Kapros kalács – sós kalács recept

Kapros kalács. Igen jól olvasod. Magam is igen meglepődtem, amikor megláttam a fotót és a címet. Bevallom őszintén még sose halottam ilyenről. A kaprot gyakran párosítják a túróval, de hogy kapor legyen az egész töltelék az azért elég furcsa.

kapros kalács

 

Orosz Tímeától származik a recept: “Első kapros kalács az idén, nem lehet eleget sütni belőle 🤗”

Kapros kalács hozzávalói

Tésztához:

  • 30 dkg liszt,
  • 120 ml tej,
  • 21 g friss élesztő (fél kocka),
  • 50 ml olaj,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1/2 teáskanál cukor,
  • 1 tojás (a kenéshez)

Töltelékhez:

  • 4 nagy csokor kapor,
  • 1 kanál disznózsír

Kapros kalács elkészítése

  • a kaprot egy kanál disznózsíron megfonnyasztottam, (ezen persze lehet változtatni ha valaki kevesebb vagy még több kaporral szeretné),
  • hagytam hűlni,
  • majd ketté osztottam
  • a langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt,
  • hagyom felfutni,
  • majd hozzáadom a szitált liszthez,
  • belekeverem az olajat és a sót, rugalmas, sima tésztát gyúrok,
  • tiszta konyharuhával letakarom,
  • meleg helyen hagyom állni 30 percig,
  • kiveszem a kelesztő tálból a tésztát,
  • 3 részre osztom és sodrófával mindegyiket kinyújtom olajozott felületen téglalap alakúra,
  • eligazítottam rajta a kaprot,
  • feltekertem,
  • sütőpapíros tepsire raktam és megkentem a tojással,
  • hideg sütőbe raktam,
  • 200 fokra tekertem,
  • alul-felül sütéssel kb. fél óra és kész,
  • miután kivettem épp csak átkentem nagyon kevés hideg tejjel ezt persze el lehet hagyni.

 

Tipp: Ugyanebből a tésztából sajtos kalácsot is süthetünk. Egyszerűen csak rászórom a reszelt sajtot (mindenféle maradék, vegyesen még finomabb).

Nagyon köszönjük a receptet Orosz Tímeának!

 

Békebeli kapros túrós lepény

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Egyszerű és nagyszerű túrós pogácsa

Napokig ropogós sajtosrúd

Ingyen letölthető receptkönyv

Hagyományos lángos receptje

Omlós lekváros linzer

Másodnap is puha pogácsa titka

Sós-diós vendégváró falatok

Medvehagymás vajas pogácsa

  • 22
  •  
  •  
  • 100
  •  
  •  
  • 22
  •  
  •  
  • 100
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc − 7 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás