Királyok lepénye (galette des rois)

A királyok lepénye a franciák hagyományos süteménye Vízkeresztre, vagyis a Három királyok napjára. Olvasónk minden évben megsüti, most nekünk is elhozta a receptet és a sütemény történetét.

Királyok lepénye (galette des rois)

Vízkeresztkor (Epiphanie) a franciák asztalára a királyok lepénye (galette des rois) kerül, ami egy leveles tészta mandulakrémmel (frangipane) töltve. Minden évben én is megsütöm. – írta Antonia Balassy

Királyok lepényének története

A királyok lepényének története az ókori Rómáig nyúlik vissza. Szaturnusz isten tiszteletére rendezett ünnepségre készítették a téli napéjegyenlőség idején. A legenda szerint egy rabszolgát egy nap erejéig királyi kénylemben részesítettek, azt kérhetett enni, amit csak kívánt.

A tradíció szerint a kerek kenyérbe egy arany vagy ezüst figurát, a szegényebbek babszemet rejtettek, aki megtalálta, az lehetett a nap királya. A 12-13. században a katolikus egyház Vízkereszt napjára, január 6-ra tette a szokást. A szertartás megmaradt, viszont az idők során a kenyérből briós tésztájú lepény lett és a kezdeti babszem helyett először Jézus majd más figura lett.

Belgiumban, Hollandiában és Észak-Franciaországban január 6-án a gyerekek házról házra járnak, énekelnek, és cserébe édességeket, gyümölcsöt kapnak a háziaktól. Mandulatöltelékes levelestésztás süteményt készítenek, tetejére színes papírkoronát helyeznek, és a belsejében elrejtenek egy kis Jézust ábrázoló apró figurát, vagy más apró „kincset”. Aki megtalálja, az lesz a napkeleti király, és aznap ő hordhatja a koronát.

Na de ennyi bevezető után nézzük a receptet!

Királyok lepénye (galette des rois) receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 apró hőálló „kincs”,
  • 400 g fagyasztott levelestészta (2 csomag), vagy, aki akarja, frissen keszített,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 kanál tej.

A mandulakrémhez:

  • 100 g mandulapor (nagyon finomra őrölt hámozott mandula, lehet készen is vásárolni),
  • 80 g cukor,
    50 g puha vaj,
  • 1 tojás,
  • 50 ml mandulalikőr (elhagyható),
  • néhány csepp mandula aroma (elhagyható).

Főzött vaníliakrémhez:

  • 125 ml tej,
  • 20 g cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 3 tojássárgája,
  • 30 g liszt.

Elkészítése

A vaníliakrém elkészítése

  • A tejet tegyük fel melegedni.
  • Egy tálban keverjük csomómentesre a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és az étkezési keményítővel.
  • Mikor a tej épp elkezd forrni, vegyük le a tűzről, és folyamatos keverés mellett öntsük bele a tojásos keveréket.
  • Tegyük vissza a tűzre, és közepes hőfokon kevergessük még 2-3 percig, míg besűrüsödik a krém. (Ne hagyjuk forrni, mert a tojás összeugrik! Ha látjuk, hogy kezd főni a tojás a lábas alján, azonnal vegyük le a tűzről és nagyon erősen keverjük tovább a krémet.)
  • Tegyük félre, fedjük le folpack fóliával es hagyjuk teljesen kihűlni.

A mandulakrém elkészítése

  • A puha vajat keverjük össze a cukorral, a tojással és a mandulaporral.
  • Keverjünk hozzá a vaníliakrémet és tegyük be a hűtőbe egy kicsit dermedni.

Sütés

  • A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  • Az egyik csomag levelestésztát hajtogassuk vagy nyújtsuk ki, és vágjunk belőle egy 24 cm átmérőjű korongot.
  • A kihűlt és könnyebben kezelhető mandulakrémet osszuk szét a korongon úgy, hogy a tészta szélét 3 cm mélységben hagyjuk üresen.
  • A „kincset” helyezzük el a tölteléken.
  • A második levelestésztát is simítsuk vagy nyújtsuk ki, ebből is vágjunk ki egy 24 cm átmérőjű korongot.
  • A töltött tészta korongon szabadon hagyott 3 cm széles sávot kenjük körbe kis vízzel (vagy tejes tojássárgával, én ezt az utobbit használtam) egy ecset segítségével, és helyezzük rá a másik tésztát.
  • Az ujjunkkal vagy egy villával nyomkodjuk össze a tésztát körbe, a töltelékhez minél közelebb, hogy jól összeragadjanak a lapok, és sütés közbe ne folyjon ki a töltelék.
  • Pihentessük 20 percig a hűtőben. Az előkeszített tojássárgával ecset segitségével, kenjük be a tészta felületét.
  • Ezután egy hegyes késsel, középről indulva a tészta külső pereméig, rajzoljunk a felszínére a közepéből a széle felé induló vonalakat (gyengéden, nehogy átvágjuk a tésztát), majd a közepét szúrjuk át, hogy a gőz sütés közben el tudjon távozni.
  • Süssük 10 percig 200 °C-on, majd vegyük le a hőmérsekletet 180 °C-ra és süssük tovább, míg a sütemény aranybarna lesz (kb. még 30 perc).
  • Ha azt szeretnénk, hogy még csillogóbb legyen a felülete, 30 g cukorból és 50 ml vízből készítsünk szirupot, mellyel bekenve fényesebb tortát kapunk.
  • Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.
  • Arany kartonpapírból koronát készíthetünk, és a torta tetejére helyezhetjük.

Nagyon köszönjük a receptet Antonia Balassynak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük