Kapros kalács – sós kalács recept

Kapros kalács. Igen jól olvasod. Magam is igen meglepődtem, amikor megláttam a fotót és a címet. Bevallom őszintén még sose halottam ilyenről. A kaprot gyakran párosítják a túróval, de hogy kapor legyen az egész töltelék az azért elég furcsa.

kapros kalács

Orosz Tímeától származik a recept: „Első kapros kalács az idén, nem lehet eleget sütni belőle.

Kapros kalács hozzávalói

Tésztához:

  • 30 dkg liszt,
  • 120 ml tej,
  • 21 g friss élesztő (fél kocka),
  • 50 ml olaj,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1/2 teáskanál cukor,
  • 1 tojás (a kenéshez)

Töltelékhez:

  • 4 nagy csokor kapor,
  • 1 kanál disznózsír

Kapros kalács elkészítése

  • a kaprot egy kanál disznózsíron megfonnyasztottam, (ezen persze lehet változtatni ha valaki kevesebb vagy még több kaporral szeretné),
  • hagytam hűlni,
  • majd ketté osztottam
  • a langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt,
  • hagyom felfutni,
  • majd hozzáadom a szitált liszthez,
  • belekeverem az olajat és a sót, rugalmas, sima tésztát gyúrok,
  • tiszta konyharuhával letakarom,
  • meleg helyen hagyom állni 30 percig,
  • kiveszem a kelesztő tálból a tésztát,
  • 3 részre osztom és sodrófával mindegyiket kinyújtom olajozott felületen téglalap alakúra,
  • eligazítottam rajta a kaprot,
  • feltekertem,
  • sütőpapíros tepsire raktam és megkentem a tojással,
  • hideg sütőbe raktam,
  • 200 fokra tekertem,
  • alul-felül sütéssel kb. fél óra és kész,
  • miután kivettem épp csak átkentem nagyon kevés hideg tejjel ezt persze el lehet hagyni.

Tipp: Ugyanebből a tésztából sajtos kalácsot is süthetünk. Egyszerűen csak rászórom a reszelt sajtot (mindenféle maradék, vegyesen még finomabb).

Nagyon köszönjük a receptet Orosz Tímeának!

A kaporból sokan készítenek kaporszószt, nekem a kovászos uborkában és a kapros-túrós lepényben ízlik a legjobban.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük