Dobálós savanyúság – nyári ízek vödörben is

A házilag készíthető dobálós vagy más néven vödrös savanyúság kitűnő találmány. Nem kell a piacra menni érte, nem kell félni, hogy nem ízlik a családnak, hisz pont annyira lesz savanyú, amennyire készítjük. Nem kell megvárni, hogy minden zöldség beérjen. Ahogy teremnek sorban a kertben, úgy mehetnek egy más után a tartósításba. Hatalmas előnye továbbá, hogy pár nap múlva már fogyasztható és ahogy fogy a savanyúság, rögtön pótolhatjuk is újabb zöldségekkel. Kell ennél egyszerűbb recept? Aligha! Már mutatom is!

Dobálós savanyúság

Dobálós savanyúság receptje

Semmi különleges praktika nem kell a vödrös savanyúsághoz. Nem kell megvárni, hogy az egyes zöldségek beérjenek. Ahogy teremnek sorban a növények a kertben, úgy mehetnek egy más után a tartósításba.

Készíthetjük nagy üvegben vagy 10 literes vödörben is, de akár kis üvegekben is tehetjük. Ekkor kb. 8-10 napos érés idő után fogyasztható.

Talán a legnagyobb erénye az, hogy sokkal finomabb, mint a bolti vegyes vágott savanyúság.

Hozzávalói – 5 literes üveghez

  • 2,5 l víz,
  • 2 dl ecet (20%-os),
  • 20 dkg cukor,
  • 8 dkg só,
  • 1 kávéskanál borkén,
  • kb. 0,5-0,5 kávéskanál bors, koriander, fehér mustármag, torma, kapor,
  • babérlevél,
  • zöldségek (lehet bármi, ahogy tetszik. pl. karfiol, uborka, kis zöld dinnye, zöld paradicsom, hagyma, káposzta, paprika, sárgarépa, cukkini).

Dobálós savanyúság elkészítése

  • az alaplé elkészítésével és a zöldség tisztítással kezdünk,
  • az alaplé hozzávalóit összekeverjük,
  • a zöldségeket alaposan megmossuk,
  • a hibás részeket kivágjuk,
  • a megtisztított zöldségeket berakjuk a lébe,
  • lezárjuk az üveget vagy a vödröt,
  • száraz, hűvös helyen tartjuk,
  • időnként megkevergetjük,
  • 8-10 nap után fogyasztható.

A vödörből fokozatosan vehetjük ki a savanyúságot és pótolhatjuk friss zöldségekkel.

Fontos, hogy minden mindig tiszta legyen és ha kivettünk egy adagot, azt már ne tegyük vissza. Így előzhetjük meg, hogy megromoljon a művünk.

Jó étvágyat hozzá!

Van egy másik kitűnő receptem is, a vödrös csemegeuborka, ezt is bátran ajánlom kipróbálásra.

A házi vödrös uborka vagy hordós csemegeuborka hatalmas találmány. Az egyszerű receptű, hidegen készülő és nagyon finom dobálós savanyúság pár nap alatt elkészül. Igaz gyorsan fogy, de mivel nagy vödörrel készül egyszerre, sokáig tart. Ráadásul, ha fogyóban van, egyszerűen újra feltölthetjük és folyamatosan lehet ropogós csemegeuborkánk.

Az utóbbi években igen kedvelt lett a házi dobálós savanyúság. Találkozhatsz még velük vegyes, vödrös vagy hordós savanyúság néven. Van amikor vecsési savanyúságként emlegetik, míg máskor erdélyi eredetűenk mondják. A nagyi féle „mindentbele” télire savanyúsághoz sok féle zöldség és egy jó felöntő lé kell és gyakorlatilag már fogyasztható is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

  1. Köszönöm szépen a re’ceptet

  2. Kárpáti Erzsébet szerint:

    Köszönöm szépen a re’ceptet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük