Szőlődzsem otelló szőlőből – egyszerű recept

A szőlődzsem egészséges és finom reggeli hozzávaló, a legegyszerűbb kenyeret is fenségessé varázsolja. Különösen a zamatos, szinte fekete otelló szőlőből készítve finom. Ha már unod a borkészítést és befőttel is tele a kamra, a szőlődzsem készítését nem fogod megbánni. Az egyszerűen készíthető finomságból kimaradó magok és szőlőhéj szintén felhasználható, finom szőlősajt lehet belőle, ami az egészség megőrzését szolgálja. 

szőlődzsem

Szőlődzsem receptje

Baráth Rozália olvasónk elárulja, Ő hogy csinálta a finom szőlődzsemet, sőt az is, hogy hasznosítja a dzsemkészítés során  visszamaradt szőlőmagot és a héjat.

„A szőlő szemeket addig főzöm, míg majdnem elfő a leve, kevés cukorral édesítem. Majd a magjától, héjától kipasszírozom, újra főzöm. Forró dunsztosüvegekbe töltöm, celofánnal lekötöm és rászórok egy-egy pici nátrium-benzoátot és rátekerem a fémtetőt. 5 percre fejre állítom, majd betakargatom ruhával és így hagyom kihűlni ! 🙂

Semmi sem mehet kárba. A magot, héját tepsibe rakom és megszárítom, így szőlősajt lesz belőle. Vagy még jobb, ha a mag le is van darálva. Ha jó száraz lett a tepsiben a sajt, akkor ledarálom. Napi 1 kávés kanállal fogyasztok belőle, míg el nem fogy. Nagyon jó hatással van a szervezetünkre.”

A szőlősajt nem egyszerűen csak egy kis édes nassolnivaló, sokkal több annál. A szőlő egyik legértékesebb részét, a szőlőmagot is tartalmazza, amelyben a legnagyobb arányban koncentrálódik a növény valamennyi jótékony összetevője.

Mire jó a szőlőmag?

Az köztudott, hogy a szőlő gyümölcse rengeteg vitamint tartalmaz, az viszont már kevéssé ismert tény, hogy legértékesebb része a szőlőmag. A szőlőmagban koncentrálódik ugyanis a növény valamennyi jótékony összetevője. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású, így a rák kialakulásának megelőzésére alkalmas E-vitamint és oligomeric proanthocyanidin-t (OPC), valamint a sejtek egészséges működéséhez elengedhetetlen linolénsavat.

A szőlőmag a rák megelőzésen túl hatékonyan alkalmazható az Alzheimer-kór esetén, valamint csökkenti a vérnyomást és az LDL koleszterin szintjét is.

Nagyon köszönjük a tippeket Baráth Rozáliának! Jó étvágyat!

További szőlős receptek

A szőlő leggyakoribb tartósítási módja a bor készítés. Kemény héja és magjai miatt lekvár készítésre sajnos nem alkalmas. Szőlőzselé viszont készülhet belőle, ami nagyon finom, sokoldalúan használható és akár gasztroajándék is lehet belőle az év végi ünnepekre.

Fekete szőlő leves nem egy mindennapos gyümölcsleves. A pudingporral dúsított, szép sötét színű leves tetejére tejszínhab kerül, amit egy szem szőlővel is megkoronázhatunk.

Birsalmasajt otellószőlővel fotó érkezett egy olvasótól. Nagyon jól néz ki, legszívesebben azonnal beleharapna az ember. Természetesen a készítés módja sem maradt titokban, eláruljuk, hogy lesz ilyen látványos az őszi birsalmás finomság.

Mint minden évben, az idén is elcsábultam. A csábítás tárgya nem más, mint a vanília pudingos szőlős csiga. Tudom, hogy sokkal egészségesebb a zamatos, az éltető nap sugaraitól érlelt gyümölcsöket nyersen fogyasztani és a krémes puding és a kelt tészta sem tartozik az egészséges és kalória szegény ételek közé, de mégis…

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük