Cukrozott szilva nyersen eltéve

Cukrozott szilva nyersen eltéve befőttként is finom. Ha valami különlegesre vágyunk és nem elégszünk meg a napon aszalt szilvával, készítsünk szilva befőttet főzés nélkül! Már mutatom is az egyszerű receptet.

cukrozott szilva nyersen eltéve

A szilva igazán sokoldalú gyümölcs. Nyersen fogyasztva is kitűnő, de rengeteg finom étel készülhet belőle. Kezdve az egyik legismertebbel, a szilvásgombóccal, ami akár mákkal is készülhet. De nagyon jó sütemény alapanyag is, szilvás lepénytől a kefíres-szilvás bögrésig. Szilvalekvárt pedig sütőben is készíthetünk.

Kordics-Újvári Veronika: „A szomszédasszonyom készíti el minden évben. Idén kaptam kóstolót, ami után a receptet is elkértem.”

Cukrozott szilva nyersen eltéve hozzávalói

  • 3 kg szilva,
  • 90 dkg cukor,
  • 1 kávéskanál fahéj (őrölt, ízlés szerint)
  • 10 db szegfűszeg,
  • 3 csomag vaníliás cukor,
  • 2 kávéskanál nátrium-benzoát,
  • tartósító (hűvös kamránál el is maradhat)

Szilva nyersen befőttnek elkészítése

  • a szilvát megmossuk,
  • kimagozzuk, egy zománcozott edénybe tesszük,
  • a cukorban elkeverjük a fahéjat, a nátrium-benzoátot és a vaníliás cukrot,
  • az ízesített cukrot a szilvára öntjük,
  • hozzáadjuk a szegfűszeget is,
  • egy napig állni hagyjuk,
  • közben többször átkeverjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon, de óvatosan tegyünk, hogy ne törjük meg,
  • tisztára mosott, száraz üvegekbe rakjuk a szilvát,
  • tetejükre tehetünk 1-1 kanál rumot,
  • befőző fóliát vagy celofánt teszünk az üvegekre, és csavaros tetővel lezárjuk.
  • ha valaki szeretné, hogy hűvös kamra hiányában se menjen tönkre, bebiztosíthatja azzal, ha a fólia és a tető közé is tesz egy csipet tartósítót.

Nagyon köszönjük a receptet Veronikának és szomszédasszonyának!

További receptek szilva eltevéséhez télire

Gyümölcsöket többnyire lekvár vagy befőtt formájában teszünk el télire vagy alkoholos italként kényeztetik a lelkünket. Az ecetes szilva egy üdítő kivétel, amit nagyanyáink gyakran készítettek. Olvasónk megmutatta, hogy tette el télire az ecetes szilva savanyúságot a régi családi recept alapján.

Gyerekkoromban még volt szilvafánk és természetes volt, hogy minden évben főztünk belőle lekvárt is. Mert a szilvalekvárnak nincs párja. A szilvalekvár mindig a hagyományos módon, órákig a forró tűzhely mellett állva, folytonosan kevergetve készült. A mai kor emberének már nincs ennyi ideje, ezért is gondoltam, hogy megosztom a kitűnő receptet, és elmondom, hogy készül a szilvalekvár sütőben cukor nélkül. Az íze pont olyan finom, mint amit nagyanyáink készítettek, azonban sokkal egyszerűbben és kevesebb munkával készül.

A szilvalekvár vörösborral receptet ki más oszthatta volna meg velünk, mint Sinka Erika, az alkoholos lekvárok, gyönyörű fotók és a kertkialakítás specialistája. Erika már elárulta, hogy készül a szilvalekvárral rummal, az őszibaracklekvár banánnal alkoholosan. Íme itt a szilvalekvár hagyományosan vörösborral receptje.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Zsóka szerint:

    Megpróbáltam én is de nem lett ilyen szép színe,sokkal sötétebb lett.Valószínű azért,mert több fahéjat tettem bele,és csak szalicílt adtam hozzá.A nátriu-benzoát segít megtartani a színét??Még sosem használtam semmihez…

    • Nagy Jucó szerint:

      Szia Zsóka!

      A szín a szilva fajtájától is függ és igen, a fahéj is befolyásolja. A nátrium-benzoát nem módosít a színen, az tartósít a szalicíl helyett. Szalicílt már nem igen lehet kapni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük