Forrócsoki, a tél legvigasztalóbb itala

A nehéz, hideg téli napok megmentője lehet egy kényeztető, selymes forrócsoki. Mostanában szinte csak alkoholos italok receptjét osztottam meg, ideje hát a tél legvigasztalóbb alkoholmentes ízbombájának titkát is felfedni.

forrócsoki

A forrócsoki nem kakaó, hanem egy ízekben gazdag, selymes, egyszerre édes és kesernyés forró ízbomba.

Igazán finom forró csokoládét csak is jó minőségű, magas kakaótartalmú csokiból tudunk készíteni. Legjobb, ha kizárólag étcsokiból készítjük és cukrot sem teszünk bele. Gyerekek és édesszájúak kedvéért az étcsokoládé egy részét tejcsokival helyettesíthetjük és cukrot is tehetünk bele. 

Egy csipetnyi sóval még inkább kiemelhetjük a finom csokoládé ízét, a fűszereket pedig ízlés szerint adagolhatjuk.

Tökéletes forrócsoki hozzávalói

4 dl 2,8 vagy 3,6 %-os tej,
80 gramm 70 %-os étcsoki,
20 gramm tejcsoki,
1 dl tejszín,
1 csipet só,
fűszerek ízlés szerint (fahéj, szerecsendió, chili, kardamom, vanília kivonat, gyömbér, narancshéj)

Tökéletes forrócsoki elkészítése

  • a tej felét egy kisebb lábasban felmelegítjük,
  • hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét,
  • addig kevergetjük, amíg elolvad,
  • hozzáöntjük a maradék tejet és a tejszínt,
  • lassú lángon folyamatosan kevergetve tovább melegítjük, ettől lesz sűrű és  ugyanakkor krémes állagú,
  • vigyázzunk, hogy ne kezdjen forrni,
  • adjuk hozzá a csipet sót és az ízlés szerint kiválasztott fűszereket,
  • keverjük át,
  • töltsük csészékbe,
  • tejszínhabbal és csoki öntettel, esetleg őrölt fahéjjal, kakaóporral koronázhatjuk meg,
  • alkohol változat is készülhet belőle, jól illik hozzá a whisky, a Cointreau (francia narancslikőr), ezeket tálaláskor öntsük hozzá a fenséges nedűhöz,
  • ha száraz vörösborral készítjük, a tejszín hagyjuk el és helyette borral főzzük fel.

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 155
  •  
  • 7
  •  
  •  
  • 155
  •  
  • 7
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 − egy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás