Joghurtos prósza – gluténmentes sütemény

Joghurtos prósza kukoricaliszt és kukoricadara felhasználásával készül. Gluténmentes, gyümölcsös és nagyon finom. Egyszerű recept, nagyszerű trendi sütemény nagyanyáink idejéből.

Joghurtos prósza

Joghurtos prósza receptje

Szerencsére, folyamatosan jelennek meg különféle ételekben azok az alapanyagok, amik régen mindennapos felhasználásnak örvendtek.
Erről az idősek sokat tudnának mesélni…..ami ma divatos, trendi, az régen mindennapos, megszokott volt 🙂
Nemcsak egészségesek, de ízletes ételek, köretek, édes és sós sütemények, desszertek is készülhetnek belőlük. A gluténmentes étrend elengedhetetlen alapanyagai.
Kukoricalisztet és kukorica finomdarát használtam ennél az egyszerű ám de finom ételnél. – szól a

Hozzávalók

  • 20 dkg kukoricaliszt,
  • 20 dkg kukorica finomdara,
  • 3 tojás,
  • 15 dkg cukor (nádcukor/cukorhelyettesítő),
  • 1 tasak sütőpor,
  • csipet só,
  • 5 dkg étolaj vagy olvasztott zsír,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 50 dkg tej,
  • 25 dkg joghurt,
  • friss meggy vagy cseresznye magvalva…meggybefőtt, magvalt
  • 1 tábla (10 dkg) étcsokoládé.

Elkészítése

  • A hozzávalókat egy tálba kimérjük és robotgéppel alaposan összekeverjük.
  • Egy olajjal vagy vajjal kikent tepsibe öntjük, magvalt meggyet/cseresznyét potyogtatunk bele, az étcsokoládét felolvasztjuk, belecsorgatjuk.
  • 180 fokra melegített sütőbe tesszük és szép aranybarnára sütjük. Akkor van készen, ha ujjunkkal picit megnyomva a tetejét, tömör állagot érzünk. Ne ijedjetek meg, sokáig folyékony állagot mutat, de idő kell neki mire a dara, liszt felszívja a folyadékot, megduzzad.

Ha megsült, tetszőlegesen daraboljuk, kínáljuk.

Tipp: bármilyen friss, fagyasztott gyümölcsöt vagy befőttet is rakhatunk bele, mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket is lehet használni. Csonthéjasokat, magvakat, akár keményebb, darabos lekvárt, dzsemet is lehet bele tenni, sőt a folyékony állagú lekvárt is nagyszerűen felhasználhatjuk ízesítésre.

Bátran variáljátok! 🙂
Jó sütögetést, jó étvágyat kívánok!

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük