Diós kukorica prósza – nagyanyáink receptje

Különlegesen finom, ízletes, élesztővel készített sütemény, egyszerűen elkészíthető. Ráadásul lisztmentes, így lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Diós kukorica prósza hozzávalói
- 10 dkg kukoricadara,
- 30 dkg kukoricaliszt,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 5 dl tej,
- 1 tojás,
- 20 dkg nádcukor (kristálycukor),
- 1 vaníliás cukor,
- csipet só,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 púpozott evőkanál zsír (liba, kacsa, sertés),
- kb. 3 – 4 dl szilvalekvár (nálam házi :),
- 1 maréknyi gorombára vágott dió.
- a lisztet és a darát kimérjük egy tálba,
- csipet sót adunk hozzá,
- ráreszeljük a citrom héját,
- összekeverjük,
- a tejet felforraljuk,
- beleszórjuk a cukor felét és a vaníliás cukrot,
- elkeverjük,
- a tojást a maradék cukorral habosra keverjük,
- a darás, citromos liszthez öntjük a meleg cukros tejet,
- összekeverjük,
- hozzáöntjük a habosra kevert tojásos masszát,
- beletesszük a zsírt,
- robotgéppel elkeverjük,
- ha langyosra hűlt, belemorzsoljuk az élesztőt,
- újra átkeverjük,
- egy kisebb (30 x 18 x 5 cm) tepsit sütőpapírral kibélelünk vagy zsiradékkal kikenjük és beleöntjük a masszát,
- 200 fokos sütőben 10 percig elősütjük majd kivesszük,
- rákanalazzuk a szilvalekvárt (picit megnyomtam kanállal a süti kérgét, hogy bele tudjon folyni a lekvár, ellenkező esetben a tetején maradna…saját tapasztalat
),
- megszórjuk a gorombára vágott dióval,
- visszatesszük a sütőbe és tovább sütjük amíg kissé piros lesz a teteje (tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült – e).
Melegen felvágva nagyon finom, de hidegen is kitűnő sütemény. Messze ez a legjobb azok közül amiket eddig kipróbáltam, ez viszi a pálmát! 👍
Ízőrzők, Diós ételek c. könyv