Zöldbab tokány receptje

Tegnap volt húshagyókedd, így a keresztényeknél a mai nappal, vagyis hamvazó szerdával megkezdődött a húsvétig tartó negyven napos böjt. A zöldbab tokány húsmentes és nagyon finom étel, nem csak a böjti időszakra.

zöldbab tokány

A zöldbab nagyon ízletes és tápanyagdús zöldségfélénk. Egész évben hozzájukhatunk, mert fagyasztva mindig kapható. Szezonban azonban érdemes frissen fogyasztani.

Sárga és zöldhüvelyi változata is létezik, bármelyik bármire használható, bár sokan esküsznek rá, hogy a zöldváltozat finomabb. Felhasználási módja igen sokrétű. A levestől a főzelékem és párolt zöldségköreten át a salátáig rengeteg finomság készülhet belőle. 

Zöldbab tokány hozzávalói

  • kb 30-35 dkg Juliskabab (ebből a legfinomabb),
  • 1 marék szegfűgomba,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 db koktél paradicsom,
  • 1/ 2 kerti sárga paprika,
  • 1 késhegynyi pirospaprika,
  • só,
  • bors,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 evőkanál olívaolaj. 

Zöldbab tokány elkészítése

  • a babot megpucoljuk feldaraboljuk,
  • egy serpenyőbe tesszük az olajat,
  • majd rá a felaprított hagymát egy csipet sóval,
  • majd hozzáadjuk a paprikát és a gombát,
  • kicsit pirítjuk, majd meghintjük piros paprikával,
  • rátesszük a feldarabolt babot,
  • majd a paradicsomot is,
  • meghintjük gazdagon petrezselyemzölddel,
  • borsozzuk,
  • alacsony hőfokon pároljuk, de csak addig, hogy roppanós maradjon a bab,
  • ha szükséges utánaízesítünk.

Rizzsel kínáljuk. Én készítettem néhány apró szelet sertéstarját mellé. 

Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!

További zöldbabból készülő ételek receptje

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + öt =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás