Zöld spárgával töltött leveles tészta

A zöld spárgával töltött leveles tészta finom és egészséges. Nem mellesleg pedig gyorsan és egyszerűen elkészíthető. 

zöld spárgával töltött leveles tészta

Spárga felhasználása

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe és a spárgafélék (Aspargaceae) családjába tartozó faj. Népies nevei: csirág, nyúlárnyék.

Európában és Ázsiában egyaránt őshonos. Európában a 16-17. századtól kezdve jelent meg mint termesztett kerti növény. A spárga évelő növény, telepítés után 15-20 évig képes teremni.

Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak. Színe alapján megkülönböztetünk halványított (halványító, vagy fehér), lila és zöld spárgát.

A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély.  100 gramm spárga mindössze 20 kalória.

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, viszont nátriumtartalma alacsony. A nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb.

Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert. A keringésre is jótékony hatással van, segíti a szervezet méregtelenítését.  Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető. Túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére.

Zöld spárgával töltött leveles tészta hozzávalói

  • 1 kg spárga???
  • só,
  • cukor,
  • szerecsendió,
  • bors,
  • 1 csomag leveles tészta,
  • 3 tojás,
  • 2 dl tejszín

Zöld spárgával töltött leveles tészta elkészítése

  • a spárgát megpucolom, a végét levágom, hogy ne legyen fás része, (én a zöld spárgát jobban szeretem, a fehér spárgát jobban meg kell tisztítani),
  • a spárgát enyhén sós, picit cukros vízben megpárolom,
  • leszűröm,
  • a tepsibe terítem a leveles tésztát,
  • megszórom zsemlemorzsával,
  • sorba ráteszem a spárgát,
  • felverem a 3 tojást,
  • belekeverek 2 dl tejszínt,
  • sózom,
  • borsozom,
  • szerecsendiót is teszek hozzá,
  • a masszát ráöntöm a spárgákra, 
  • nekem most maradt tésztám, ezzel rácsoztam be a tetejét, de ha csak annyi van, ami a tepsibe kell, az sem baj, akkor nyitott lesz a teteje.

Nagyon köszönjük a receptet Józsa Beatrixnak!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 4 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás