Ludaskása receptje, hogy senki se éhezzen

November 11-én lesz Márton napja, így hát egy jó ludaskása receptet hoztam. Nem venném a lelkemre, hogy bárki is miattam éhezzen egész évben. Már pedig „aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezik”, tartja a mondás. Nézzük is, hogy készül a ludaskása, az egyik legfinomabb étel liba húsból!

ludaskása

Ludaskása receptje – Márton-napon kötelező

„…mert aki Márton napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik”…..egy bizonyos Márton napi bölcsesség így tartja. Ha nem is tartunk ettől, libából sokféle finom ételt lehet készíteni…bármikor 😉
Fiatal libából készítettem mennyei levest, sok – sok zöldséggel. A főtt hússal, zúzával, májjal, zöldségekkel finomságos ludaskása készült.” – ajánlotta receptet Illésné Nagy Mária.

De mi köze Szent Mártonnak a libákhoz?

Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában, a mai Szombathelyen született Kr. u 316-ban. Úgy tartják, hogy szülőháza felett áll ma hazánk harmadik legnagyobb a temploma, a Szombathelyi Főtemplom.

Életét csodák és gyógyulások kísérték. 361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzetes kolostort. 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. 

Ennyi kis kitérő után mutatom is a receptet. 

Hozzávalók

  • 30 dkg rizs,
  • 3 dkg libazsír,
  • főtt libahús,
  • máj,
  • zúza,
  • zöldségek a levesből,
  • leveslé,
  • petrezselyemzöld,
  • só,
  • őrölt bors.

Ludaskása elkészítése

A rizst a zsiradékon kicsit megpirítjuk, a rizs mennyiségének háromszorosával megegyező mennyiségű kész levessel felengedjük, lassú tűzön megfőzzük. A levesből kiszedjük a főtt húst, a csontról leválasztjuk, kisebb darabokra tépkedjük, a májat, zúzát felszeleteljük, a zöldségekből néhányat kockákra felvágunk. A kész rizshez keverjük a feldarabolt részeket, aprított petrezselyemmel megszórjuk, összekeverjük.

Tálaláskor az ételt megszórhatjuk libatepertővel, őrölt borsot darálhatunk rá. Ízletes, finom étel.

Jó étvágyat kívánok! 🍽

Nagyon köszönjük a szuper receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük