Ecetes szilva – kitűnő savanyúság télire

Gyümölcsöket többnyire lekvár vagy befőtt formájában teszünk el télire vagy alkoholos italként végzik. Az ecetes szilva egy üdítő kivétel, amit már nagyanyáink is gyakran készítettek. Olvasónk megmutatta, hogy készítte Ő a régi recept alapján.

ecetes szilva

Ecetes szilva

A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ugyanakkor gazdag vitaminokban és ásványianyagokban. Kiváló A-vitamin,  béta-karotin és C-vitaminforrás, ezutóbbi hatékony antioxidáns. A benne lévő rostok, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét, ezért hashajtóként, a székrekedéstermészetes ellenszereként használható.

Hozzávalók

  • 3 kg szilva,
  • 70 dkg cukor,
  • 2,5 dl 10%-os ecet,
  • 3 szegfűszeg,
  • kis darab fahéj,
  • 1 mokkáskanál só,
  • nátrium-benzoát.

Elkészítés

“Az üvegeket mosd ki alaposan, a legjobb, ha ki is főzöd. A szilvát válogasd át, csak és kizárólag egészséges szemeket használj eltevéskor. Mosd meg több vízben, óvatosan dörzsöld meg, majd csepegtesd le. Ha szeretnéd, magozd ki. Pakold a szilvákat az üvegekbe. Töltsd tele mindegyiket hideg vízzel, így mérd ki, hogy mennyi lére lesz szükséged.
A vizet öntsd egy nagyobb edénybe, és kezdd melegíteni. Közben keverd hozzá a cukrot, a sót, az ecetet, a fahéjat és a szegfűszeget. Főzd három-négy percig, majd hagyd egy kicsit hűlni. Öntsd a szilvára, a tetejére rakj késhegynyi nátrium-benzoátot. Kösd le jól celofánnal. Ha teljesen kihűl, tedd hűvös, száraz helyre.”

Nagyon köszönjük a szuper receptet Arienn B. Adriennek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × 3 =