Dobálós savanyúság – nyári ízek vödörben is

A házilag készíthető dobálós savanyúság kitűnő találmány. Nem kell a piacra menni érte, nem kell félni, hogy nem ízlik a családnak, hisz pont annyira lesz savanyú, amennyire készítjük.  Erre nem mondhatom, hogy nagymamám receptje, mert ugyan mindig készültek házi savanyúságok nálunk is a nagyi vagy anyukám által, de a hagyományos, üvegben módon. 

Dobálós savanyúság

Semmi különleges praktika nem kell a vödrös savanyúsághoz. Nem kell megvárni, hogy az egyes zöldségek beérjenek. Ahogy teremnek sorban a növények a kertben, úgy mehetnek egy más után a tartósításba.

Készíthetjük nagy üvegben vagy 10 literes vödörben is, de akár kis üvegekben is tehetjük. Ekkor kb. 8-10 napos érés idő után fogyasztható.

Talán a legnagyobb erénye az, hogy sokkal finomabb, mint a bolti vegyes vágott savanyúság.

Dobálós savanyúság hozzávalói – 5 literes üveghez

  • 2,5 l víz,
  • 2 dl ecet (20%-os),
  • 20 dkg cukor,
  • 8 dkg só,
  • 1 kávéskanál borkén,
  • kb. 0,5-0,5 kávéskanál bors, koriander, fehér mustármag, torma, kapor,
  • babérlevél,
  • zöldségek (lehet bármi, ahogy tetszik. pl. karfiol, uborka, kis zöld dinnye, zöld paradicsom, hagyma, káposzta, paprika, sárgarépa, cukkini).

Dobálós savanyúság elkészítése

  • az alaplé elkészítésével és a zöldség tisztítással kezdünk,
  • az alaplé hozzávalóit összekeverjük,
  • a zöldségeket alaposan megmossuk,
  • a hibás részeket kivágjuk,
  • a megtisztított zöldségeket berakjuk a lébe,
  • lezárjuk az üveget vagy a vödröt,
  • száraz, hűvös helyen tartjuk,
  • időnként megkevergetjük,
  • 8-10 nap után fogyasztható.

A vödörből fokozatosan vehetjük ki a savanyúságot és pótolhatjuk friss zöldségekkel.

Fontos, hogy minden mindig tiszta legyen és ha kivettünk egy adagot, azt már ne tegyük vissza. Így előzhetjük meg, hogy megromoljon a művünk.

Jó étvágyat hozzá!

Van egy másik kitűnő receptem is, a vödrös csemegeuborka, ezt is bátran ajánlom kipróbálásra.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 5K
  • 104
  •  
  •  
  • 5K
  •  
  • 104
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük