Ludaskása receptje, hogy senki se éhezzen
November 11-én lesz Márton napja, így hát egy jó ludaskása receptet hoztam. Nem venném a lelkemre, hogy bárki is miattam éhezzen egész évben. Már pedig „aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezik”, tartja a mondás. Nézzük is hogy készül a ludaskása!
„…mert aki Márton napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik”…..egy bizonyos Márton napi bölcsesség így tartja. Ha nem is tartunk ettől, libából sokféle finom ételt lehet készíteni…bármikor 😉
Fiatal libából készítettem mennyei levest, sok – sok zöldséggel. A főtt hússal, zúzával, májjal, zöldségekkel finomságos ludaskása készült.” – ajánlotta receptet Illésné Nagy Mária.
De mi köze Szent Mártonnak a libákhoz?
Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában, a mai Szombathelyen született Kr. u 316-ban. Úgy tartják, hogy szülőháza felett áll ma hazánk harmadik legnagyobb a temploma, a Szombathelyi Főtemplom.
Életét csodák és gyógyulások kísérték. 361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzetes kolostort. 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal.
Ennyi kis kitérő után mutatom is a receptet.
Ludaskása
Hozzávalók
- 30 dkg rizs,
- 3 dkg libazsír,
- főtt libahús,
- máj,
- zúza,
- zöldségek a levesből,
- leveslé,
- petrezselyemzöld,
- só,
- őrölt bors.
Elkészítése
A rizst a zsiradékon kicsit megpirítjuk, a rizs mennyiségének háromszorosával megegyező mennyiségű kész levessel felengedjük, lassú tűzön megfőzzük. A levesből kiszedjük a főtt húst, a csontról leválasztjuk, kisebb darabokra tépkedjük, a májat, zúzát felszeleteljük, a zöldségekből néhányat kockákra felvágunk. A kész rizshez keverjük a feldarabolt részeket, aprított petrezselyemmel megszórjuk, összekeverjük.
Tálaláskor az ételt megszórhatjuk libatepertővel, őrölt borsot darálhatunk rá. Ízletes, finom étel.
Jó étvágyat kívánok! 🍽
Nagyon köszönjük a szuper receptet Illésné Nagy Máriának!