Forró italok a hideg napokra – ötletek és tippek

A kutatók szerint a kávét, teát és egyéb koffeintartalmú italt fogyasztó nők körében kisebb eséllyel alakul ki a téli depresszió. Azoknak a nőknek, akik naponta két-három csésze kávét is megittak, 15 százalékkal csökkent az esélyük a melankóliára. A hideg téli napokon mindenkinek jól eshet egy finom, forró ital. Nem kell az alkohol melegítő hatására hagyatkozni, enélkül is kellemes forró italok készíthetők. Rögtön mutatok is hármat – gyógytea, forró csoki, alkoholmentes puncs -, melyek nem csak felmelegítenek, hanem kellemes hangulatot is teremtenek a hideg napokon.

forró csoki pohárban tejszínhabbal

Forró italok a hideg napokra: Ötletek és tippek

A hideg napok beköszöntével egyre jobban vágyunk melengető italokra, amelyek nemcsak felmelegítenek, de táplálnak és hidratálnak is. Íme néhány ötlet, mit igyunk a hidegben.

A hideg napokon fontos, hogy bőségesen igyunk folyadékot, hogy megelőzzük a kiszáradást. A forró italok nemcsak felmelegítenek, de táplálnak és hidratálnak is. Válasszunk ízlésünknek megfelelően teák, forró csokoládé, forralt bor, levesek közül, és ízesítsük őket fűszerekkel, mézzel, citrommal, naranccsol, fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, gyömbérrel, kardamommal, szerecsendióval, vaníliával, mentalevéllel, stb.

Gyógytea – megelőzésre

A hideg a meghűléses betegségeket okozó vírusokat is magával hozza. Ilyenkor gyógyító erővel bír egy csésze forró gyógytea, amelybe a vírus- és baktériumölő tulajdonságairól is ismert gyömbérből és kurkumából is bőven kerül.

  • Gyömbéres tea: A gyömbér kiváló immunerősítő, segít a megfázás ellen, és melegíti a testet.
  • Csipkebogyótea: Magas C-vitamin tartalma révén erősíti az immunrendszert, és enyhíti a megfázás tüneteit.
  • Hársfatej: Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a torokfájás enyhítésében.
  • Zöld tea: Antioxidánsokban gazdag, segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből.

Az őszi, téli hűvös idő gyakran okoz megfázást. A meghűlés megelőzésére érdemes kipróbálni a nép gyógyászatban jó eredménnyel alkalmazott gyógynövényeket. Az ízletes gyógyteák meghűlés ellen is hatásosak, komplex módon hatnak. Melegen kortyolgatva megtizedelik a meghűlés kórokozóit, és ezzel serkentik a szervezet öngyógyító folyamatát. Már mutatom is hét leghatássoabb gyógyteát, amit meghűlés ellen érdemes bevetni.

Forró csoki – csokis kényeztetés

A forró csokoládé tökéletes választás a hidegben, mert nemcsak finom, de energiával is ellát. Melegíti a testet és boldogsághormonokat szabadít fel. A kakaóban található antioxidánsok védik a sejteket, a tejszín pedig kalciummal és D-vitaminnal látja el a szervezetet.

A forró csoki mindig jó szolgálatot tesz, amikor átfáztunk, nehéz napunk volt, vagy csak valamilyen édességre vágyunk. Ha magas kakaótartalmú csokiból készítjük, még egészséges is. Tele van a szabad gyökök ártalmas hatásait visszaverő antioxidáns hatású vegyületekkel, flavonoigokkal. Ezek a vegyületek amellett, hogy óvnak az idő előtti öregedés látható jeleitől, az ereink egészségét is védik, s növelik az agyunk teljesítményét.

A forró csokoládé jól ismert hangulatjavító: serkenti a szervezetben az endorfin nevű „örömhormon” termelődését, amitől egy perc alatt megjavul a kertünk.

A nehéz, hideg téli napok megmentője lehet egy kényeztető, selymes forrócsoki. Mostanában szinte csak alkoholos italok receptjét osztottam meg, ideje hát a tél legvigasztalóbb alkoholmentes ízbombájának titkát is felfedni.

Puncs, alkohol nélkül

Alkoholmentes italokat ígértem, így most egy szeszmentes puncsot ajánlok az illatos karácsonyi puncs után.

Bár a puncs a karácsony itala, az ünnepek után is nyugodtan elkészíthetjük. Ha cukor és alkohol nélkül, csupa gyümölcsléből és gyümölcsből állítjuk össze, ártaémasnak sem nevezhetjük. A rengeteg gyümölccsel sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidáns hatású vegyületet vihetünk be a szervezetünkbe, ami igencsak jól jön a téli vitaminhiány ellen.

A klasszikus karácsonyi puncs egészséges változatának receptje

  • Öntsünk össze egy pohár almalevelet, egy pohár narancslevet és egy pohár áfonyalevet (a bolti 100 százalékos is jó, de még jobb, ha frissen préseljük),
  • melegítsük fel, de ne forraljuk, hogy a vitaminok a lehető legkevésbé károsodjanak
  • adhunk hozzá egy kb 2 centis, hámozott gyömbérdarabot, 2 fahéjrudat, 2 csillagánizst és 2 szem szegfűszeget.
  • főzzük őket együtt kb. 15-30 percig,
  • majd szűrjük bögrékbe, és tálaljuk.
  • Ha nem elég édes egy kis mézzel édesíthetjük.

Fontos tanácsok a forró italok fogyasztásához

  • A hideg napokon igyunk bőségesen folyadékot, hogy megelőzzük a kiszáradást.
  • A forró italokat ne igyuk túl forrón, hogy ne égessük meg a szánkat és a torkunkat.
  • A cukor helyett használjunk mézet vagy természetes édesítőszereket.
  • A koffeintartalmú italokat fogyasszuk mértékkel, mert ezek dehidratálhatnak.

Extra tipp

A forró italokat ízesíthetjük fűszerekkel, mézzel, citrommal, naranccsal, fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, gyömbérrel, kardamommal, szerecsendióval, vaníliával, mentalevéllel, stb.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük