Illatos, ropogós mézeskalács

Gyerekkoromban egyáltalán nem szerettem a mézeskalácsot. Most már tudom, hogy azért, mert nem volt túl jó a recept, ami alapján készült. Az édes, puha tésztában semmi különlegeset nem találtam. Aztán lassan már húsz éve ez egyik volt kolléganőm saját készítésű mézeskaláccsal lepett meg bennünket karácsonyra. Ennek semmi köze nem volt az emlékeimben élő mézeskalácshoz. Zamatos és ropogós volt, pont olyan, mint amilyennek szerintem lennie kell.

 

 

ropogós mézeskalács

 

Még abban az évben én is elkészítettem és azóta is minden karácsony előtt kötelezően megsütjük. A ropogós mézeskalács titka a liszt és méz aranyában, a nagyon vékonyra nyújtásban és a hosszabb sütésben rejlik. Nagyon kiadós, ebből a mennyiségből két gáztepsinyi adag lesz.

Ropogós mézeskalács hozzávalói

  • 12,5 dkg méz,
  • 25 dkg liszt,
  • 5 dkg margarin,
  • 6 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 1 sütőpor,
  • 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék,
  • 1 citrom reszelt héja

Ropogós mézeskalács készítése

  • A mézet, a cukrot és a margarint a cukor elolvadásáig lassan felmelegítjük,
  • kihűtjük,
  • beleütjük az egész tojást,
  • elkeverjük, 
  • beleöntjük a lisztet és a sütőport,
  • hozzáadjuk a mézeskalács-fűszerkeveréket és a reszelt citromhéjat,
  • összekeverjük a hozzávalókat,
  • deszkán jól összedolgozzuk,
  • alufóliába tekerjük és minimum 5 órára hűtőbe (nem fagyasztó rész!) tesszük,
  • mi általában este állítjuk össze, éjjel a hűtőben pihen és másnap jön a folytatás,
  • a ropogós állaghoz lehelet vékonyra kell nyújtani, hisz így is megdagad majd a sütőportól, 
  • formákkal kiszúrjuk,
  • vajazott sütőlemezre tesszük (hagyjunk bőven helyet a formák közt, mert megnőnek majd) 
  • előmelegített sütőben középbarnára sütjük (160-180 fokon kb. nyolc-tíz perc). 

Máz (íróka) a díszítéshez

Egy tojásfehérjét 6 kanál porcukorral jól elkeverünk és a kihűlt mézeskalácsokat megdíszítjük. A mázat akár ételszínezékkel meg is színezhetjük vagy apró díszítő gyöngyökkel, színes cukorkákkal is díszíthetjük.

A ropogós, zamatos mézeskalács akár a szilveszteri buli aprósüteménye is lehet. Ugye felismerted, hogy ezeknek a sütiknek az alapja valójában egy szív forma? A szívecskék kiszúrása után egyszerűen levágjuk az alsó részüket és csonkán sütjük meg. Ha kisült, már kész is a bugyik és melltartók alapja, kihűlés után jöhet a változatos díszítés.

 

ropogós mézeskalács

 

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+2 Tipp

Légmentesen záródó fémdobozban hónapokig eláll. 

Ha még is inkább puhán fogyasztanánk, egyszerűen tegyünk a mézeskalácsok mellé a fémdobozba egy almát. Pár óra alatt megpuhul.

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 43
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  • 43
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

öt × egy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás