Kincsesbánya sütemény receptje

Szeretem azokat a fantázia neveket, amelyekkel az egyes süteményeket illetik. Rögtön felkaptam a fejem a kincsesbánya sütemény nevének hallatán és rögtön kíváncsivá tett, hogy vajon mit rejt a jól csengő név.

kincsesbánya sütemény

“Karácsonyi ajánló, ötletadó….🎄💝
Anyósomtól kaptam a receptet, igazán mutatós, gusztusos és nagyon finom sütemény. A főzött krémtől lesz nagyon jó állagú, elkészítés után hűvös helyen tárolandó.”  Ezekkel a szavakkal ajánlotta a krémes finomságot Illésné nagy Mária.

Kincsesbánya sütemény hozzávalói és elkészítése

Hat tojásból piskótát sütünk, 36×24 cm méretű, közepes tepsiben.
Krém hozzávalói:

  • 6 dl tej,
  • 4 tojás,
  • 4 evőkanál liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2 vaníliás cukor.

Babapiskótás réteghez:

  • kerek 40 db vagy hosszúkás fajta 20 darab babapiskóta,
  • négy személyes adag lefőzött kávé,
  • 1 flakon rumaroma,
  • 1 vaníliás cukor.

Baracklekvár a kenéshez.

Tortadara a szóráshoz.

Habhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor,
  • csipet só.

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet: 6 dl tejben simára elkeverünk 4 tojás sárgáját és 4 evőkanál lisztet. Egy edényben feltesszük főni, állandóan keverve, sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk. 20 dkg vajat, 10 dkg porcukrot, 2 vaníliás cukrot habosra keverünk. Ha a főzött krém hidegre hűlt, összekeverjük a vajas krémmel, félretesszük.
Ha kihűlt a piskóta, megkenjük jó alaposan barack lekvárral. Főzünk négyszemélyes kávé adagot, egy kis flakon rumaromával és 1 vaníliás cukorral ízesítjük. Babapiskótákat (ha kerek: 40 db, ha hosszúkás, hagyományos: 20 db kell) megmártjuk a kávéban, gyors mozdulatokkal, hogy ne ázzon el. Majd szépen sorban, a lekváros piskótára fektetjük. Az elkészült krémet rákenjük a tetejére, elsimítjuk.
Gőz fölött felverjük a tojások fehérjét (4 db) 10 dkg porcukorral, egy csipet sóval. Ha jó kemény állagú, rákenjük a krém tetejére és megszórjuk tortadarával.
Ha kész, feltétlenül hűtsük 2-3 órát , hogy kellően megdermedjen a krém és jól összeérjenek az ízek.

Nagyon finom sütemény, igazi vendégváró, ünnepi alkalmakra kiváló választás 🍰
Jó sütögetést kívánok!

Tipp: ha nincs tortadaránk, lehet étcsokoládét reszelni a hab tetejére.

Nagyon közönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

  • 181
  •  
  • 10
  •  
  •  
  • 181
  •  
  • 10
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 3 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás