Juhtúrós puliszka, ahogy Erdélyben készítik

Ami puliszka Erdélyben, az polenta az olaszoknál és a világ jónéhány táján. A sok főzős tévéműsornak köszönhetően igen kedvelt lett a hangzatos nevű polenta és sokan nem is tudják, hogy azonos az erdélyiek hagyományos étkével. Erdélyben élő olvasónk mesélt arról, hogy készül az igazi autentikus juhtúrós puliszka.

Juhtúrós puliszka

Juhtúrós puliszka

Fogadd szeretettel Úry Erzsébet receptjét!

„Ha kapsz finom sós juhtúrót és szereted is, akkor ennél gyorsabb ebéd vagy vacsora nincs is.
Tudom, hogy sokan nem szeretik a juhtúrót, mert „büdös”. Pedig csak juhszagú.😂

Soha nem készítettem édes málét, de ettem gyerekkoromban. Én puliszkát csak sósan főzök, paprikások, pörköltek mellé, vagy rétegesen lerakva juhtúróval.

Sós vízben megfőzöm a kukoricadarát (kb. 3csésze vízhez 1 csésze dara), ugyanúgy mint a tejbegrízt, jó sűrűre. Kb. ugyanannyi idő kell a kukoricadara megfőzéséhez, mint a búzadarához. Forrásban levő vízbe töltöm bele a kukoricadarát. Közben folyamatosan, gyorsan kavarom kézi habverővel, hogy ne legyen csomós. Ha már kezd sűrűsödni, veszem a fakanalat és azzal kavarom tovább.

Egy tűzálló tálat kikenek zsírral, (lehet olaj is). Beleteszem a puliszka 1/3-át, rá egy réteg sós juhtúrót, újra puliszka, túró, stb. A tetejére is morzsolok túrót és szórok rá füstölt szalonna kockákat. Megy a sütőbe, amíg jól megolvad a túró és megpörkölődik a szalonna.😊👍Sok helyen eszik ezt Erdélyben a salátaleves mellé, én inkább külön😊.

Nagyon köszönjük a receptet Úry Erzsébetnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. László Bakos szerint:

    A háború alatt rengeteg puliszkát ettem…. De édeset is ( szilvalekvárral), meg a meleg puliszkát hideg tejjel… Mindegyik jó volt . meg éhesek is voltunk főleg. Azóta is szeretem, nagyon ritkán csinálok (főleg amóta a boltokban lehet kapni a darát, lisztet…). Sósban kedvencem volt a pirított hagymás…, szalonnakockás…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük