Erdélyi sertéstokány recept
Az erdélyi sertéstokány egyszerű, gyors és laktató étel. Rövid előkészítés után a főzés alatt semmi teendő nincs vele. Már csak szarvacska tésztát kell főzni mellé és már kész is a fenséges ebéd.
A tokány pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége. A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő („tokányra vágás”), míg a pörköltnél és ragunál általában kockára vágják („ragura vágva”). Alapvetően abban különbözik a pörkölttől, hogy a húst megpárolják és nem pirítanak hozzá vöröshagymát. Paprika helyett pedig borssal fűszerezik. Az igazi tokány lelke a bors és a majoránna. A tokány leve rövid, sűrű, nagyon tartalmas és a borstól barna színű. Elkészíthető, sertés, marha, vad és baromfihúsból is.
Erdélyi sertéstokány hozzávalói
- 500 g sertéscomb vagy lapocka,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 db paradicsom,
- 1 db paprika,
- 2 db kisebb burgonya,
- ízlés szerint őrölt pirospaprika,
- 10 dkg zöldbab,
- ízlés szerint só,
- ízlés szerint bors,
- ízlés szerint tejföl.
Elkészítése
- a füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk,
- a felkockázott vöröshagymát és a paprikát pároljuk,
- ha a hagyma és paprika összeesett, hozzáadjuk a paradicsomot,
- a felkockázott comb- vagy lapockahúst fehéredésig pirítjuk,
- rápréseljük a fokhagymát,
- hozzáadjuk a burgonyát kis darabokra szelve, majd a zöldbabot is,
- őrölt paprikával megszórjuk, sózzuk, borsozzuk,
- felengedjük vízzel, hogy ellepje,
- Kb. 50 percig főzzük,
- tejfölös habarást készítünk rá,
- főtt szarvacska tésztával tálaljuk.
Nagyon köszönjük receptet Szeles Olgának!
Jó étvágyat!