Zöldbab tokány receptje

Tegnap volt húshagyókedd, így a keresztényeknél a mai nappal, vagyis hamvazó szerdával megkezdődött a húsvétig tartó negyven napos böjt. A zöldbab tokány húsmentes és nagyon finom étel, nem csak a böjti időszakra.

zöldbab tokány

A zöldbab nagyon ízletes és tápanyagdús zöldségfélénk. Bár nálunk nyáron terem, egész évben hozzájukhatunk, mert fagyasztva mindig kapható. Szezonban azonban érdemes frissen fogyasztani.

Sárga és zöldhüvelyi változata is létezik, bármelyik bármire használható, bár sokan esküsznek rá, hogy a zöldváltozat finomabb. Felhasználási módja igen sokrétű. A levestől a főzelékem és párolt zöldségköreten át a salátáig rengeteg finomság készülhet belőle.

Zöldbab tokány hozzávalói

  • kb 30-35 dkg Juliskabab (ebből a legfinomabb),
  • 1 marék szegfűgomba,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 db koktél paradicsom,
  • 1/ 2 kerti sárga paprika,
  • 1 késhegynyi pirospaprika,
  • só,
  • bors,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 evőkanál olívaolaj. 

Zöldbab tokány elkészítése

  • a babot megpucoljuk feldaraboljuk,
  • egy serpenyőbe tesszük az olajat,
  • majd rá a felaprított hagymát egy csipet sóval,
  • majd hozzáadjuk a paprikát és a gombát,
  • kicsit pirítjuk, majd meghintjük piros paprikával,
  • rátesszük a feldarabolt babot,
  • majd a paradicsomot is,
  • meghintjük gazdagon petrezselyemzölddel,
  • borsozzuk,
  • alacsony hőfokon pároljuk, de csak addig, hogy roppanós maradjon a bab,
  • ha szükséges utánaízesítünk.

Rizzsel kínáljuk. Én készítettem néhány apró szelet sertéstarját mellé.

Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő + 14 =