Kapros kalács – sós kalács recept
Kapros kalács. Igen jól olvasod. Magam is igen meglepődtem, amikor megláttam a fotót és a címet. Bevallom őszintén még sose halottam ilyenről. A kaprot gyakran párosítják a túróval, de hogy kapor legyen az egész töltelék az azért elég furcsa.
Orosz Tímeától származik a recept: „Első kapros kalács az idén, nem lehet eleget sütni belőle.
Kapros kalács hozzávalói
Tésztához:
- 30 dkg liszt,
- 120 ml tej,
- 21 g friss élesztő (fél kocka),
- 50 ml olaj,
- 1 kávéskanál só,
- 1/2 teáskanál cukor,
- 1 tojás (a kenéshez)
Töltelékhez:
- 4 nagy csokor kapor,
- 1 kanál disznózsír
Kapros kalács elkészítése
- a kaprot egy kanál disznózsíron megfonnyasztottam, (ezen persze lehet változtatni ha valaki kevesebb vagy még több kaporral szeretné),
- hagytam hűlni,
- majd ketté osztottam
- a langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt,
- hagyom felfutni,
- majd hozzáadom a szitált liszthez,
- belekeverem az olajat és a sót, rugalmas, sima tésztát gyúrok,
- tiszta konyharuhával letakarom,
- meleg helyen hagyom állni 30 percig,
- kiveszem a kelesztő tálból a tésztát,
- 3 részre osztom és sodrófával mindegyiket kinyújtom olajozott felületen téglalap alakúra,
- eligazítottam rajta a kaprot,
- feltekertem,
- sütőpapíros tepsire raktam és megkentem a tojással,
- hideg sütőbe raktam,
- 200 fokra tekertem,
- alul-felül sütéssel kb. fél óra és kész,
- miután kivettem épp csak átkentem nagyon kevés hideg tejjel ezt persze el lehet hagyni.
Tipp: Ugyanebből a tésztából sajtos kalácsot is süthetünk. Egyszerűen csak rászórom a reszelt sajtot (mindenféle maradék, vegyesen még finomabb).
Nagyon köszönjük a receptet Orosz Tímeának!
A kaporból sokan készítenek kaporszószt, nekem a kovászos uborkában és a kapros-túrós lepényben ízlik a legjobban.