Trükkök mézeskalács díszítéshez

Többféle mézeskalács receptet is megosztottam már az előző bejegyzéseimben. Sőt írtam egy összefoglalót is a legjobb mézeskalácsokról. Ideje, hogy hogy foglalkozzunk egy kicsit a kedvelt karácsonyi édesség dekorálásával is. Hogy készül a cukormáz, mi az a kalácsfény és a terítőmáz? Most mindezt elárulom, mert itt vannak a legjobb trükkök mézeskalács díszítéshez. 

Trükkök mézeskalács díszítéshez

Trükkök mézeskalács díszítéshez

Mézeskalácsfény készítése

A mézeskalács teljes felületének bekenéséhez kalácsfényt készítünk. 3-4 evőkanál langyos vízbe 1 evőkanál étkezési zselatint keverünk, majd annyi ételszínezéket adunk hozzá, hogy a kívánt színt elérjük. Ecsettel festhetjük a kalácsokat. Ha a kalácsfény megszilárdul, akkor tegyük a mikróba egy rövid időre. Ahogy meglangyosodik,lágyabb is lesz.

Ha egyszerűen csak fényes mézeskalácsot szeretnénk, akkor arra is van egy trükk.

Gyöngyi Horváthné Süle: „A fényes mézeskalács titka a dupla kenésben rejlik. Mielőtt a sütőbe teszem lekenem felvert egész tojással, és még egyszer, még forrón a tepsiben, amikor kiveszem.”

Cukormáz, íróka készítése

A natúr vagy a kalácsfénnyel beszínezett mézeskalácsokat cukormázzal díszíthetjük tovább.

20 dkg porcukrot átszitálunk apró szitán. 1 tojásfehérjét kissé felverünk, majd magasabb fokozatra kapcsolunk és a tojásfehérjéhez apránként hozzáadagoljuk a porcukrot. Mindig csak annyit, amennyit felvesz. Hozzáadunk egy teáskanál citromlevet. Ez segít, hogy ne kristályosodjon ki munka közben az íróka és fényesebb is lesz a hab. Akkor jó az íróka állaga, ha a keverőről csak nagyon nehezen folyik le.

És jöjjön két bevált olvasó tipp is.

Illésné Nagy Máriától máz:

  • 1 tojásfehérje,
  • kb. 20 dkg porcukor,
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő,
  • 1 teáskanál citromlé,
  • a tojásfehérjét robotgéppel kezdjük verni,
  • majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot,
  • a keményítőt,
  • citromlevet,
  • annyi cukor kell hozzá, hogy sűrű, de folyós legyen az állaga.

Németh Annától:

  • Egy tojás fehérjét 12 – 15 dkg porcukorral sokáig keverni (10-15perc).
  • Én a mézes tésztáját mindig megfelezem, és az egyik felébe teszek két evőkanál kakaót, dió nagyságú vajat, egy kis tojás fehérjét, hogy a barna tészta is nyújtható legyen.

A mázat töltsük habzsákba, a felesleges levegőt nyomjuk ki belőle, és zárjuk le a zacskó száját. Jöhet is a díszítés kedvünk és ízlésünk szerint. Habzsák helyett más praktikus adagolót is használhatunk. Például kifejezetten erre alkalmas habzsákírókát. Költséghatékony megoldásként pedig jó lehet a sima uzsonnászacskó is

A mázat színezhetjük különböző ételfestékkel, de a folyadékalapúval óvatosan bánjunk, mert felhigulhat tőle máz.

A fent leírt egy adag egy közepes méretű mézeskalács ház összeállításához és díszítéséhez, valamint két tepsi mézeskalács figura dekorálásához elegendő.

Terülőmáz

Kalácsfény helyett terülőmázzal is bevonhatjuk a mézeskalácsok tetejét. Ez esetben a fenti módon készítsük el a cukormázat, de több cukrot tegyünk bele, hogy sűrőbb legyen és ne folyjon le a süteményről.

Tipp: várjuk meg, míg a kekszek teljesen kihűlnek, különben leolvad róluk a máz.

Legjobb mézeskalács receptek

Ahány ház, annyiféle mézeskalács. Van aki az azonnal puha, illatos süteményt imádja, míg mások, többek közt én is a ropogós változatra esküsznek. Az utóbbi években már egészségesebbnek tartott változatok is megjelentek. Most a legjobb mézeskalács receptek közül válogattam.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük