Szőlődzsem otelló szőlőből

A szőlődzsem egészséges és finom reggeli hozzávaló. Különösen a zamatos otelló szőlőből készítve finom. Ha már unod a borkészítést és befőttel is tele a kamra, a szőlődzsem készítését nem fogod megbánni. Az egyszerűen készíthető finomságból kimaradó magok és szőlőhéj sem vész kárba, szőlősajt lesz belőle, ami az egészség megőrzését szolgálja. 

szőlődzsem

Szőlődzsem

Baráth Rozália olvasónk elárulja, Ő hogy csinálta a finom szőlődzsemet, sőt az is, hogy hasznosítja a dzsemkészítés során  visszamaradt szőlőmagot és a héjat.

„A szőlő szemeket addig főzöm, míg majdnem elfő a leve, kevés cukorral édesítem. Majd a magjától, héjától kipasszírozom, újra főzöm. Forró dunsztosüvegekbe töltöm, celofánnal lekötöm és rászórok egy-egy pici nátrium-benzoátot és rátekerem a fémtetőt. 5 percre fejre állítom, majd betakargatom ruhával és így hagyom kihűlni ! 🙂

Semmi sem mehet kárba. A magot, héját tepsibe rakom és megszárítom, így szőlősajt lesz belőle. Vagy még jobb, ha a mag le is van darálva. Ha jó száraz lett a tepsiben a sajt, akkor ledarálom. Napi 1 kávés kanállal fogyasztok belőle, míg el nem fogy. Nagyon jó hatással van a szervezetünkre.”

Mire jó a szőlőmag?

Az köztudott, hogy a szőlő gyümölcse rengeteg vitamint tartalmaz, az viszont már kevéssé ismert tény, hogy legértékesebb része a szőlőmag. A szőlőmagban koncentrálódik ugyanis a növény valamennyi jótékony összetevője. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású, így a rák kialakulásának megelőzésére alkalmas E-vitamint és oligomeric proanthocyanidin-t (OPC), valamint a sejtek egészséges működéséhez elengedhetetlen linolénsavat.

A szőlőmag a rák megelőzésen túl hatékonyan alkalmazható az Alzheimer-kór esetén, valamint csökkenti a vérnyomást és az LDL koleszterin szintjét is.

Nagyon köszönjük a tippeket Baráth Rozáliának!
 
Jó étvágyat!
 

További szőlős receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük