Ínyenc libacomb pirított diós fügeraguval
Nem véletlen, hogy Márton-napkor ettek libát elődeink és nem is feltétlenül Szent Márton legendájához kapcsolódva. Egyszerűen ekkorra nőttek meg a tavasszal kikelt kis libák hatalmasra és ha már úgy is vége volt a munkáknak a földeken, jó alkalom volt egy kis ünneplésre. Ha már unjuk a ludaskását, az ínyenc libacomb diós fügeragú körettel az év bármelyik napjára jó választás.
Ínyenc libacomb receptje
„Márton napi libás fogás… a mai ebédünk volt 😋
Az idei utolsó fügéket használtam fel a raguhoz.
Nagyon jó áron vásároltam egész, fiatal libát, a csontos részekből, aprólékból isteni leves készült. A húsos részekből készítettem ezt a fergetegesen finom fogást.
Ha szeretitek az édes és a sós ízeket keverni, feltétlenül készítsétek el.
Nem fogtok csalódni…!
Ráadásul kuktában főztem, pároltam készre az egészet, ettől lett nagyon intenzív az íze, a hús állaga finom puha lett.
Különleges finom, ízekben gazdag fogás.” – ajánlotta Illésné Nagy Mária.
Hozzávalók 2 libacomb + 1 egész libamellhez vagy 4 libacombhoz
- Személyenként 1 libacomb (fiatal, nem hízott liba volt) vagy bőrös libamell, elfelezve,
- só,
- bors,
- 2 evőkanál vaj,
- kb. 25 dkg vöröshagyma,
- 2,8 dl rosé bor,
- 5 dkg mazsola,
- 1 arasznyi friss rozmaringág,
- 1 teáskanál méz,
- 2 evőkanál vörös balzsamecet,
- 2 késhegynyi cayenne – i bors.
Ínyenc libacomb elkészítése
- Egy serpenyőben vajat olvasztunk, felhevítjük.
- A megtisztított, nedvességtől leitatott combokat sózzuk, borsozzuk, bőrükkel lefelé fordítva, a vajon pirítani kezdjük. Körben megsütjük, átpirítjuk.
- A hagymát apró kockákra vágjuk és a pirított libacombok közé szórjuk, együtt sütjük tovább.
Mehet hozzá a bor, a mazsola, a ketté tört rozmaringág, lefedve puhára, készre pároljuk.
(Én itt tettem az egészet kuktába és sípolástól számítva 20 percig pároltam)
Ha elkészült, kiemeljük a sült combokat, alufóliával jól betakarjuk, befedjük.
A visszamaradt mennyei pecsenyeléhez, mézet, balzsamecetet, cayenne – i borsot adunk és addig főzzük, forraljuk, amíg szépen besűrűsödik.
Pirított diós fügeragu
1 evőkanál olajon 3 evőkanál nádcukrot megolvasztunk, hozzádobunk egy marék dióbelet, átpirítjuk, frissen őrölt borsot, csipetnyi fahéjat szórunk rá és a negyedelt friss fügéket hozzáadjuk. Erős tűzön, pár perc alatt átsütjük, többször átkeverjük….kész.
Tálalás:
A libacombokat (mellet) tányérra helyezzük, petrezselymes burgonyát és a fügeragut is mellé halmozzuk. Az ízletes mártást kis edénykében kínáljuk mellé.
Nagyon finom fogás, minden íz illik egymáshoz, nagyon jól kiegészítik, erősítik egymást.
Jó étvágyat kívánok!
Forrás: Ízletes receptek c. kiadvány
Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!