Szőlősajt, az egészséges nassolnivaló receptje
A szőlősajt nem egyszerűen csak egy kis édes nassolnivaló, sokkal több annál. A szőlő egyik legértékesebb részét, a szőlőmagot is tartalmazza, amelyben a legnagyobb arányban koncentrálódik a növény valamennyi jótékony összetevője. Olvasónk elárulja, hogy készül a finom és egészséges szőlősajt!
Szőlőmagos szőlősajt készítése
Bár leggyakrabban bor készül belőle, a szőlőből finom lekvárt is készíthetünk. Baráth Rozália az egészséges szőlősajtot. Most pedig el is árulja, mi a pontos receptje, hogy készítette a finomságot.
„A képre nézve gondolom, érdekel benneteket mit kutyultam. Leírom, hogy csináltam az otelló szőlőből szőlősajtot. Természetesen magjával!
Kb. 2-3 kg szőlőt megpároltam, majd hozzá kevertem 80 dkg cukrot. Míg el nem olvadt a cukor, lassú tűzön kevergettem.
Levet engedett, amit forrón tiszta forró üvegekbe szűrtem. Két liter finom sűrű szörp lett.
A maradványt, vagyis a magos héjat egy üveg tálcára öntöttem és feltettem a kályha tetejére száradni. Mára finom szőlősajt lett belőle !
Bár a szőlő gyümölcse, illetve a levele is rendkívül egészséges és finom, legértékesebb része mégis a szőlőmag, amelyben a legnagyobb arányban koncentrálódik a növény valamennyi jótékony összetevője. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású, így a rák kialakulásának megelőzésére alkalmas E-vitamint és oligomeric proanthocyanidin-t (OPC), valamint a sejtek egészséges működéséhez elengedhetetlen linolénsavat.
A szőlőmag ezen kívül hatékonyan alkalmazható az Alzheimer-kór esetén, valamint csökkenti a vérnyomást és az LDL koleszterin szintjét.”
Nagyon köszönjük Baráth Rozáliának a kitűnő ötletet!
Jó étvágyat!