Fahéjas-pudingos rúd receptje
A fahéjas-pudingos rúd kelt tésztából készül, amit a finom puding töltelék és a sütés után a külsejére kerülő cukros fahéj koronáz meg.
Fahéjas-pudingos rúd
Hozzávalók – 4 főre
Tésztához
- 60 dkg finomliszt,
- 1 teáskanál só,
- 3 evőkanál cukor,
- 1 egész tojás,
- 2 db tojássárgája,
- 3 dl langyos tej,
- 3 dkg friss élesztő,
- 6 dkg puha vaj.
Töltelékhez
-
6 dl tej,
-
4 evőkanál cukor,
-
80 g vaníliás (vagy másmilyen ízű pudingpor),
-
8-10 dkg vaj
Szóráshoz
-
5-6 evőkanál cukor,
-
1 evőkanál fahéj,
-
2 evőkanál olvasztott vaj.
Elkészítése
- A töltelékhez a pudingot a szokásos módon megfőzzük, majd ha kihűlt, akkor kihabosítjuk a vajjal.
- A tejet meglangyosítjuk és egy teáskanál cukorral elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig hagyjuk, míg az élesztő felfut.
- Addig egy táljába mérjük a többi hozzávalót, hozzáadjuk az élesztős tejet is és elkezdjük összegyúrni. A végén dolgozzuk bele a puha vajat is.
- A tésztát alaposan kidolgozzuk.
- Langyos helyen 45-50 percig pihentetjük.
- Lisztezett felületre borítjuk és 24 részre osztjuk.
- A darabokat gömbölyítjük, majd egyesével hosszú téglalapokká nyújtjuk.
- Az egyik végén az egyharmad részét ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd a középső harmadra kenünk a töltelékből.
- A tészta széleit ráhajtjuk, majd feltekerjük az üresen hagyott rész felől.
- A megformázott tésztát sütőpapíros tepsire fektetjük, egy ruhával letakarjuk és kb. 45-50 percen keresztül pihentetjük.
- Ezalatt a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- A megkelt kifliket 12-15 perc alatt sütjük pirosra.
- Míg sülnek megolvasztunk két evőkanál vajat és összekeverjük a cukrot a fahéjjal.
- A kifliket amint kivesszük a sütőből megkenjük olvasztott vajjal, majd meghempergetjük a cukros fahéjban.
- Rácsra téve kihűtjük.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!