • a langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt,
  • hagyom felfutni,
  • majd hozzáadom a szitált liszthez,
  • belekeverem az olajat és a sót, rugalmas, sima tésztát gyúrok,
  • tiszta konyharuhával letakarom,
  • meleg helyen hagyom állni 30 percig,
  • kiveszem a kelesztő tálból a tésztát,
  • 3 részre osztom és sodrófával mindegyiket kinyújtom olajozott felületen téglalap alakúra,
  • eligazítottam rajta a kaprot,
  • feltekertem,
  • sütőpapíros tepsire raktam és megkentem a tojással,
  • hideg sütőbe raktam,
  • 200 fokra tekertem,
  • alul-felül sütéssel kb. fél óra és kész,
  • miután kivettem épp csak átkentem nagyon kevés hideg tejjel ezt persze el lehet hagyni.

Tipp: Ugyanebből a tésztából sajtos kalácsot is süthetünk. Egyszerűen csak rászórom a reszelt sajtot (mindenféle maradék, vegyesen még finomabb).

Nagyon köszönjük a receptet Orosz Tímeának!

További kapros receptek

A kaporból sokan készítenek kaporszószt, nekem a kovászos uborkában és a kapros-túrós lepényben ízlik a legjobban.

Szerintem vannak olyan ételek, amelyek szeretetére meg kell érni, fel kell nőni hozzá. Számomra ilyen a kapor is. Gyerekként sosem szerettem. Ki nem állhattam a túrós lepényben sem és utólag visszagondolva a kapor miatt nem szerettem a tökfőzeléket sem. Most pedig már jöhet a kaporszósz is vagy ha úgy jobban tetszik a kapormártás. Íme a recept, ahogy a nagyi is készítette.

A kovászos uborka íz nálam egyértelműen a nyárhoz kapcsolódik. Imádom a kovászos uborka levest is. Eddig eszembe jutott, hogy azt is eltegyek a hidegebb napokra. Hisz azokra ott van az eltett svéd uborka, a csemege uborka vödrösen vagy épp a dobálós savanyúság. Az idén viszont lehet, hogy teszek egy próbát és kitapasztalom, hogy valóban olyan jó ötlet-e a kovászos uborka eltevése télire.

A békebeli kapros túrós lepény egy régi családi recept alapján készül. A kapor intenvíz ízét sokan – főleg a gyerekek – nem szeretik, számukra érdemes mazsolával és citromhéjjal ízesíteni a túrótölteléket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük