Dobálós savanyúság – nyári ízek vödörben is
A házilag készíthető dobálós savanyúság kitűnő találmány. Nem kell a piacra menni érte, nem kell félni, hogy nem ízlik a családnak, hisz pont annyira lesz savanyú, amennyire készítjük. Erre nem mondhatom, hogy nagymamám receptje, mert ugyan mindig készültek házi savanyúságok nálunk is a nagyi vagy anyukám által, de a hagyományos, üvegben módon.
Semmi különleges praktika nem kell a vödrös savanyúsághoz. Nem kell megvárni, hogy az egyes zöldségek beérjenek. Ahogy teremnek sorban a növények a kertben, úgy mehetnek egy más után a tartósításba.
Készíthetjük nagy üvegben vagy 10 literes vödörben is, de akár kis üvegekben is tehetjük. Ekkor kb. 8-10 napos érés idő után fogyasztható.
Talán a legnagyobb erénye az, hogy sokkal finomabb, mint a bolti vegyes vágott savanyúság.
Dobálós savanyúság hozzávalói – 5 literes üveghez
- 2,5 l víz,
- 2 dl ecet (20%-os),
- 20 dkg cukor,
- 8 dkg só,
- 1 kávéskanál borkén,
- kb. 0,5-0,5 kávéskanál bors, koriander, fehér mustármag, torma, kapor,
- babérlevél,
- zöldségek (lehet bármi, ahogy tetszik. pl. karfiol, uborka, kis zöld dinnye, zöld paradicsom, hagyma, káposzta, paprika, sárgarépa, cukkini).
Dobálós savanyúság elkészítése
- az alaplé elkészítésével és a zöldség tisztítással kezdünk,
- az alaplé hozzávalóit összekeverjük,
- a zöldségeket alaposan megmossuk,
- a hibás részeket kivágjuk,
- a megtisztított zöldségeket berakjuk a lébe,
- lezárjuk az üveget vagy a vödröt,
- száraz, hűvös helyen tartjuk,
- időnként megkevergetjük,
- 8-10 nap után fogyasztható.
A vödörből fokozatosan vehetjük ki a savanyúságot és pótolhatjuk friss zöldségekkel.
Fontos, hogy minden mindig tiszta legyen és ha kivettünk egy adagot, azt már ne tegyük vissza. Így előzhetjük meg, hogy megromoljon a művünk.
Jó étvágyat hozzá!
Van egy másik kitűnő receptem is, a vödrös csemegeuborka, ezt is bátran ajánlom kipróbálásra.
Köszönöm szépen a re’ceptet
Köszönöm szépen a re’ceptet
örülök, hogy segíthettem.
Sok sikert kívánok: Jucó