Adventi koszorú mézeskalácsból

Adventi koszorú mézeskalácsból is készíthető. Magam még sose álltam neki, mert egy kicsit macerásnak tartom és szeretem, hogy az adventi koszorúm alapja örökzöldekből áll. Takács Ildikó olvasóm viszont évek óta készíti és most meg is osztja hasznos tapasztalatait.

adventi koszorú mézeskalácsból

Adventi koszorú mézeskalácsból készítése házilag

„Évek óta mézeskalácsból készítem az adventi koszorút(kat). Az idei egyik recepttel, tapasztalatokkal. Használjátok. 🙂

Sok próbálkozás után a bevált tészta (a négy koszorúhoz ,díszítéshez + enni másfélszeres adagból sütöttem).

Hozzávalók

  • 12,5 dkg margarin,
  • 12,5 dkg cukor,
  • 25 dkg méz,
  • 50 dkg liszt,
  • 1 db tojás,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék.

Adventi koszorú mézeskalácsból elkészítése

  • a margarint a mézzel és a cukorral összemelegítjük,
  • amíg hűl összekeverjük a lisztet a sütőporral és a fűszerrel,
  • a két keveréket összekeverjük,
  • hozzáadjuk a tojást,
  • jól összegyúrjuk,
  • pihentetés nélkül kb. ujjnyira nyújtjuk,
  • tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle,
  • 200 fokon légkeverésen kb 5-6 percig világosbarnára sütjük,
  • könnyen megég, vigyázni kell vele, miután kihűlt, díszítjük.

Íróka

  • egy adagnyi, csak formákra szaggatott tésztához egy tojásfehérjéből készült pirosra színezett mázat keverek az alapnak,
  • egy tojásfehérjéből kevert sűrűbb fehér mázat a díszítésnek,
  • mindig alapozom, szebb is és finomabb is,
  • a négy koszorúhoz mindenestől három tojás fehérjére, kb. negyven dkg porcukorra és citromlére van szükség,
  • két tojásfehérjét kb. harminc dkg porcukorral robotgéppel egyneművé dolgozunk az alapmázhoz,
  • ennek folyósabbnak kell lennie, hogy könnyen terüljön,
  • akkor jó, ha sűrűn lefolyik a fakanálról,
  • belecsepegtetünk citromlevet,
  • a harmadik tojásfehérjéből a maradék kb. tíz dkg cukorral jó sűrű masszát keverünk a géppel,
  • szintén teszünk bele egy kis citromlevet,
  • olyan sűrűnek kell lennie,hogy nehezen folyjon le a fakanálról,
  • ha nem elég sűrű, mehet bele még cukor.,
  • a nehezebb dolog, hogy mivel nyomjuk ki a masszát,
  • nekem a zacskós módszer nem vált be, minden ragadt és nem volt szép,
  • addig keresgéltem, amíg találtam egy szilikon díszítőt,
  • egy kézzel könnyen összenyomható,
  • igaz, hogy kicsit vastag vonalat tudok vele húzni, de nem baj, a hajszálvékony vonalazást meghagyom a profiknak :),
  • a sűrű írókával kontúrozzuk a formákat,
  • majd a hígabb mázzal bevonjuk őket, ehhez egy vastagabb iskolai ecsetet használok,
  • 50 fokos sütőben 10 percig megszárítjuk,
  • majd kidíszítjük tetszés szerint (az ennivalót nem szárítjuk sütőben!!!),
  • a koszorúkat összeállítjuk, a ragasztáshoz a sűrű írókát használtam, de ha álló formáim vannak, azokat ragasztópisztollyal szoktam ragasztani

Mivel kevés az időm, a múlt héten megsütöttem mindent, tegnap előtt díszítettem. 🙂

Nagyon köszönjük Takács Ildikónak hasznos tanácsokat!

További mézeskalács receptek

A mézeskalács kisokos készítésével arra vállalkozom, hogy mindent elmesélek az édes sütemény eredetéről, készítésének fortélyairól és díszítésének praktikáiról. Tarts velem egy tartalmas ízutazásra a mézeskalács körül!

Többféle mézeskalács receptet is megosztottam már az előző bejegyzéseimben. Sőt írtam egy összefoglalót is a legjobb mézeskalácsokról. Ideje, hogy hogy foglalkozzunk egy kicsit a kedvelt karácsonyi édesség dekorálásával is. Hogy készül a cukormáz, mi az a kalácsfény és a terítőmáz? Most mindezt elárulom, mert itt vannak a legjobb trükkök mézeskalács díszítéshez.

Ha karácsony, akkor mézeskalács. Minden mennyiségben és formában. Már mutattam egy válogatást a legjobb mézeskalács fűszerkeverékes süteményekből, de most itt egy újabb finomság: a mézeskalács linzer receptje.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük