Mézeskalács kisokos az őskortól a sütésen át a díszítésig

A mézeskalács kisokos készítésével arra vállalkozom, hogy mindent elmesélek az édes sütemény eredetéről, készítésének fortélyairól és díszítésének praktikáiról. Tarts velem egy tartalmas ízutazásra a mézeskalács körül!

mézeskalács kisokos

Mézeskalács kisokos

Napjainkban a karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács. Nem igen találkoztam még olyan emberrel, aki ne szerette volna a mézes finomságot. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy honnan ered, és melyik recept az igazi. Egyesek az azonnal puhára, míg mások, a kemény, ropogósra esküsznek.

Több bejegyzést is készítettem már a mézeskalácsról, ezért helyenként, csak az előző bejegyzés linkjét teszem be. Arra vagy a fotóra kattintva aztán további információkat olvashatsz.

Mézeskalács története

Már az ókori piramisokban is találtak mézre és mézes süteményekre utaló leleteket. A méz készítést és az ezekhez használt sütőformákat a görögök is átvették. A halott szájába is mézeskalácsot tettek Cerberusnak, az alvilág őrének kiengeszteléséhez. Püthagoraszról feljegyezték, hogy nem élő állatot, hanem állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek.

A méz – drágasága miatt – csak ünnepi alkalmakkor került az asztalra sütemény formájában is. Az 1200-as évektől a kolostorokban készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel míves díszítéseket is alkalmazó “mézesbábos” céhek is alakultak

Ha ennyi még nem lenne elég, az alábbi cikkben még többet megtudhatsz a mézeskalács eredetéről.

Mézeskalács városok

Hagyományosan, minden évben elkészül a Mézeskalács falu kiállítás a Baranya megyei Geresdlakon. A minifaluban a 800 lelkes település minden látnivalója megjelenik. Ahogy az eddigi években is, előzetes bejelentkezéssel látogatható.

A karácsonyi készülődésnek Ausztriában is nagy hagyomány van. Adventi ünnepségsorozatot és vásárt szinte minden osztrák városban rendeznek. Az egyik legszebb vásárnak a magas hegyek ölelésében megbúvó meseváros, a kegytemplomáról híres Mariazell ad otthont.

Norvégia második legnagyobb városában, Bergenben minden évben megépítik a világ legnagyobb mézeskalács-városát, a Pepperkakebyent. A miniatűr “édes város” Bergen valamennyi szépségét felvonultatja az UNESCO világörökség részét képező középkori Hanza-házaktól kezdve a kikötőben veszteglő hajókig. A kiállítás belépőjegyeiből befolyt bevételt jótékonysági célra fordítják.

Mézeskalács receptek

A legjobbak

Ahány ház, annyiféle mézeskalács. Van aki az azonnal puha, illatos süteményt imádja, míg mások, többek közt én is a ropogós változatra esküsznek. Az utóbbi években már egészségesebbnek tartott változatok is megjelentek. Most a legjobb mézeskalács receptek közül válogattam.

Ropogós mézeskalács

Számomra egyértelműen a vékony tésztájú, a ropogós méeskalács a nyerő.

Diétás mézeskalács

Bár szerintem a hagyományos mézeskalács az igazi, egyre többen kénytelenek lemondani róla és egy egészségesebb változat után nézni. A diétás mézeskalács teljes-kiőrlésű lisztből és édesítőszerrel készül, hogy az érzékenyebbeknek se kelljen lemondaniuk az édes élvezetről. Receptje, készítése pont ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományos mézeskalácsé, energiatartalma viszont jóval kisebb.

Adventi koszorú mézeskalácsból

Ha van egy jól bevált mézeskalács receptünk, akkor csak a fantáziántól függ, hogy milyen formát készítünk belőle, házikót vagy adventi koszorút…

Mézeskalács karácsonyfa

Vagy épp karácsonyfát.

Mézeskalács díszítése

A mézeskalács díszítésének is megvannak a maga fortélyai.

Szexi mézeskalács

Gondoltad volna, hogy szexi is lehet a mézeskalács?

Mézespuszedli

Ne feledkezzünk meg a mézespuszedliről sem.

Mézeskalácsgolyó sütés nélül

Ha még a sütőt sem kapcsolnánk be, de a mézeskalács ízről nem mondanánk le, akkor mézeskalács-golyó a legjobb választás.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük