Kókuszos szelet mandulaforgáccsal
Kókuszos szelet mandulaforgáccsal, így neveztem el az a sütit, amit Takács Ildikó olvasónk név nélkül küldött. Talán jobb lett volna egyszerűen kókuszos szeletnek hívni, hisz a lágy csokoládé máz tetejére akár kókuszreszelék is kerülhet.
Takács Ildikó ajánlása: „Általában minden sütirecepten változtatok valamit. A mai süti az egyik kivétel. Kedvenc recept oldalamról származik és csak a tetejét variálom. A tésztája szinte kókuszból van, a tetején főzött, lágy csokimáz. Eredetileg kókuszreszelékkel kellene megszórni, de most mandulaforgács került rá. Máskor színes tortadara, apróra vágott dió, mikor milyen kedvem van. Ez a süti így tökéletes. Nagy tepsiben szoktam sütni, az arányok így pont jók. És igen, hízlal.
Kókuszos szelet hozzávalói
Tésztához:
- 45 dkg tejföl,
- 20 dkg cukor,
- 2 db tojás,
- 20 dkg kókuszreszelék,
- 15 dkg liszt,
- fél csomag sütőpor
Mázhoz:
- 10 dkg margarin,
- 15 dkg cukor,
- 2 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál víz,
- 4 evőkanál kakaópor
Tetejére:
- kókuszreszelék vagy mandulaforgács vagy vágott dió vagy tortadara vagy amihez épp kedvünk van
Kókuszos szelet elkészítése
- A cukrot a tojásokkal fehéredésig keverjük,
- hozzáadjuk a tejfölt,
- mehet bele a kókuszreszelék,
- majd a sütőporral elkevert liszt,
- kikent, lisztezett nagy tepsibe öntjük,
- előmelegített sütőben megsütjük (én 200 fokon, légkeverésen sütöm, kb 15 percig, de tűpróbával ellenőrizni kell, elkészült-e),
- a mázhoz kis lángon a margarint kicsit megolvasztjuk,
- folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a többi hozzávalót,
- vigyázva, mert könnyen leég,
- kis lángon, folyamatosan kevergetve felforraljuk,
- félrehúzzuk, kicsit hűlni hagyjuk,
- ráöntjük a tésztára,
- szépen elkenjük rajta,
- megszórjuk, amivel akarjuk,
- hűtőbe tesszük egy-két órára,
- majd szeleteljük.
Vigyázunk,mert könnyűnek tűnik, simán meg lehet enni az egészet egyszerre.
Nagyon köszönjük a receptet Takács Ildikónak!