Márton-napi libalakoma receptek

Népi hagyomány szerint: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.” Őseink úgy tartották, hogy november 11-én, Márton-napon bőséggel kell enni, inni, mert ezzel egészséget szív magába az ember. Rajtam ne múljon. Itt vannak a legjobb márton-napi libalakoma receptek. A legjobb liba húsból készült éetelek között természetesen helyet kapott a ludaskása és a sült libamáj is.

libalakoma - ludaskása

Legjobb márton-napi libalakoma receptek

Annak idején libák árulták el a mai Szombathelyen született, később szentté avatott Márton rejtekhelyét, ezért kerül az asztalra Szent Márton napján, azaz november 11-én a libasült. Persze ez csak az egyik magyarázat. Fontos tény az is, hogy ekkorra híztak meg a tavasszal kikelt kislibák és fejeződtek be az őszi mezőgazdasági munkák. Volt tehát ok az ünneplésre. 

Liba volt régen a földesurak járandósága is, amiket ilyenkor hajtottak be. Az ünnepség fényét pedig csak emelte, hogy ekkorra megforrt az újbor és először lehet belekóstolni a Szent Márton borának is nevezett friss nedűbe. 

Na de nézzük a libalakoma legjobb receptjeit! 

Ezeket a recepteket egy előző bejegyzésben már leírtam, így most csak összefoglaló jelleggel megmutatom a libás ételeket. Az étel receptjét, pedig az étel nevére kattintva éred el.

Ludaskása receptje, hogy senki se éhezzen

Hát persze, hogy a ludaskásával kezdem a sort. „Fiatal libából készítettem mennyei levest, sok – sok zöldséggel. A főtt hússal, zúzával, májjal, zöldségekkel finomságos ludaskása készült.”

November 11-én lesz Márton napja, így hát egy jó ludaskása receptet hoztam. Nem venném a lelkemre, hogy bárki is miattam éhezzen egész évben. Már pedig „aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezik”, tartja a mondás. Nézzük is, hogy készül a ludaskása, az egyik legfinomabb étel liba húsból!

Hízott libamáj sütése egyszerűen, franciásan

A libamáj sütése sokaknak gondot okoz. Francia módon készítve nem szárad ki, pont olyan omlós lesz, mint amilyennek lennie kell.

Hízott libamáj sütése nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. A libamáj az egyik legzsírosabb húsféle. Ahhoz, hogy igazán ízletes legyen, nem árt érteni a sütéséhez. Az egyik legegyszerűbb sütési módja a franciásan készítés. Wolf Márta az ezzel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg.

Ínyenc libacomb pirított diós fügeraguval

Ez aztán tényleg egy igazi ínyencség, nemcsak Márton-napra!

Nem véletlen, hogy Márton-napkor ettek libát elődeink és nem is feltétlenül Szent Márton legendájához kapcsolódva. Egyszerűen ekkorra nőttek meg a tavasszal kikelt kis libák hatalmasra és ha már úgy is vége volt a munkáknak a földeken, jó alkalom volt egy kis ünneplésre. Ha már unjuk a ludaskását, az ínyenc libacomb diós fügeragú körettel az év bármelyik napjára jó választás.

Ezeknek az ételeknek egyikéről sem mondható el, hogy pénztárcakímélő lenne. Ha libát túl drágának találjuk, választhatunk helyette kacsát.

Egyben sült kacsa omlósan, ropogósan

Közeledik november 11-e, Márton nap, amikor – utalva Szent Márton legendájára a ludakkal -, igen kedveltek a libából készült ételek, mint például a ludaskása vagy a sült libamáj. A kacsa húsa ízre nagyon hasonlít a libáéhoz, olcsósága miatt sokan inkább azt választják. Olvasónk az egyben sült kacsa receptjét és készítésének módját mondja most el.

Lilakáposzta saláta borral és karamellizált cukorral

A kacsasült mellé nálunk az állandó köret a lilakáposzta saláta. Akár márton-napi újbort is használhatunk hozzá.

Jó válogatást és kitűnő étvágyat kívánok!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük