Joghurtos prósza – gluténmentes sütemény

Joghurtos prósza kukoricaliszt és kukoricadara felhasználásával készült hagyományos népi étel. Gluténmentes, gyümölcsös és nagyon finom édesség. Egyszerű recept alapján készül a napjainkban  népszerű trendi sütemény, a recept azonban nagyanyáink idejéből származik. Prósza, málé, tejes pite, mindhárom kifejezés ugyanazt az ételt takarja, a Dunántúlon, főleg Vas, Zala és Somogy megyében elterjedt süteményt jelenti.

Joghurtos prósza

Joghurtos prósza receptje

“Szerencsére, folyamatosan jelennek meg különféle ételekben azok az alapanyagok, amik régen mindennapos felhasználásnak örvendtek.
Erről az idősek sokat tudnának mesélni…..ami ma divatos, trendi, az régen mindennapos, megszokott volt 🙂
Nemcsak egészségesek, de ízletes ételek, köretek, édes és sós sütemények, desszertek is készülhetnek belőlük. A kukoricaliszt és kukoricadara a gluténmentes étrend elengedhetetlen alapanyagai.
Kukoricalisztet és kukorica finomdarát használtam ennél az egyszerű ám de finom ételnél.” – szól Illésné Nagy Mária ajánlója.

Hozzávalók

  • 20 dkg kukoricaliszt,
  • 20 dkg kukorica finomdara,
  • 3 tojás,
  • 15 dkg cukor (nádcukor/cukorhelyettesítő),
  • 1 tasak sütőpor,
  • csipet só,
  • 5 dkg étolaj vagy olvasztott zsír,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 50 dkg tej,
  • 25 dkg joghurt,
  • friss meggy vagy cseresznye magvalva…meggybefőtt, magvalt
  • 1 tábla (10 dkg) étcsokoládé.

Elkészítése

  • A hozzávalókat egy tálba kimérjük és robotgéppel alaposan összekeverjük.
  • Egy olajjal vagy vajjal kikent tepsibe öntjük, magvalt meggyet/cseresznyét potyogtatunk bele, az étcsokoládét felolvasztjuk, belecsorgatjuk.
  • 180 fokra melegített sütőbe tesszük és szép aranybarnára sütjük. Akkor van készen, ha ujjunkkal picit megnyomva a tetejét, tömör állagot érzünk. Ne ijedjetek meg, sokáig folyékony állagot mutat, de idő kell neki mire a dara, liszt felszívja a folyadékot, megduzzad.

Ha megsült, tetszőlegesen daraboljuk, kínáljuk.

Tipp: bármilyen friss, fagyasztott gyümölcsöt vagy befőttet is rakhatunk bele, mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket is lehet használni. Csonthéjasokat, magvakat, akár keményebb, darabos lekvárt, dzsemet is lehet bele tenni, sőt a folyékony állagú lekvárt is nagyszerűen felhasználhatjuk ízesítésre.

Bátran variáljátok! 🙂
Jó sütögetést, jó étvágyat kívánok!

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

További receptek kukoricaliszthez és darához

Kukoricás puliszka túróval rétegezve

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük