Márton-napi libalakoma receptek

Népi hagyomány szerint: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.” Ősienk úgy tartották, hogy november 11-én, Márton-napon bőséggel kell enni, inni, mert ezzel egészséget szív magába az ember. Rajtam ne múljon. Itt vannak a legjobb márton-napi libalakoma receptek, amelyek között természetesen helyet kapott a ludaskása és a sült libamáj is.

libalakoma - ludaskása

Legjobb márton-napi libalakoma receptek

Annak idején libák árulták el a mai Szombathelyen született, később szentté avatott Márton rejtekhelyét, ezért kerül az asztalra Szent Márton napján, azaz november 11-én a libasült. Persze ez csak az egyik magyarázat. Fontos tény az is, hogy ekkorra híztak meg a tavasszal kikelt kislibák és fejeződtek be az őszi mezőgazdasági munkák. Volt tehát ok az ünneplésre. 

Liba volt régen a földesurak járandósága is, amiket ilyenkor hajtottak be. Az ünnepség fényét pedig csak emelte, hogy ekkorra megforrt az újbor és először lehet belekóstolni a Szent Márton borának is nevezett friss nedűbe. 

Na de nézzük a libalakoma legjobb receptjeit! 

Ezeket a recepteket egy előző bejegyzésben már leírtam, így most csak összefoglaló jelleggel megmutatom a libás ételeket. Az étel receptjét, pedig az étel nevére kattintva éred el.

Ludaskása receptje, hogy senki se éhezzen

Hát persze, hogy a ludaskásával kezdem a sort. „Fiatal libából készítettem mennyei levest, sok – sok zöldséggel. A főtt hússal, zúzával, májjal, zöldségekkel finomságos ludaskása készült.”

Ludaskása receptje, hogy senki se éhezzen

Hízott libamáj sütése egyszerűen, franciásan

A libamáj sütése sokaknak gondot okoz. Francia módon készítve nem szárad ki, pont olyan omlós lesz, mint amilyennek lennie kell.

 

Ínyenc libacomb pirított diós fügeraguval

Ez aztán tényleg egy igazi ínyencség, nemcsak Márton-napra!

Ezeknek az ételeknek egyikéről sem mondható el, hogy pénztárcakímélő lenne. Ha libát túl drágának találjuk, választhatunk helyette kacsát.

Egyben sült kacsa omlósan, ropogósan

Lilakáposzta saláta borral és karamellizált cukorral

A kacsasült mellé nálunk az állandó köret a lilakáposzta saláta. Akár márton-napi újbort is használhatunk hozzá.

Jó válogatást és kitűnő étvágyat kívánok!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük