Cukrozott szilva nyersen eltéve

Cukrozott szilva nyersen eltéve befőttként is finom. Ha valami különlegesre vágyunk és nem elégszünk meg a napon aszalt szilvával, készítsünk belőle befőttet főzés nélkül! 

cukrozott szilva nyersen eltéve

A szilva igazán sokoldalú gyümölcs. Nyersen fogyasztva is kitűnő, de rengeteg finom étel készülhet belőle. Kezdve az egyik legismertebbel, a szilvásgombóccal, ami akár mákkal is készülhet. De nagyon jó sütemény alapanyag is, szilvás lepénytől a kefíres-szilvás bögrésig. Szilvalekvárt pedig sütőben is készíthetünk.

Kordics-Újvári Veronika: “A szomszédasszonyom készíti el minden évben. Idén kaptam kóstolót, ami után a receptet is elkértem.”

Cukrozott szilva nyersen eltéve hozzávalói

  • 3 kg szilva,
  • 90 dkg cukor,
  • 1 kávéskanál fahéj (őrölt, ízlés szerint)
  • 10 db szegfűszeg,
  • 3 csomag vaníliás cukor,
  • 2 kávéskanál nátrium-benzoát,
  • tartósító (hűvös kamránál el is maradhat)

Elkészítése

  • a szilvát megmossuk,
  • kimagozzuk, egy zománcozott edénybe tesszük,
  • a cukorban elkeverjük a fahéjat, a nátrium-benzoátot és a vaníliás cukrot,
  • az ízesített cukrot a szilvára öntjük,
  • hozzáadjuk a szegfűszeget is,
  • egy napig állni hagyjuk,
  • közben többször átkeverjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon, de óvatosan tegyünk, hogy ne törjük meg,
  • tisztára mosott, száraz üvegekbe rakjuk a szilvát,
  • tetejükre tehetünk 1-1 kanál rumot,
  • befőző fóliát vagy celofánt teszünk az üvegekre, és csavaros tetővel lezárjuk.
  • ha valaki szeretné, hogy hűvös kamra hiányában se menjen tönkre, bebiztosíthatja azzal, ha a fólia és a tető közé is tesz egy csipet tartósítót.

Nagyon köszönjük a receptet Veronikának és szomszédasszonyának!

Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

2 hozzászólás

  1. Zsóka szerint:

    Megpróbáltam én is de nem lett ilyen szép színe,sokkal sötétebb lett.Valószínű azért,mert több fahéjat tettem bele,és csak szalicílt adtam hozzá.A nátriu-benzoát segít megtartani a színét??Még sosem használtam semmihez…

    • Nagy Jucó szerint:

      Szia Zsóka!

      A szín a szilva fajtájától is függ és igen, a fahéj is befolyásolja. A nátrium-benzoát nem módosít a színen, az tartósít a szalicíl helyett. Szalicílt már nem igen lehet kapni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük