Erdélyi sertéstokány recept

Az erdélyi sertéstokány egyszerű, gyors és laktató étel. Rövid előkészítés után a főzés alatt semmi teendő nincs vele. Már csak szarvacska tésztát kell főzni mellé és már kész is a fenséges ebéd.

erdélyi sertéstokány

A tokány pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége. A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő („tokányra vágás”), míg a pörköltnél és ragunál általában kockára vágják („ragura vágva”). Alapvetően abban különbözik a pörkölttől, hogy a húst megpárolják és nem pirítanak hozzá vöröshagymát. Paprika helyett pedig borssal fűszerezik. Az igazi tokány lelke a bors és a majoránna. A tokány leve rövid, sűrű, nagyon tartalmas és a borstól barna színű. Elkészíthető, sertés, marha, vad és baromfihúsból is.

Erdélyi sertéstokány hozzávalói

  • 500 g sertéscomb vagy lapocka,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 2 db paradicsom,
  • 1 db paprika,
  • 2 db kisebb burgonya,
  • ízlés szerint őrölt pirospaprika,
  • 10 dkg zöldbab,
  • ízlés szerint só,
  • ízlés szerint bors,
  • ízlés szerint tejföl.

Elkészítése

  • a füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk,
  • a felkockázott vöröshagymát és a paprikát pároljuk,
  • ha a hagyma és paprika összeesett, hozzáadjuk a paradicsomot, 
  • a felkockázott comb- vagy lapockahúst fehéredésig pirítjuk,
  • rápréseljük a fokhagymát,
  • hozzáadjuk a burgonyát kis darabokra szelve, majd a zöldbabot is,
  • őrölt paprikával megszórjuk, sózzuk, borsozzuk,
  • felengedjük vízzel, hogy ellepje,
  • Kb. 50 percig főzzük,
  • tejfölös habarást készítünk rá,
  • főtt szarvacska tésztával tálaljuk.

Nagyon köszönjük receptet Szeles Olgának!

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

18 − 11 =