Adventi koszorú mézeskalácsból

Adventi koszorú mézeskalácsból is készíthető. Magam még sose álltam neki, mert egy kicsit macerásnak tartom és szeretem, hogy az adventi koszorúm alapja örökzöldekből áll. Takács Ildikó olvasóm viszont évek óta készíti és most meg is osztja hasznos tapasztalatait.

 

adventi koszorú mézeskalácsból

 

“Évek óta mézeskalácsból készítem az adventi koszorút(kat). Az idei egyik recepttel, tapasztalatokkal. Használjátok. 🙂

Sok próbálkozás után a bevált tészta (a négy koszorúhoz ,díszítéshez + enni másfélszeres adagból sütöttem).

Adventi koszorú mézeskalácsból hozzávalói

  • 12,5 dkg margarin,
  • 12,5 dkg cukor,
  • 25 dkg méz,
  • 50 dkg liszt,
  • 1 db tojás,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék.

Adventi koszorú mézeskalácsból elkészítése

  • a margarint a mézzel és a cukorral összemelegítjük,
  • amíg hűl összekeverjük a lisztet a sütőporral és a fűszerrel,
  • a két keveréket összekeverjük,
  • hozzáadjuk a tojást,
  • jól összegyúrjuk,
  • pihentetés nélkül kb. ujjnyira nyújtjuk,
  • tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle,
  • 200 fokon légkeverésen kb 5-6 percig világosbarnára sütjük,
  • könnyen megég, vigyázni kell vele, miután kihűlt, díszítjük.

Íróka

  • egy adagnyi, csak formákra szaggatott tésztához egy tojásfehérjéből készült pirosra színezett mázat keverek az alapnak,
  • egy tojásfehérjéből kevert sűrűbb fehér mázat a díszítésnek,
  • mindig alapozom, szebb is és finomabb is,
  • a négy koszorúhoz mindenestől három tojás fehérjére, kb. negyven dkg porcukorra és citromlére van szükség,
  • két tojásfehérjét kb. harminc dkg porcukorral robotgéppel egyneművé dolgozunk az alapmázhoz,
  • ennek folyósabbnak kell lennie, hogy könnyen terüljön,
  • akkor jó, ha sűrűn lefolyik a fakanálról,
  • belecsepegtetünk citromlevet,
  • a harmadik tojásfehérjéből a maradék kb. tíz dkg cukorral jó sűrű masszát keverünk a géppel,
  • szintén teszünk bele egy kis citromlevet,
  • olyan sűrűnek kell lennie,hogy nehezen folyjon le a fakanálról,
  • ha nem elég sűrű, mehet bele még cukor.,
  • a nehezebb dolog, hogy mivel nyomjuk ki a masszát,
  • nekem a zacskós módszer nem vált be, minden ragadt és nem volt szép,
  • addig keresgéltem, amíg találtam egy szilikon díszítőt,
  • egy kézzel könnyen összenyomható,
  • igaz, hogy kicsit vastag vonalat tudok vele húzni, de nem baj, a hajszálvékony vonalazást meghagyom a profiknak :),
  • a sűrű írókával kontúrozzuk a formákat,
  • majd a hígabb mázzal bevonjuk őket, ehhez egy vastagabb iskolai ecsetet használok,
  • 50 fokos sütőben 10 percig megszárítjuk,
  • majd kidíszítjük tetszés szerint (az ennivalót nem szárítjuk sütőben!!!),
  • a koszorúkat összeállítjuk, a ragasztáshoz a sűrű írókát használtam, de ha álló formáim vannak, azokat ragasztópisztollyal szoktam ragasztani

Mivel kevés az időm, a múlt héten megsütöttem mindent, tegnap előtt díszítettem. 🙂

Nagyon köszönjük Takács Ildikónak hasznos tanácsokat!

További mézeskalács receptek

Illatos, ropogós mézeskalács

 

Diétás mézeskalács

 

  • 33
  •  
  •  
  • 6
  •  
  •  
  • 33
  •  
  •  
  • 6
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + 4 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás