Dobálós savanyúság – nyári ízek vödörben is

A dobálós savanyúság kitűnő találmány. Erre nem mondhatom, hogy nagymamám receptje, mert ugyan mindig készültek házi savanyúságok, de a hagyományos módon. 

 

Dobálós savanyúság

 

Semmi különleges praktika nem kell a vödrös savanyúsághoz. Nem kell megvárni, hogy az egyes zöldségek beérjenek. Ahogy teremnek sorban a növények a kertben, úgy mehetnek egy más után a tartósításba.

Készíthetjük nagy üvegben vagy 10 literes vödörben is, de akár kis üvegekben is tehetjük. Ekkor kb. 8-10 napos érés idő után fogyasztható.

Dobálós savanyúság hozzávalói – 5 literes üveghez

  • 2,5 l víz,
  • 2 dl ecet (20%-os),
  • 20 dkg cukor,
  • 8 dkg só,
  • 1 kávéskanál borkén,
  • kb. 0,5-0,5 kávéskanál bors, koriander, fehér mustármag, torma, kapor,
  • babérlevél,
  • zöldségek (lehet bármi, ahogy tetszik. pl. karfiol, uborka, kis zöld dinnye, zöld paradicsom, hagyma, káposzta, paprika, sárgarépa, cukkini).

Dobálós savanyúság elkészítése

  • az alaplé elkészítésével és a zöldség tisztítással kezdünk,
  • az alaplé hozzávalóit összekeverjük,
  • a zöldségeket alaposan megmossuk,
  • a hibás részeket kivágjuk,
  • a megtisztított zöldségeket berakjuk a lébe,
  • lezárjuk az üveget vagy a vödröt,
  • száraz, hűvös helyen tartjuk,
  • időnként megkevergetjük,
  • 8-10 nap után fogyasztható.

A vödörből fokozatosan vehetjük ki a savanyúságot és pótolhatjuk friss zöldségekkel.

Fontos, hogy minden mindig tiszta legyen és ha kivettünk egy adagot, azt már ne tegyük vissza. Így előzhetjük meg, hogy megromoljon a művünk.

Jó étvágyat hozzá!

Te is megosztanád a kedvenc recepted? Csatlakozz a Kertemből tálalva Facebook csoporthoz!

 

Vödrös csemege uborka

Vödrös csemege uborka

  • 162
  •  
  •  
  • 12
  •  
  •  
  • 162
  •  
  •  
  • 12
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 − 3 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás