Ludaskása receptje, hogy senki se éhezzen

November 11-én lesz Márton napja, így hát egy jó ludaskása receptet hoztam. Nem venném a lelkemre, hogy bárki is miattam éhezzen egész évben. Már pedig “aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezik”, tartja a mondás. Nézzük is hogy készül a ludaskása!

ludaskása

“…mert aki Márton napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik”…..egy bizonyos Márton napi bölcsesség így tartja. Ha nem is tartunk ettől, libából sokféle finom ételt lehet készíteni…bármikor 😉
Fiatal libából készítettem mennyei levest, sok – sok zöldséggel. A főtt hússal, zúzával, májjal, zöldségekkel finomságos ludaskása készült.” – ajánlotta receptet Illésné Nagy Mária.

De mi köze Szent Mártonnak a libákhoz?

Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában, a mai Szombathelyen született Kr. u 316-ban. Úgy tartják, hogy szülőháza felett áll ma hazánk harmadik legnagyobb a temploma, a Szombathelyi Főtemplom.

Életét csodák és gyógyulások kísérték. 361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzetes kolostort. 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. 

Ennyi kis kitérő után mutatom is a receptet. 

Ludaskása

Hozzávalók

  • 30 dkg rizs,
  • 3 dkg libazsír,
  • főtt libahús,
  • máj,
  • zúza,
  • zöldségek a levesből,
  • leveslé,
  • petrezselyemzöld,
  • só,
  • őrölt bors.

Elkészítése

A rizst a zsiradékon kicsit megpirítjuk, a rizs mennyiségének háromszorosával megegyező mennyiségű kész levessel felengedjük, lassú tűzön megfőzzük. A levesből kiszedjük a főtt húst, a csontról leválasztjuk, kisebb darabokra tépkedjük, a májat, zúzát felszeleteljük, a zöldségekből néhányat kockákra felvágunk. A kész rizshez keverjük a feldarabolt részeket, aprított petrezselyemmel megszórjuk, összekeverjük.

Tálaláskor az ételt megszórhatjuk libatepertővel, őrölt borsot darálhatunk rá. Ízletes, finom étel.

Jó étvágyat kívánok! 🍽

Nagyon köszönjük a szuper receptet Illésné Nagy Máriának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 186
  • 9
  •  
  •  
  • 186
  •  
  • 9
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás