Kukorica málé recept

A kukorica málé régen a szegények eledele volt. Napjainkban újra reneszánszát éli, sokan választják azok közül, akik mellőzik a búzából készült ételeket.

kukorica málé recept

Sinka Erika osztotta meg velünk a receptet néhány gondolat kíséretében: „Régen kukorica kása, málé, prósza. puliszka, polenta. Attól függ, melyik tájegységről beszélünk, és hogy tejjel, vagy vízzel főzték. A környező országokban mindenhol főztek vele. Mert nagyon olcsó volt! Talán egészségesebb, mint a búzából készült ételek?! Kevesebb benne a kalória, jó az emésztésre is!”

Kukorica málé hozzávalói

  • 150 g kukoricadara,
  • 6  – 7 dl tej,
  • 50 g vaj,
  • 100 g cukor,
  • 3 tojás,
  • 1 citrom reszelt héja.

Kukorica málé elkészítése

  • a kukoricadarából és a tejből sűrű tejbedarát főzünk,
  • ha félig kihűlt, akkor 50 g vajat és 50 g cukrot keverünk hozzá,
  • kihűtjük teljesen,
  • 3 tojás sárgáját 50 g cukorral fehéredésig keverünk,
  • majd a fenti darás masszát hozzákeverjük,
  • 1 citrom reszelt héját hozzákeverjük,
  • a tojások fehérjét kemény habbá verjük,
  • a habot is hozzákeverjük a masszához,
  • a sütést sokáig és alacsony fokon végezzük, én 180 fokon kezdtem, folyamatosan vettem le 150 fokig, legvégén még 30 percet 100 fokon szárítottam légkeveréses üzemmódban, összesen kb 1 órát sült. Persze ez sütő függvénye.

Friss szilvalekvárral felejthetetlen!

Tipp: Szerintem mehet bele még apróra tört túró is! Legközelebb teszek bele!

Nagyon köszönjük a receptet Sinka Erikának!

Hasonló receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük