Cukrozott szilva nyersen eltéve
Cukrozott szilva nyersen eltéve befőttként is finom. Ha valami különlegesre vágyunk és nem elégszünk meg a napon aszalt szilvával, készítsünk belőle befőttet főzés nélkül!
A szilva igazán sokoldalú gyümölcs. Nyersen fogyasztva is kitűnő, de rengeteg finom étel készülhet belőle. Kezdve az egyik legismertebbel, a szilvásgombóccal, ami akár mákkal is készülhet. De nagyon jó sütemény alapanyag is, szilvás lepénytől a kefíres-szilvás bögrésig. Szilvalekvárt pedig sütőben is készíthetünk.
Kordics-Újvári Veronika: “A szomszédasszonyom készíti el minden évben. Idén kaptam kóstolót, ami után a receptet is elkértem.”
Cukrozott szilva nyersen eltéve hozzávalói
- 3 kg szilva,
- 90 dkg cukor,
- 1 kávéskanál fahéj (őrölt, ízlés szerint)
- 10 db szegfűszeg,
- 3 csomag vaníliás cukor,
- 2 kávéskanál nátrium-benzoát,
- tartósító (hűvös kamránál el is maradhat)
Elkészítése
- a szilvát megmossuk,
- kimagozzuk, egy zománcozott edénybe tesszük,
- a cukorban elkeverjük a fahéjat, a nátrium-benzoátot és a vaníliás cukrot,
- az ízesített cukrot a szilvára öntjük,
- hozzáadjuk a szegfűszeget is,
- egy napig állni hagyjuk,
- közben többször átkeverjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon, de óvatosan tegyünk, hogy ne törjük meg,
- tisztára mosott, száraz üvegekbe rakjuk a szilvát,
- tetejükre tehetünk 1-1 kanál rumot,
- befőző fóliát vagy celofánt teszünk az üvegekre, és csavaros tetővel lezárjuk.
- ha valaki szeretné, hogy hűvös kamra hiányában se menjen tönkre, bebiztosíthatja azzal, ha a fólia és a tető közé is tesz egy csipet tartósítót.
Nagyon köszönjük a receptet Veronikának és szomszédasszonyának!
Megpróbáltam én is de nem lett ilyen szép színe,sokkal sötétebb lett.Valószínű azért,mert több fahéjat tettem bele,és csak szalicílt adtam hozzá.A nátriu-benzoát segít megtartani a színét??Még sosem használtam semmihez…
Szia Zsóka!
A szín a szilva fajtájától is függ és igen, a fahéj is befolyásolja. A nátrium-benzoát nem módosít a színen, az tartósít a szalicíl helyett. Szalicílt már nem igen lehet kapni.